Goldman Sachs: Αναθεωρεί επί τα χείρω το ΑΕΠ της Κίνας, στο +7,8% από +8,2%

Goldman Sachs: Αναθεωρεί επί τα χείρω το ΑΕΠ της Κίνας, στο +7,8% από +8,2%
epa07508158 (FILE) - A file photo dated 15 July 2014 showing a sign of US bank Goldman Sachs on the floor of the New York Stock Exchange at the start of the trading day in New York, New York, USA (reissued 15 April 2019). Goldman Sachs on 15 April 2019 reported their 1st quarter 2019 results, saying their quarterly profit dropped 20 per cent. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επί τα χείρω αναθεωρεί την ανάπτυξη στην Κίνα η αμερικανική Goldman Sachs, στο +7,8% από +8,2%.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της τράπεζας, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου βρίσκεται σε σοκ, λόγω και των περιορισμών που αντιμετωπίζει σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την κλιματική αλλαγή.

Η επί τα χείρω αναθεώρηση είναι η τρίτη στη σειρά μετά από αυτές των Nomura και Fitch.

«Οι σχετικά νέοι, αλλά αυστηρότεροι, περιορισμοί στην ανάπτυξη οφείλονται στην αυξημένη κανονιστική πίεση για την επίτευξη περιβαλλοντικών στόχων που σχετίζονται με την κατανάλωση ενέργειας», ανέφεραν οι οικονομολόγοι σε έκθεση της Τρίτης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ανακοίνωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι η Κίνα στοχεύει να φτάσει τις μέγιστες εκπομπές άνθρακα έως το 2030 και να τις μηδενίσει έως το 2060.

Οι προσπάθειες για μείωση των εκπομπών προκάλεσαν ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την Κίνα με αποτέλεσμα να σταματήσει η παραγωγή σε διάφορα εργοστάσια, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προμηθεύουν την Apple και την Tesla.

Η τράπεζα αναμένει ότι η οικονομία της Κίνας θα αυξηθεί κατά 4,8% το τρίτο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με 3,2% το τέταρτο τρίμηνο πέρυσι.  

Η Κίνα ανέφερε ότι η οικονομία της αυξήθηκε κατά 7,9% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.