Goldman Sachs και Deutsche Bank: Τέλος στην «καλοκαιρινή ηρεμία» των αγορών

Goldman Sachs και Deutsche Bank: Τέλος στην «καλοκαιρινή ηρεμία» των αγορών
Photo: Shutterstock

H εύθραυστη αισιοδοξία που τροφοδοτήθηκε από τις «Magnificent Seven» απειλείται από την πολιτική πίεση του Ντόναλντ Τραμπ στη Fed.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η περίοδος της καλοκαιρινής ηρεμίας για τις αγορές, το λεγόμενο «Goldilocks summer», φαίνεται να έχει φτάσει στο τέλος της, με τις Goldman Sachs και Deutsche Bank να προειδοποιούν για επικείμενες αναταράξεις. Καθώς οι επενδυτές επιστρέφουν στις θέσεις τους, θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια σειρά από προκλήσεις, όπως τα χλιαρά μακροοικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ, τις ανησυχίες για τους εμπορικούς δασμούς και τις νέες «επιθέσεις» του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εναντίον της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed).

«Θα είναι μια αρκετά δύσκολη επιστροφή», δήλωσε ο Christian Mueller-Glissmann, επικεφαλής έρευνας κατανομής περιουσιακών στοιχείων στην Goldman Sachs, σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV. «Δεν είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να διατηρήσουμε αυτού του είδους τη δυναμική “Goldilocks” που είχαμε».

Οι λόγοι της ανησυχίας

Παρά το γεγονός ότι ο δείκτης φόβου VIX βρίσκεται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους και το δολάριο έχει ανακάμψει, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι που η ηρεμία δεν θα διαρκέσει.

Η ανοδος βασίστηκε στις «Magnificent Seven»

Ο Mueller-Glissmann υποστήριξε ότι η θετική πορεία των χρηματιστηρίων το καλοκαίρι δεν οφειλόταν σε μια θεμελιώδη αισιοδοξία για την οικονομία, αλλά κυρίως στις εξαιρετικές επιδόσεις των κερδών των μεγαλύτερων τεχνολογικών εταιρειών των ΗΠΑ, των λεγόμενων «Magnificent Seven», και ορισμένων χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων. Στην πραγματικότητα, όπως ανέφερε, η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ παρουσιάζει σημάδια εξασθένησης. Τις «Magnificent Seven» αποτελούν οι Alphabet (Google), Amazon, Apple, Meta (Facebook), Microsoft, Nvidia και Tesla.

Απειλές κατά της ανεξαρτησίας της Fed

Από την πλευρά του, ο George Saravelos, παγκόσμιος επικεφαλής έρευνας συναλλάγματος στην Deutsche Bank, τόνισε ότι οι αγορές έχουν υπάρξει «υπερβολικά εφησυχασμένες» σχετικά με τις απειλές κατά της ανεξαρτησίας της Fed. Η πρόσφατη κίνηση του Τραμπ να απομακρύνει την κυβερνήτη της Fed, Lisa Cook, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει επιθετικές μειώσεις επιτοκίων, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Αυτή η εξέλιξη προκάλεσε άνοδο της απόδοσης του 30ετούς ομολόγου και πτώση του δολαρίου. «Δε μπορούμε να βρούμε κανένα πειστικό επιχείρημα για το γιατί η αγορά δεν θα έπρεπε να “τιμολογεί” περισσότερο αυτόν τον κίνδυνο», έγραψε ο Saravelos σε σημείωμά του.

Οι επόμενες δοκιμασίες

Στην Ευρώπη, η πολιτική αστάθεια στη Γαλλία, με την πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης, υπενθύμισε ότι οι πολιτικές εξελίξεις μπορούν να αναζωπυρώσουν την αστάθεια στις αγορές. Οι γαλλικές μετοχές υποχώρησαν εν μέσω ανησυχιών ότι μια νέα διαμάχη για τον προϋπολογισμό θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση μιας ακόμη γαλλικής κυβέρνησης.

Για τις επόμενες ημέρες, οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά τις δημοπρασίες βραχυπρόθεσμων αμερικανικών ομολόγων, αλλά το πραγματικό τεστ αναμένεται την επόμενη εβδομάδα με τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, τα οποία θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν οριστικά το τέλος της καλοκαιρινής νωθρότητας. «Οι επενδυτές μετοχών θα παρακολουθούν αναμφίβολα την αγορά των μακροπρόθεσμων ομολόγων αυτή την εβδομάδα», σχολίασε ο Chris Turner, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος στην ING Bank NV. «Ένα selloff θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στις παγκόσμιες μετοχές μετά από ένα καλό σερί τον Αύγουστο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com