Goldman Sachs: Ο δρόμος για την έξοδο από την πανδημία περνά από τους εμβολιασμούς – Από άνοιξη ανοσία της αγέλης

Goldman Sachs: Ο δρόμος για την έξοδο από την πανδημία περνά από τους εμβολιασμούς – Από άνοιξη ανοσία της αγέλης
epa03276568 (FILE) A file photo dated 19 January 2011 showing a sign at the Goldman Sachs both on the floor of the New York Stock Exchange after the Opening Bell in New York, New York, USA. The rating agency Moody's late 21 June 2012 downgraded 15 large banks and securities firms with international reach, including Deutsche Bank, citing the escalating turmoil in capital markets. The list includes Barclays, Citigroup, Credit Suisse Group AG, HSBC Holdings, Morgan Stanley, JPMorgan Chase, Royal Bank of Scotland Group, BNP Paribas, Credit Agricole, Royal Bank of Canada, Societe Generale and UBS AG, according to a statement on Moody's website. The steepest downgrade was to Credit Suisse, which dropped three notches, from the second highest grade of Aa1 to the still-respectable rating of A1. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 02831860 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε εκτίμηση για το πότε θα επιτευχθεί ανοσία της αγέλης στις ανεπτυγμένες οικονομίες απέναντι στη νόσο Covid-19 προβαίνει με ανάλυσή της, την οποία σας παρουσιάζει το fortunegreece.com, η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs.

Κατ’ αρχάς, η τράπεζα προβαίνει σε κάποιες παραδοχές:

α)Κάποιος που έχει νοσήσει δεν μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε κάποιον ο οποίος έχει εμβολιαστεί.

β)Στην πράξη, η επίτευξη ανοσίας εν σχέσει με το ποσοστό του πληθυσμού που έχει νοσήσει ή εμβολιαστεί θα καθυστερήσει.

γ)Η ανοσία της αγέλης θα επιτευχθεί γρηγορότερα σε χώρες οι οποίες έχουν πληγεί σφόδρα από τον κορωνοϊό και εφαρμόζουν ταχύτατα τα εμβολιαστικά προγράμματά τους. Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ παρουσιάζουν ανοσία κατά 44% και η Ιταλία κατά 35%.

δ)Δεν υπάρχει ακριβές όριο για την επίτευξη ανοσίας της αγέλης.

Η ανοσία της αγέλης, που φτάνει στα επίπεδα του 40%-44% στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, πιθανώς ήδη έχει επηρεάσει θετικά τα δεδομένα σε σχέση με την εξάπλωση του ιού και ιδιαίτερα τις νοσηλείες. Αντίθετα, χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιαπωνία και η Αυστραλία, οι οποίες έχουν αποφύγει να επιβαρυνθούν με μεγάλο ιικό φορτίο και σημειώνουν καθυστέρηση σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό, ενδεχομένως να αργήσουν στην επίτευξη ανοσίας της αγέλης.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η επιτάχυνση των εμβολιασμών θα οδηγήσει στην αύξησης της ανοσίας από 44% σήμερα σε 55% έως τα τέλη Μαρτίου και 60-65% έως τα τέλη Απριλίου. Στη συνέχεια, ο ρυθμός επίτευξης ανοσίας στον πληθυσμό των ανεπτυγμένων οικονομιών θα σημειώσει επιβράδυνση όπως και η ζήτηση για εμβόλια, με το 75% των πολιτών να παρουσιάζουν ανοσία έως τα τέλη Ιουνίου και περίπου 80% έως τα τέλη του 2021.

Το Γράφημα 4 δείχνει τις εκτιμήσεις για την επίτευξη ανοσίας στις μεγάλες προηγμένες οικονομίες. Όπως αναφέρει η τράπεζα, η ανοσία θα φτάσει το 60% τον Απρίλιο στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, τον Μάιο στην Ιταλία, τον Ιούνιο στη Γερμανία και την Ισπανία, τον Ιούλιο στον Καναδά και τη Γαλλία και τον Αύγουστο στην Αυστραλία και την Ιαπωνία. Η επίτευξη ανοσία θα οδηγήσει στην άρση των περιορισμών και θα βοηθήσει στην επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας.