Goldman: Γιατί το ράλι των μετοχών λόγω του τεχνολογικού κλάδου δεν θυμίζει προηγούμενες «φούσκες»;

Goldman: Γιατί το ράλι των μετοχών λόγω του τεχνολογικού κλάδου δεν θυμίζει προηγούμενες «φούσκες»;
Traders work on the floor of the New York Stock Exchange on March 3, 2023. - Wall Street stocks rose early Friday, extending a market upswing despite lingering worries about the likelihood of more central bank interest rate hikes. (Photo by TIMOTHY A. CLARY / AFP) Photo: AFP
Οι Magnificent 7 -Apple, Microsoft, Nvidia, Amazon, Meta, Alphabet και Tesla - έχουν οδηγήσει τον S&P 500 σε ιστορικά υψηλά φέτος.

Το ράλι στις μετοχές του αμερικανικού χρηματιστηρίου προς νέα ιστορικά υψηλά -που τροφοδοτείται από ένα μικρό αριθμών επιχειρήσεων του τεχνολογικού κλάδου- – δεν μοιάζει με «φούσκες» του παρελθόντος, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές της Goldman Sachs.

Οι μετοχές που έχουν ένα δείκτη αξίας- επιχείρησεις-προς-πωλήσεις που ξεπερνά το 10%, αντιπροσωπεύουν το 24% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αμερικανικής αγοράς μετοχών, έναντι 28% κατά τη διάρκεια του 2021 και 35% κατά τη διάρκεια της τεχνολογικής φούσκας, έγραψε σε ανάλυση του ο Ντέιβιντ Κόστιν της Goldman Sachs.

Ωστόσο, το εύρος των «ακραίων αποτιμήσεων» είναι πολύ πιο περιορισμένο, με τον αριθμό των μετοχών που διαπραγματεύονται σε αυτά τα πολλαπλάσια να έχει μειωθεί απότομα σε σχέση με το μέγιστο του 2021, πρόσθεσε.

«Αυτή τη φορά είναι διαφορετική. Σε αντίθεση με την ευρεία “ανάπτυξη με κάθε κόστος” το 2021, οι επενδυτές πληρώνουν κυρίως υψηλές αποτιμήσεις για τις μεγαλύτερες μετοχές ανάπτυξης του δείκτη. Πιστεύουμε ότι η αποτίμηση των Magnificent 7 υποστηρίζεται επί του παρόντος από τα θεμελιώδη μεγέθη τους» υποστήριξε ο Κόστιν.

Οι Magnificent 7 –Apple, Microsoft, Nvidia, Amazon, Meta, Alphabet και Tesla – έχουν οδηγήσει τον S&P 500 σε ιστορικά υψηλά φέτος, εν μέρει τροφοδοτούμενοι από τη φρενίτιδα γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη. Τα κέρδη έχουν αφήσει τους στρατηγικούς αναλυτές να προσπαθούν να αυξήσουν τους στόχους τους για το τέλος του 2024 για τον δείκτη αναφοράς μόλις δύο μήνες μετά τη λήξη του έτους.

Η αναλύτρια της Bank of America, Σαβίτα Σουμπραμανιάν έγινε η τελευταία που αύξησε την πρόβλεψή της για τον S&P 500 στις 5.400 μονάδες από 5.000 – που σημαίνει κέρδος περίπου 5% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής. Ο στόχος της είναι πλέον από τους υψηλότερους στην Wall Street και βασίζεται σε ανοδικά σήματα γύρω από την ισχυρότερη αύξηση των κερδών και την «εκπληκτική» ανθεκτικότητα των περιθωρίων κέρδους, μετέδωσε το Bloomberg.

Η ανοδική δυναμική οδηγείται από θεμελιώδη μεγέθη που είναι «πολύ ισχυρά για να τα αμφισβητήσει κανείς» και αντανακλώνται στα στοιχεία που δείχνουν ανθεκτικότητα στις επιχειρήσεις, τις καταναλωτικές δαπάνες και την αύξηση της απασχόλησης.

«Υπάρχει πιθανότατα περιθώριο για περαιτέρω διεύρυνση του φετινού ράλι της χρηματιστηριακής αγοράς και ευκαιρία να δούμε τις μετοχές να σκαρφαλώνουν περαιτέρω τον παροιμιώδη τοίχο της ανησυχίας» υποστήριξε ο Τζον Στόλτζφους της Oppenheimer Asset Management.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com