Goldman Sachs: Ράλι για τις ελληνικές τράπεζες μετά το αποτέλεσμα των εκλογών – Οι θετικοί καταλύτες για τη συνέχεια

Goldman Sachs: Ράλι για τις ελληνικές τράπεζες μετά το αποτέλεσμα των εκλογών – Οι θετικοί καταλύτες για τη συνέχεια
epa07508160 (FILE) - A view of the Goldman Sachs desk at the New York Stock Exchange in New York, New York, USA, 18 January 2019 (reissued 15 April 2019). Goldman Sachs on 15 April 2019 reported their 1st quarter 2019 results, saying their quarterly profit dropped 20 per cent. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
H Goldman Sachs είναι θετική απέναντι τις ελληνικές τράπεζες

Στη θετική αντίδραση των ελληνικών τραπεζών σε σχέση με το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών στέκεται με ενημερωτικό σημείωμά της η Goldman Sahcs, η οποία, συν τοις άλλοις, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στους καταλύτες οι οποίοι θα οδηγήσουν σε νέο ανοδικό ξέσπασμα.

Ειδικότερα, η Ελλάδα διεξήγαγε (21 Μαΐου 2023) τις βουλευτικές εκλογές. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, η Νέα Δημοκρατία έλαβε το 40,79%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 20,07% και το ΠΑΣΟΚ το 11,46%. Τα αποτελέσματα της Νέας Δημοκρατίας ήταν ισχυρότερα από ό,τι έδειχναν οι δημοσκοπήσεις. 

Σύμφωνα με την ανάλυση του βασικού σεναρίου των οικονομολόγων της Goldman Sachs, ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης θα ζητήσει τη διενέργεια δεύτερων εκλογών στις 25 Ιουνίου (οι οποίες, λόγω του νέου εκλογικού συστήματος, θα χορηγήσουν ένα ιδιαίτερα μεγάλο μπόνους πλειοψηφίας στο πρώτο κόμμα) και οι οποίες (ανάλογα με το αποτέλεσμα των νέων εκλογών) μπορεί να συμβάλουν στην επίτευξη μονοκομματικής πλειοψηφίας για το κυβερνών κόμμα.

Σε αυτό τό κλίμα, όπως υποστηρίζει ο αμερικανικός οίκος, οι μετοχές των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα σημείωσαν άνοδο +13% μετά την εκλογική διαδικασία, με τις αποδόσεις των ομολόγων AT1 να υποχωρούν κατά 0,3% – 0,5% και των ομολόγων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας κατά 0,1% – 0,2%. 

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, συνέχιση του κλίματος πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας που εγγυάται το εκλογικό αποτέλεσμα φέρνει την Ελλάδα μία ανάσα από την επενδυτική βαθμίδα. «Πιθανότατα, η αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης συν τον δομικό μετασχηματισμό της οικονομίας θα αποτελέσουν τα τελευταία βήματα». 

Σημειώνεται πως πιθανή αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου θα διευκολύνει σημαντικά τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε ό,τι αφορά την έκδοση νέων τίτλων χρέους στο πλαίσιο των MREL.

Εύλογα η Goldman Sachs είναι θετική απέναντι τις ελληνικές τράπεζες (με αξιολογήσεις buy σε ΕΤΕ, Πειραιώς και Alpha), με τον μέσο όρο απόδοσης των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων ROTE να αναμένεται στο 12% και 10% το 2023 και το 2024 (από 8% το 2022), με βελτίωση του δείκτη CET1 σε 14,6% και 15,4% αντίστοιχα (από 13,7%).

Αναμένεται δε πως ο συνδυασμός υγιούς αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ (2,6%/1,5% το 2023/2024 σύμφωνα με το ΔΝΤ, έναντι περίπου 0,7%/1,3% που αναμένουν οι αναλυτές της Goldman Sachs για την περιοχή της ΕΕ) και η υποστήριξη από τα κεφάλαια της Ε.Ε θα οδηγήσουν σε αύξηση 5% ετησίως κατά μέσο όρο των εξυπηρετούμενων δανείων το 2023-2024.  Ταυτόχρονα, η Goldman Sachs «βλέπει» έναν ισχυρό δείκτη δανείων προς καταθέσεις (L/D) στο 0,7x (έναντι 0,9x για την ευρύτερη Ευρώπη). 

Η Goldman επαναλαμβάνει πως οι ελληνικές τράπεζες  έχουν από τα ισχυρότερα αποθέματα ρευστότητας/χρηματοδότησης εντός της ζώνης του ευρώ, με μέσο δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) 198% (έναντι μέσου όρου 153% για την Ε.Ε). Από την πλευρά της ποιότητας του ενεργητικού, οι ελληνικές τράπεζες έφτασαν σε μέσο όρο NPE 6% το 2022, και η Goldman αναμένει ότι ο δείκτης θα συνεχίσει να υποχωρεί το 2023/24, στο 5%/3,5%, με κατεύθυνση προς το μέσο επίπεδο της ΕΕ του 2%-3%.

Oι καταλύτες 

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, υπάρχουν σημαντικοί θετικοί καταλύτες για την Ελλάδα. Όπως:

  • Πιθανή αναβάθμιση της κρατικής αξιολόγησης σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας το 2ο εξάμηνο του 2023
  • Θετικές αναθεωρήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή 2023-24
  • Σχέδια επαναφοράς των μερισμάτων.
  • Η ρυθμιστική αρχή των ελληνικών τραπεζών (SSM) χορήγησε πρόσφατα την πρώτη έγκριση εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία για διανομή μερίσματος από ελληνική τράπεζα.
  • Όπως έχει επισημάνει η Goldman Sachs, υπάρχουν αρκετές μελέτες περιπτώσεων όπου η πρόοδος στον σχηματισμό κεφαλαίου και η συνακόλουθη επαναφορά των μερισμάτων από τις τράπεζες ακολουθήθηκε από επαναξιολόγηση μετοχών/τομέα.
  • Επίσης, η Εθνική Τράπεζα ζήτησε έγκριση από τη ρυθμιστική αρχή για την καταβολή του πρώτου μερίσματος το 2023 (από τα κέρδη του 2022) με προοπτική για διανομή 20-30% μεσοπρόθεσμα.
  • Η διοίκηση της Eurobank δήλωσε ότι η εταιρεία φιλοδοξεί για ελάχιστη διανομή μερίσματος 25% από το 2023, το οποίο μεσοπρόθεσμα θα πρέπει να αυξηθεί μέχρι το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο.
  • Η Τράπεζα Πειραιώς πραγματοποίησε πρόβλεψη για 10% στο 1ο τρίμηνο του 2023 και σχεδιάζει να αυξήσει τη διανομή της στο 35% το 2025.
  • Η Alpha Bank πραγματοποίησε πρόβλεψη για πληρωμή 20% στο 1ο τρίμηνο του 2023 και σχεδιάζει να την αυξήσει περαιτέρω στα επόμενα έτη.