Godai Seascape: Εκεί που η θάλασσα συναντά την αρμονία

Godai Seascape: Εκεί που η θάλασσα συναντά την αρμονία

Ο Παναγιώτης Γούτος μιλάει στο FortuneGreece.com για ένα διαφορετικό beach bar & resto που αλλάζει τα δεδομένα στην Ερμιονίδα. 

Η Ερμιόνη είναι ένα «νησί» στη στεριά, μια πανέμορφη παραλιακή κωμόπολη, χτισμένη αμφιθεατρικά, στις δύο πλευρές μια στενής λωρίδας γης, στο ανατολικό «δάχτυλο» της Πελοποννήσου. Η ευρύτερη περιοχή της Ερμιονίδας είναι γνωστή, εκτός από τις φυσικές της ομορφιές, και για τις μεγάλες κατοικίες Ελλήνων, αλλά και ξένων παραθεριστών που απλώνονται στους όμορφους κολπίσκους της και για χρόνια η περιοχή είχε συνδεθεί με το real estate με πολλά άρθρα να γράφονται για τα εντυπωσιακά οικοδομήματα που έχουν χτιστεί εκεί.

Η οικογένεια Γούτου έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά της με τον κλάδο στην περιοχή και ο Παναγιώτης Γούτος δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Πολιτικός μηχανικός και με σημαντική εμπειρία από τη συμμετοχή του στην κατασκευή μεγάλων έργων κατά την περίοδο προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, «ευθύνεται» για την κατασκευή αρκετών οικιστικών έργων στην περιοχή που συνδυάζουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας με την εμμονή του στην τελειότητα, για την οποία είναι γνωστός.

Παράλληλα με αυτή του τη δραστηριότητα, οι εικόνες που έχει συλλέξει από πολλά ταξίδια και η αγάπη του για την γαστρονομία και την καλή κουζίνα συνδυάστηκαν και οδήγησαν στη δημιουργία ενός διαφορετικού project αυτή τη φορά. Ανάμεσα στην Ερμιόνη και το Πόρτο Χέλι, ένα ξεχωριστό beach bar και restaurant, το GODAI Seascape, αναλαμβάνει να προσφέρει απόλαυση σε όλες σας τις αισθήσεις. «Στημένο» με απόλυτο σεβασμό στις αρχές της ήπιας μορφής ανάπτυξης, το GODAI «ήρθε και έδεσε» απόλυτα με τον μοναδικό περιβάλλοντα χώρο, που καταλήγει σε έναν από τους ομορφότερους κολπίσκους της Ερμιονίδας. Σε αυτό το κομψό beach bar & resto κυριαρχούν η καλαισθησία και η υψηλή ποιότητα και πολλοί ενδεχομένως να εκπλαγούν, ακόμη και από τον τρόπο σερβιρίσματος, ενός απλού ποτηριού με νερό ή ενός cocktail που δεν έχουν δοκιμάσει ξανά.

«Ως πολιτικός μηχανικός ασχολούμαι με τα ακίνητα για πολλά χρόνια. Είχα την ιδιοκτησία αυτής εδώ της γης και η φύση της δουλειάς μου δημιουργούσε σκέψεις για το πώς θα μπορούσα να την εκμεταλλευτώ. Αποφάσισα ότι η έκταση αυτή έπρεπε να αναπτυχθεί τουριστικά. Παράλληλα η αγάπη μου για την κουζίνα και τη γαστρονομία και όλες οι εικόνες και τα ερεθίσματα που κουβαλάω από ταξίδια μου συνδυάστηκαν και συνέβαλαν στο να δημιουργηθεί το Godai»  αναφέρει στο FortuneGreece.com ο Παναγιώτης.

Βασική προσδοκία του είναι το Godai να αποτελεί ένα χώρο, στον οποίο ο επισκέπτης θα μπορεί να περάσει  όλες τις ώρες της ημέρας όμορφα, θα μπορεί να ξεκουραστεί και να αναζωογονηθεί. «Θέλουμε να κάνουμε ένα κλικ σε όλες του τις αισθήσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης και σε αυτό παραπέμπει και το όνομα αυτής της νέας πρότασης. Στην ιαπωνική φιλοσοφία άλλωστε «godai» σημαίνει «νερό, φωτιά, γη, αέρας και αιθέρας», δηλαδή το μη αισθητό.

