Γώγος: Με διπλή μάσκα ελαττώνουμε την πιθανότητα μετάδοσης του κορωνοϊού

Γώγος: Με διπλή μάσκα ελαττώνουμε την πιθανότητα μετάδοσης του κορωνοϊού
Ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος μιλά κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πορείας του Κορονιού, στο υπουργείο Υγείας, Αθήνα, Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Έχει αρχίσει και συζητιέται το θέμα της διπλής μάσκας και όχι μόνο στους κλειστούς χώρους, αλλά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σούπερ μάρκετ και λοιπά» ανέφερε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, προσθέτοντας: «Σε αυτούς τους χώρους μια πιο έξυπνη τακτική στη χρήση μάσκας συζητιέται και παγκοσμίως. Θα μπορούσε λοιπόν να συστήσει κανείς τη χρήση αυτής της λεγόμενης διπλής μάσκας, μια χειρουργική μάσκα από μέσα και απ’ έξω μια υφασμάτινη, ούτως ώστε να καλύπτει πλήρως και να εμποδίσει την είσοδο των σταγονιδίων. Σε αυτούς τους κλειστούς χώρους η χρήση τέτοιου είδους μάσκας είναι χρήσιμη και προφυλάσσει σε ένα ποσοστό. Είναι ένας έξυπνος τρόπος να ελαττώσουμε την πιθανότητα μετάδοσης».

Για τον κ. Γώγο, όσο νωρίτερα και όσο περισσότερα και καλά τηρούνται τα μέτρα που πρέπει να ακολουθούμε, τόσο πιο καλά θα πάει η κατάσταση .
«Σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι θα πάμε σε μια καλή ύφεση τέλος του μήνα και στις αρχές του επόμενου μήνα, με δεδομένο ότι αρχίζει και εμβολιάζεται μαζικά ο πληθυσμός, υπάρχουν σημαντικές αυξήσεις στην εμβολιαστική κάλυψη, οι οποίες θα έρθουνε σιγά σιγά και θα αυξηθούν οι πλατφόρμες» συνέχισε.
«Είναι δύσκολη η εποχή, είναι δύσκολος ο χειμώνας, οι συνθήκες ευνοούν τον ιό και την διασπορά του, θα μπούμε σε κλειστούς χώρους λόγω του κρύου, εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα μέτρα και να αποφύγουμε τον συνωστισμό. Είναι κίνδυνος θάνατος ο συνωστισμός» προσέθεσε.

Για το φάρμακο από το Ισραήλ

«Αυτό το φάρμακο έχει το πλεονέκτημα ότι δρα εναντίον του ιού στην περιοχή που πάει, στον πνεύμονα. Επομένως, οι παρενέργειες είναι πολύ μικρότερες και η αποτελεσματικότητα είναι άμεση, γιατί δρα άμεσα. Είναι ένα πολύ ικανοποιητικό φάρμακο, μακάρι να το έχουμε σύντομα, θα είναι ένα επιπλέον εργαλείο πολύ σημαντικό για τη νόσο» είπε αναφερόμενος στο φαρμακευτικό σκεύασμα που δοκιμάζεται στο Ισραήλ.