Goldman Sachs: Bλέπει «καμπάνα» από την Ε.Ε. για τις εξαγγελίες Τσίπρα

Goldman Sachs: Bλέπει «καμπάνα» από την Ε.Ε. για τις εξαγγελίες Τσίπρα
epa07508160 (FILE) - A view of the Goldman Sachs desk at the New York Stock Exchange in New York, New York, USA, 18 January 2019 (reissued 15 April 2019). Goldman Sachs on 15 April 2019 reported their 1st quarter 2019 results, saying their quarterly profit dropped 20 per cent. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τι αναφέρει η επενδυτική τράπεζα για την επικείμενη έκθεση της Κομισιόν αρχές Ιουνίου.

Για δημοσιονομικούς κινδύνους και το ενδεχόμενο εκροχιασμού εξαιτίας των προεκλογικών εξαγγελιών της κυβέρνησης Τσίπρα αναμένεται να προειδοποιήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση που ανακοινώνει στις αρχές Ιουνίου.

Αυτή είναι η πρόβλεψη της Goldman Sachs σε ανάλυσή της για τα δημοσιονομικά προγράμματα των χωρών στην περιφέρεια της Ευρωζώνης. Η Goldman εκτιμά ότι η αξιολόγηση της Κομισιόν για το Πρόγραμμα Σταθερότητας της Ιταλίας θα είναι αρνητική, ενώ για την Ελλάδα θα κρούσει τον κώδωνα, διακρίνοντας δημοσιονομικούς κινδύνους, ενώ αναμένεται να είναι ουδέτερη για τα δημοσιονομικά προγράμματα Ισπανίας, Πορτογαλίας και Κύπρου.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, η Goldman αναφέρει ότι «παρά την πρόβλεψη για μεγάλη δημοσιονομική χαλάρωση, η Κομισιόν αναμένεται να προβλέψει ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% το 2019 και το 2020, ότι οι ανάγκες χρηματοδότησης της ελληνικής κυβέρνησης θα παραμείνουν κάτω από το επίπεδο του 15% του ΑΕΠ και ότι το «μαξιλάρι ρευστότητας» καλύπτει τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας έως τα μέσα του 2021».

Όμως η αμερικανική επενδυτική τράπεζα προειδοποιεί ότι η Κομισιόν είναι πιθανό να κρούσει τον κώδωνα κινδύνου για δημοσιονομικό εκτροχιασμό, οι οποίοι δεν οφείλονται μόνο στις εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις που θα μπορούσαν να ακυρώσουν τις περικοπές δαπανών που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν, αλλά και στις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης, όπως η αύξηση των απασχολουμένων στον δημόσιο τομέα, καθώς και οι αυξήσεις στους μισθούς και τις δημόσιες δαπάνες. Απο την άλλη, η υπεραπόδοση της Ελλάδας στους συμφωνηθέντες δημοσιονομικούς στόχους επί τρία συνεχόμενα έτη δίνει στην ελληνική κυβέρνηση περιθώρια για χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, σημειώνει η Goldman, «γι΄αυτό και αναμένουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα το λάβει υπόψη της στην αξιολόγησή της».

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο η ανάπτυξη σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Κύπρο αναμένεται να επιταχυνθεί εξάμηνο του έτους και θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και το 2020. Ωστόσο, σε ένα σενάριο αδύναμης ανάπτυξης, οι δημοσιονομικές προοπτικές των χωρών αυτών θα επιδεινωθούν και μία τέτοια εξέλιξη συνεπάγεται μεγαλύτερη επιδείνωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών για την Ελλάδα από ό,τι για την Κύπρο ή την Πορτογαλία.