Δύο άνθρωποι κλειδιά για να δημιουργηθεί το Godai ήταν ο Δημήτρης Κοντόπουλος και ο Στέλιος Παπαδόπουλος. «Η γνωριμία μου με το σεφ Δημήτρη Κοντόπουλο, που επιμελήθηκε όλα τα πιάτα, καθώς και με τον Στέλιο Παπαδόπουλο, που υπογράφει τη λίστα με τα κοκτέιλ, ήταν καρμική. Είναι δύο άνθρωποι με κομβικό ρόλο  στην υλοποίηση του όλου project» λέει ο Παναγιώτης Γούτος.

Όχι απλά ένα beach bar
To Godai βρίσκεται πλέον στον δεύτερο χρόνο λειτουργίας του. Παρά τις δυσκολίες στο τέλος του πρώτου χρόνου ο απολογισμός ήταν θετικός όσον αφορά στους στόχους που είχαν μπει από την αρχή.

«Αυτό που είχαμε στο μυαλό μας να πετύχουμε με το Godai σε αρκετά μεγάλο βαθμό έγινε πραγματικότητα. Δεν είναι απλά ένα beach bar. Στην περιοχή δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο. Η Ερμιονίδα αξίζει περισσότερες επενδύσεις στο τουριστικό κομμάτι, αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις στις υποδομές και πρέπει να αναβαθμίσουμε σημαντικά τις υπηρεσίες μας. Ασχολούμαι χρόνια με το real estate στην περιοχή και πιστεύω ότι μια σοβαρή πρόταση διασκέδασης και γαστρονομίας, όπως είναι το Godai, έχει θέση εδώ» τονίζει ο Παναγιώτης.

Οι  επισκέπτες του Godai Seascape έχουν την ευκαιρία να βουτήξουν στα πεντακάθαρα νερά της Πετροθάλασσας και να απολαύσουν τον ήλιο στις αναπαυτικές και καλαίσθητες ξαπλώστρες, όπου μέχρι το απόγευμα σερβίρεται το ιδιαίτερο beach menu. Το βράδυ, ο χώρος αλλάζει. Ο χαμηλός φωτισμός, η καλή μουσική, τα signature cocktails και ένα μενού που θα εντυπωσιάσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς γευσιγνώστες, συνθέτουν ένα ειδυλλιακό σκηνικό.

Μια εντυπωσιακή κυματοειδής κατασκευή αγκαλιάζει τη μεγάλη μπάρα, αλλά και την κουζίνα, τον σχεδιασμό της οποίας ανέλαβε η ομάδα R.C.Tech, ενώ η σύζυγός του Παναγιώτη, Τίνα Μοιράγια, επεμβαίνει με κομψές και εμπνευσμένες διακοσμητικές πινελιές.

godai1
Ο Παναγιώτης Γούτος με τη σύζυγο του Τίνα Μοιράγια.

«Υπάρχουν υποδομές για έναν συνολικό σχεδιασμό. Μου αρέσει να έχω το όλο πλάνο και να λειτουργώ αφαιρετικά. Δεν έχω αντιγράψει κάποια ιδέα , για να φτιάξω το Godai. Θέλω με ό,τι καταπιάνομαι να μην είναι μέτριο. Σε όποιες υπηρεσίες προσφέρουμε έχω πάντα στο νου μου ό,τι εγώ θα απαιτούσα σαν πελάτης σε ένα αντίστοιχο μέρος. Στόχος μου δεν είναι το εύκολο και γρήγορο κέρδος. Το έχω πάρει προσωπικά… τόσο που έχω αναλάβει στο εστιατόριο χρέη Μαιτρ… Μου αρέσει η προσωπική επαφή με τους πελάτες, να τους προτείνω γεύσεις και να σταθμίζω τις προτιμήσεις τους» επισημαίνει ο Παναγιώτης.

Για το προφίλ των πελατών που επισκέπτονται το Godai, αλλά και για το κοινό, στο οποίο απευθύνεται επισημαίνει: «Μας ενδιαφέρουν κυρίως οι “εκπαιδευμένοι” πελάτες. Αυτοί δηλαδή που έχουν ταξιδέψει, έχουν δει αντίστοιχες υπηρεσίες και έχουν αντίστοιχες εικόνες. Φυσικά δεν αποκλείουμε κανένα, αλλά ένας τέτοιος πελάτης μπορεί να εκτιμήσει πραγματικά αυτό που του προσφέρουμε. Στο Godai καθημερινά υποδεχόμαστε Έλληνες πελάτες, αλλά και ξένους τουρίστες κυρίως από την Αγγλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία, που έχουν σπίτια στην περιοχή και διαμένουν εδώ αρκετές μέρες τον χρόνο. Όλοι αυτοί έχουν αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή την προσπάθειά μας».

