Goldman Sachs: Άνετο προβάδισμα Μητσοτάκη – Συνεχίζονται οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα 

Goldman Sachs: Άνετο προβάδισμα Μητσοτάκη – Συνεχίζονται οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα 
epa03276568 (FILE) A file photo dated 19 January 2011 showing a sign at the Goldman Sachs both on the floor of the New York Stock Exchange after the Opening Bell in New York, New York, USA. The rating agency Moody's late 21 June 2012 downgraded 15 large banks and securities firms with international reach, including Deutsche Bank, citing the escalating turmoil in capital markets. The list includes Barclays, Citigroup, Credit Suisse Group AG, HSBC Holdings, Morgan Stanley, JPMorgan Chase, Royal Bank of Scotland Group, BNP Paribas, Credit Agricole, Royal Bank of Canada, Societe Generale and UBS AG, according to a statement on Moody's website. The steepest downgrade was to Credit Suisse, which dropped three notches, from the second highest grade of Aa1 to the still-respectable rating of A1. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 02831860 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι πολιτικές εξελίξεις που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Goldman Sachs

Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι πολιτικές εξελίξεις που έλαβαν χώρα τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο το Σαββατοκύριακο 29-30 Ιανουαρίου 2022, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Από ό,τι φαίνεται λοιπόν, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα είχε στραμμένη την προσοχή της στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια καθώς μάλιστα οικονομία και πολιτική είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Μάλιστα, όπως επισημαίνει, τα αποτελέσματα των διενεργεισών διαδικασιών σε Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία είναι ενθαρρυντικά αφού φέρνουν… σταθερότητα, ενώ ερωτηματικό παραμένει η Γαλλία, με τον χώρο της Αριστεράς να κατακερματίζεται…

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η Goldman Sachs αναφέρει πως ναι μεν η πρόταση δυσπιστίας εκ μέρους της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την κακοκαιρία «Ελπίς», προκάλεσε μια μικρή αναταραχή, ωστόσο η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έλαβε με άνεση την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής – έπειτα, όπως ομολογείται, από μια τριήμερη «καυτή» συνεδρίαση.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα παραμείνει στη θέση του, διατηρώντας την ικανότητά του να εφαρμόσει το δημοσιονομικό σχέδιο για το 2022 και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες χρηματοδότησης που του παρέχονται στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης της ΕΕ» επισημαίνει η Goldman Sachs.

Στην Ιταλία, μετά από επτά ψηφοφορίες για την επιλογή του επόμενου Προέδρου, βουλευτές και γερουσιαστές επανεξέλεξαν τον Σέρτζιο Ματαρέλα. Ως εκ τούτου, ο Μάριο Ντράγκι παραμένει πρωθυπουργός, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας.

Τα σχόλια των ηγετών των κομμάτων και στις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος υποδηλώνουν την προθυμία των πολιτικών να διατηρηθεί κλίμα σταθερότητας. Ως αποτέλεσμα, το φιλόδοξο σχέδιο ανάκαμψης που εισήγαγε η κυβέρνηση Ντράγκι –καθώς και οι σχετικές μεταρρυθμίσεις– είναι πλέον πιο πιθανό να εφαρμοστεί όπως είχε προγραμματιστεί.

Στην Πορτογαλία, η αδυναμία της κυβέρνησης υπό την ηγεσία του σοσιαλιστή Αντόνιο Κόστα να «περάσει» τον προϋπολογισμό του 2022 προκάλεσε πρόωρες εκλογές χθες. Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, οι Σοσιαλιστές (PS) έχουν εξασφαλίσει σχεδόν το 41,7% των ψήφων, ενώ οι κεντροδεξιοί αντίπαλοί τους, οι Σοσιαλδημοκράτες (PSD), κατάφεραν να συγκεντρώσουν το 27,8%. Αυτό σημαίνει ότι το κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές (30 Ιανουαρίου) στην Πορτογαλία και εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία. Ως αποτέλεσμα, ο προϋπολογισμός του 2022 –που υποστηρίχθηκε επίσης από τον Πρόεδρο– είναι πλέον πιθανό να εγκριθεί, κάτι που αναμένεται να στηρίξει την αναπτυξιακή δυναμική στη χώρα.  

Τέλος, στη Γαλλία, η λαϊκή» ψήφος μεταξύ των αριστερών υποψηφίων επέλεξε τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Κριστιάν Ταουμπιρά ως την πολιτικό που συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσει τον Πρόεδρο Μακρόν στις προεδρικές εκλογές τον προσεχή Απρίλιο. 

H Taubira κέρδισε τις περισσότερες ψήφους, μπροστά από τον αρχηγό των Πρασίνων, Γιανί Ζαντότ, και τον αρχηγό του ακροαριστερού κόμματος «La France Insoumise», Ζαν-Λουκ Μελανσόν. Η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, κατέλαβε στην τέταρτη θέση. Παρά την προσπάθεια ενοποίησης των αριστερών κομμάτων, η Goldman Sachs συνεχίζει να πιστεύει ότι η αριστερή πλευρά του πολιτικού φάσματος θα παραμείνει κατακερματισμένη.