Goldman Sachs: «Καμπανάκι» για τις τράπεζες λόγω πολιτικής αβεβαιότητας

Goldman Sachs: «Καμπανάκι» για τις τράπεζες λόγω πολιτικής αβεβαιότητας

«Η ανάκαμψη των τραπεζών θα εξαρτηθεί από την πολιτική και μακροοικονομική σταθερότητα».

Πολιτικά «σύννεφα» πάνω από τις τράπεζες βλέπει η Goldman Sachs σε έκθεσή της για τον ελληνικό χρηματοπιστωτικό κλάδο. «Οι εξελίξεις θα μπορούσαν να επιδράσουν αρνητικά στο outlook των τραπεζικών ιδρυμάτων» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, κάνοντας λόγο για πολιτικά «σύννεφα».

Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά, οι συγκεκριμένες προκλήσεις αφορούν το περίπλοκο πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα, την αβεβαιότητα σχετικά με την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης αλλά και την ευρύτερη πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη, δεδομένων των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία.

«Η ανάκαμψη των τραπεζών θα εξαρτηθεί από την πολιτική και μακροοικονομική σταθερότητα» τονίζει, στο ίδιο πλαίσιο.

Όσον αφορά την πορεία των ελληνικών ομολόγων, η Goldman Sachs διαπιστώνει μία έντονη μεταβλητότητα το τελευταίο διάστημα, η οποία σε κάθε περίπτωση, κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα από τα ιστορικά υψηλά των προηγούμενων ετών.

Αν και αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά που το ελληνικό πρόγραμμα πλήττεται από καθυστερήσεις και οι ελληνικές τράπεζες προετοιμάζοντας να αντιμετωπίσουν τη βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα, ωστόσο μία παρατεταμένη κλιμάκωση της πολιτικής έντασης θα μπορούσε και πάλι να διαταράξει την ακόμη εύθραυστη ανάκαμψη του τραπεζικού τομέα, όπως σημειώνει η Goldman Sachs.

Η αμερικανική τράπεζα αναμένει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα ισοσκελίσουν τον ισολογισμό τους ακόμη και το 2016, μετά τις συνολικές ζημιές ύψους € 3,5 δισ. και € 8,7 δισ. το 2014 και το 2015, αντίστοιχα. Η αύξηση της κερδοφορίας σε βιώσιμα επίπεδα θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο ωστόσο, όπως προειδοποιεί.