Goldman Sachs: Απογοήτευση για τα αποτελέσματα – Ζημίες 500 εκατ. δολ. από trading μετοχών

Goldman Sachs: Απογοήτευση για τα αποτελέσματα – Ζημίες 500 εκατ. δολ. από trading μετοχών
epa07508160 (FILE) - A view of the Goldman Sachs desk at the New York Stock Exchange in New York, New York, USA, 18 January 2019 (reissued 15 April 2019). Goldman Sachs on 15 April 2019 reported their 1st quarter 2019 results, saying their quarterly profit dropped 20 per cent. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αλήθεια, περιμένατε «σημαντικές απώλειες» από επενδύσεις της Goldman σε μετοχές το δ’ τρίμηνο του 2021, εν μέσω ράλι;

Aπογοήτευση… σκόρπισαν τα αποτελέσματα μίας εκ των κορυφαίων επενδυτικών τραπεζών στον κόσμο, αφού δεν κατάφερε να «πιάσει» τις προσδοκίες της αγοράς. 

Ο λόγος για την Goldman Sachs, η μετοχή της οποίας έφτασε να χάνει 8% κατά τη διαπραγμάτευση της Τρίτης 18 Ιανουαρίου στη Wall Street. Ειδικότερα, η Goldman Sachs ανακοίνωσε πτώση στα κέρδη του τέταρτου τριμήνου 2021, λόγω της αδύναμης συναλλακτικής δραστηριότητας – παρότι η χρονιά που είχε συγχωνεύσεις και εξαγορές βοήθησε την κορυφαία επενδυτική τράπεζα της Wall Street να σημειώσει κέρδη – ρεκόρ για το σύνολο του έτους.

Τα καθαρά κέρδη που αποδίδονται στους κοινούς μετόχους, υποχώρησαν στα 3,81 δισ. δολάρια το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, από 4,36 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο πέρυσι. Τα κέρδη ανά μετοχή υποχώρησαν στα 10,81 δολάρια από 12,08 δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι αναλυτές ανέμεναν κατά μέσο όρο κέρδος 11,76 $ ανά μετοχή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv. Τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν στα 12,64 δισ. δολ. από 11,74 δισ. ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για έσοδα 12,04 δισ. δολ. Τα έσοδα από την επενδυτική τραπεζική διαμορφώθηκαν στα 3,6 δισ. δολ. από 2,83 δισ. δολ.

Οι προβλέψεις για επισφαλή δάνεια ανήλθαν σε 344 εκατ. δολ. έναντι 293 εκατ. δολ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021. Προσυνεδριακά, η μετοχή της αμερικανικής επενδυτής τράπεζας υποχωρεί 2,6%.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η Goldman Sachs σημείωσε μεγάλες απώλειες λόγω αγοραπωλησιών μετοχών – σε αντίθεση με το «κομμάτι» του private equity που πήγε καλά…

Σύμφωνα λοιπόν με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της τράπεζας, για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, «τα καθαρά έσοδα από επενδύσεις σε μετοχές αντανακλούν σημαντικές καθαρές ζημίες έναντι σημαντικών καθαρών κερδών το δ’ τρίμηνο του 2020, αντισταθμισμένων εν μέρει από σημαντικά υψηλότερα καθαρά κέρδη από επενδύσεις σε private equity».

Η Goldman αναλύει περαιτέρω τα έσοδα και σημειώνει ότι, ενώ οι ιδιωτικές επενδύσεις απέφεραν 1,915 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι 1,755 δισεκατομμύρια δολάρια το γ’ τρίμηνο, οι μετοχές της Wall Street οδήγησαν, στην πραγματικότητα, σε απώλειες 450 εκατομμυρίων δολαρίων το γ’ τρίμηνο, έναντι κερδών 745 εκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο πριν και ζημιά 820 εκατομμυρίων δολαρίων το β’ τρίμηνο.

Αλήθεια, περιμένατε «σημαντικές απώλειες» από επενδύσεις της Goldman σε μετοχές το δ’ τρίμηνο του 2021, ένα τρίμηνο κατά το οποίο μετά από μερικές μέτριες πτώσεις ο S&P εκτινάχθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό στις 31 Δεκεμβρίου χάρη σε ένα Santa Ράλι. Πώς γίνεται η ισχυρή τράπεζα στον κόσμο να χάσει εκατοντάδες εκατομμύρια από τις συναλλαγές μετοχών.