To γνωστό Spiegel επιμένει να καλλιεργεί σενάρια Grexit

To γνωστό Spiegel επιμένει να καλλιεργεί σενάρια Grexit

Νέο δημοσίευμα από το γερμανικό περιοδικό για έξοδο της χώρας από το ευρώ – Τι δηλώνουν οι ΥΠΟΙΚ της ΕΕ.

Το Spiegel επιμένει να βγάζει την Ελλάδα από το ευρώ, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε οριακό σημείο. Έτσι μετά από δημοσίευμα του, σύμφωνα με το οποίο μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι διαχειρίσιμη, άποψη με την οποία διαφωνούν οι μεγαλύτεροι επενδυτικοί οίκοι, τώρα επανέρχεται με νέο άρθρο.

Το Spiegel υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προετοιμάζεται για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Σύμφωνα μάλιστα με το περιοδικό , οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ ετοιμάζουν εσωτερικά σχέδια εκτάκτου ανάγκης (contigency plans) για το πώς θα μπορούσε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο να παραμείνει άθικτη η υπόλοιπη ευρωζώνη. Η είδηση προκαλεί πτώση σε ό,τι αφορά την ισοτιμία του ευρώ, το οποίο υποχωρεί έως το 1,1296 δολάριο, από επίπεδα 1,1315 δολάριο πριν από το δημοσίευμα.

Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση, μεταδίδει το Reuters. Όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης όλες οι πλευρές προετοιμάζονται για το πιο ακραίο σενάριο, ώστε να είναι έτοιμες αν χρειαστεί. Ο Μάριο Ντράγκι πάντως έχει επισημάνει δεν έχει σημασία να μιλάμε για υποθετικά σενάρια.

Στη γραμμή Spiegel και ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας, Μarkus Söder που δήλωσε πως η Γερμανία δεν πρέπει να υποχωρήσει στις αξιώσεις της Αθήνας, προσθέτοντας ότι «η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι αντιμετωπίσιμη από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Την άποψη υιοθετεί και ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, Edward Scicluna.  «Δυστυχώς για την Ελλάδα δεν γνωρίζει πως λειτουργούν οι κανόνες του Eurogroup και αυτό αποτελεί μειονέκτημα», τόνισε ο ΥΠΟΙΚ της Μάλτας. «Έχουν φτάσει σε ένα σημείο, στο οποίο είναι έτοιμοι να πουν στην Ελλάδα ότι αν θέλει να φύγει από το ευρώ, μπορεί να το κάνει».

Απάντηση από Κομισιόν
Πάντως η Κομισιόν τόνισε πως οι εποικοδομητικές συζητήσεις συνεχίζονται στο πλαίσιο του Eurogroup. «Υπήρξε πρόοδος και εκφράζουμε την πεποίθηση ότι μια συμφωνία είναι εφικτή στο προβλέψιμο μέλλον αν όλοι εμφανιστούν λογικοί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς αναφερόμενος στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. Σε ερώτηση σχετικά με τις προοπτικές να υπάρξει σήμερα συμφωνία τόνισε ότι δεν είμαστε ακόμη εκεί και ότι θα πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά.

Δεν τίθεται θέμα μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, διευκρίνισε και ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ, κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της αυστριακής Βουλής, ωστόσο, όπως πρόσθεσε, στο θέμα της ελληνικής κρίσης χρέους υπάρχει πίεση χρόνου, καθώς τα κοινοβούλια τεσσάρων χωρών της ευρωζώνης θα πρέπει να εγκρίνουν το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση της οικονομικής βοήθειας.

Ο ίδιος θεωρεί προβληματική την κατηγορία ότι το Eurogroup ευθύνεται για την κατάσταση στην Ελλάδα, καθώς, όπως είπε, η Ευρώπη στήριξε τη χώρα με 230 δισ. ευρώ.