Αυτό που ξεχωρίζει το συγκεκριμένο χώρο είναι επίσης η κουζίνα και οι πρώτες ύλες που προέρχεται απευθείας από το μποστάνι του Godai. Ακόμη τα κρέατα προέρχονται από συγκεκριμένες χώρες συσκευασμένα και πιστοποιημένα, ενώ ο Παναγιώτης δεν διστάζει να προμηθευτεί κάρβουνα μέχρι και από την…Κούβα για να κάνει τη διαφορά στο πώς θα ψηθούν και θα σερβιριστούν.

«Τα κρέατα τα έχουμε δοκιμάσει και τα προτείνουμε στους πελάτες μας. Είναι πράγματα που δεν βρίσκεις στην περιοχή. Πολλές πρώτες ύλες τις φέρνουμε επίσης από την Αθήνα. Μπορεί το κόστος να ανεβαίνει, αλλά η διαφορά στην ποιότητα γίνεται αισθητή στους επισκέπτες μας».

Επενδύσεις μετ’ εμποδίων… στην Ελλάδα
Η συνολική επένδυση ξεπερνάει μέχρι στιγμής τα 500.000 ευρώ και όπως αναφέρει ο Παναγιώτης, το μαγαζί χρειάζεται δύο με τρία χρόνια, για να πατήσει γερά στα πόδια του και να γίνει μια επιχείρηση με περαιτέρω προοπτικές ανάπτυξης.

«Είναι δύσκολο να επενδύεις σήμερα στην Ελλάδα έστω και 1.000 ευρώ  και σε αυτό ανασταλτικοί παράγοντες είναι ο τρόπος που λειτουργεί το Δημόσιο, η γραφειοκρατία και η υπερβολική φορολόγηση. Πρέπει να είσαι κυριολεκτικά ήρωας. Δεν υπάρχει τίποτα σε αυτό τον τόπο που να βοηθάει την επιχειρηματικότητα. Το σύστημα είναι δομημένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να δημιουργεί μόνο εμπόδια για επενδύσεις. Πολλές φορές είχα σκεφτεί στο παρελθόν αν θα έπρεπε να φύγω στο εξωτερικό και να επιχειρήσω εκεί. Όμως η αγάπη για τον τόπο μου έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να μείνω εδώ».

Αυτό που χρειάζεται είναι η απλοποίηση της νομοθεσίας από το φορολογικό κομμάτι μέχρι την πολεοδομία αναφέρει ο Παναγιώτος Γούτος και συμπληρώνει ότι την ώρα που η ιδιωτική πρωτοβουλία καλείται να παίξει σημαντικό ρόλο για την επιστροφή της ανάπτυξης στην χώρα, το κράτος δεν πρέπει να είναι απόν, αλλά τουλάχιστον να ρυθμίζει τους κανόνες και να διαμορφώνει ένα πλαίσιο που να ευνοεί και όχι να πολεμάει την επιχειρηματικότητα. Στο Godai απασχολούνται σήμερα περισσότερα από 30 άτομα για ένα διάστημα πέντε μηνών. Όπως αναφέρει ο Παναγιώτης, στόχος είναι η τουριστική περίοδος να επιμηκυνθεί, ενώ γενικότερα αυτό που χρειάζεται ο τουρισμός είναι η συντονισμένη αναβάθμιση των υπηρεσιών και των υποδομών.

«Σε κάποιους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς αυτό γίνεται ήδη, αλλά πρέπει να εφαρμοστεί ως πλάνο σε όλη την χώρα. Για παράδειγμα, σημαντική είναι η έλλειψη σε επίπεδο εκπαίδευσης για τουριστικές υπηρεσίες. Για τις υποδομές ενδεικτικά μπορώ να αναφερθώ στη δική μας περιοχή, στην οποία έχουμε σοβαρό θέμα έλλειψης νερού. Για να το αντιμετωπίσουμε, έχουμε δημιουργήσει δική μας μονάδας αφαλάτωσης στο Godai για το νερό που πίνουμε και για το πότισμα των λαχανικών μας. Επίσης δεν υπάρχει ολοκληρωμένο δίκτυο αποχέτευσης, ενώ συχνά αντιμετωπίζουμε μπλακ άουτ ρεύματος. Τέλος πολλά πρέπει να γίνουν και με το οδικό δίκτυο, το οποίο δεν είναι και στην καλύτερη κατάσταση, ενώ ακόμα και η σύνδεση μέσω θάλασσας της Ερμιονίδας με το λιμάνι του Πειραιά είναι προβληματική, καθώς τα δρομολόγια είναι λίγα» καταλήγει ο Παναγιώτης.