Γνωστός οικονομολόγος λέει ότι η Fed θα πέσει σε παγίδα

Γνωστός οικονομολόγος λέει ότι η Fed θα πέσει σε παγίδα

Η κεντρική τράπεζα δεν θα έχει την ισχύ να αντιπαλέψει την επόμενη ύφεση ισχυρίζεται σύμβουλος του Ομπάμα. 

Αν ο Λάρι Σάμερς ήταν επικεφαλής της Fed, θα ήταν μάλλον απίθανο ότι θα ετοιμαζόταν για την πρώτη αύξηση επιτοκίων που ανακοινώθηκε χθες. Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών και οικονομικός σύμβουλος της κυβέρνησης Ομπάμα άσκησε κριτική δημοσίως στο σχέδιο αύξησης των επιτοκίων από τη Fed, ισχυριζόμενος ότι οι κίνδυνοι μιας πρόωρης αύξησής τους ξεπερνούν τους κινδύνους του πληθωρισμού που μπορεί να προκύψουν από μια υπερβολική αναμονή δίχως αύξηση.

Ο Σάμερς, πάντως, πιστεύει ότι ήταν έτσι κι αλλιώς πολύ αργά για τη Fed να αλλάξει πορεία, εφόσον όλα τα μηνύματα που εξέπεμψε μέχρι και τη χθεσινή συνάντηση προμήνυαν μια αύξηση των επιτοκίων.

«Δεδομένης της ισχύος των μηνυμάτων που εξέπεμψε, η Fed θα κατέστρεφε την αξιοπιστία της αν δεν πραγματοποιούσε την αύξηση των επιτοκίων» έγραψε ο Σάμερς.

Με άλλα λόγια, η χθεσινή απόφαση είχε ήδη ληφθεί όταν η Τζάνετ Γέλεν και οι λοιποί αξιωματούχοι αποφάσισαν να γνωστοποιήσουν στις αγορές ότι η αύξηση των επιτοκίων ήταν στον ορίζοντα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η Fed πρέπει πλέον να δεσμευτεί σε μια πολιτική μικρών, αλλά σταθερών αυξήσεων μέσα στους επόμενους μήνες και χρόνια.

«Ελπίζω ότι η Fed δεν θα εκπέμψει το μήνυμα περαιτέρω αυξήσεων έως – και εφόσον – υπάρξουν σαφέστερες ενδείξεις επιταχυνόμενου πληθωρισμού» γράφει.

Όμως, ο Σάμερς ισχυρίζεται επίσης ότι η Fed είναι εν τέλει καταδικασμένη, ό,τι και να κάνει. Κι αυτό επειδή η επόμενη ύφεση, η οποία βρίσκεται μόλις μερικά χρόνια μακριά, θα έρθει προτού η οικονομία είναι έτοιμη για να διαχειριστεί επιτόκια ύψους 3% ή και περισσότερο.

Στο παρελθόν, ο Σάμερς υποστήριξε ότι ο μόνος τρόπος για να σωθεί η αμερικανική οικονομία από μία ύφεση που η Fed δεν θα μπορεί να αντιστρέψει (επειδή τα επιτόκια είναι ήδη τόσο χαμηλά) είναι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να δανειστεί με τα σημερινά ιστορικά χαμηλά επιτόκια και να χρησιμοποιήσει αυτούς τους πόρους ως παραγωγική τόνωση, μέσω π.χ. της κατασκευής ή της επισκευής υποδομών.