Goldman Sachs: Τα δύσκολα για την οικονομία πέρασαν – Στο 2,6% η παγκόσμια ανάπτυξη το 2024

Goldman Sachs: Τα δύσκολα για την οικονομία πέρασαν – Στο 2,6% η παγκόσμια ανάπτυξη το 2024
epa07508158 (FILE) - A file photo dated 15 July 2014 showing a sign of US bank Goldman Sachs on the floor of the New York Stock Exchange at the start of the trading day in New York, New York, USA (reissued 15 April 2019). Goldman Sachs on 15 April 2019 reported their 1st quarter 2019 results, saying their quarterly profit dropped 20 per cent. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η παγκόσμια οικονομία ξεπέρασε ακόμα και τις πλέον αισιόδοξες προσδοκίες το 2023   

Η παγκόσμια οικονομία ξεπέρασε ακόμα και τις πλέον αισιόδοξες προσδοκίες το 2023, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε έκθεσή της η Goldman Sachs.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ξεπεράσει τις προβλέψεις της αγοράς πριν από ένα χρόνο κατά 1 π.μ. παγκοσμίως (2,6%) και 2 π.μ. στις ΗΠΑ (2,1%), ενώ ο δομικός πληθωρισμός μειώνεται από 6% το 2022 σε 3% διαδοχικά σε όλες τις οικονομίες που είδε μια άνοδο των τιμών μετά τον Covid.

Το 2024 αναμένεται περισσότερος αποπληθωρισμός. Παρότι η εξομάλυνση στις αγορές προϊόντων και εργασίας έχει προχωρήσει αρκετά, η πλήρης αντιπληθωριστική της επίδραση είναι σε εξέλιξη. Σε αυτό το πλαίσιο, λέει η Goldman Sachs, ο βασικός πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει στο 2-2½% έως το τέλος του 2024.

Σε ό,τι αφορά τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, τις ΗΠΑ, ο επενδυτικός οίκος «βλέπει» περιορισμένο κίνδυνο ύφεσης και επιβεβαιώνει πιθανότητα ύφεσης 15%. «Αναμένουμε αρκετούς αντίθετους ανέμους στην παγκόσμια ανάπτυξη το 2024, λαμβανομένων υπόψη της ισχυρής αύξησης του πραγματικού εισοδήματος των νοικοκυριών, της οπισθοδρόμησης από τη νομισματική και δημοσιονομικής σύσφιξης, της ανάκαμψης της μεταποιητικής δραστηριότητας και της προθυμίας των κεντρικών τραπεζών να προβούν σε περικοπές ασφάλισης εάν επιβραδυνθεί η ανάπτυξη».

Οι περισσότερες μεγάλες κεντρικές τράπεζες πιθανότατα έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο των επιτοκιακών αυξήσεων, αλλά «σύμφωνα με τις βασικές προβλέψεις μας δεν θα υπάρξουν μειώσεις επιτοκίων πιθανότατα μέχρι το β’ εξάμηνο του 2024. Όταν τα επιτόκια τελικά διακανονιστούν, αναμένουμε από τις κεντρικές τράπεζες να αφήσουν τα επιτόκια πολιτικής πάνω από τις τρέχουσες εκτιμήσεις τους για μακροπρόθεσμα βιώσιμα επίπεδα».

Επίσης, η κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας πιθανότατα θα αρχίσει να κινείται προς έξοδο από τον έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων την άνοιξη πριν από την επίσημη έξοδο και την αύξηση των επιτοκίων το β’ εξάμηνο του 2024, με την προϋπόθεση ότι ο πληθωρισμός θα παραμένει σε τροχιά υπέρβασης του στόχου του 2%. Η βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη στην Κίνα θα επωφεληθεί από περαιτέρω κίνητρα πολιτικής, αλλά η πολυετής επιβράδυνση πιθανότατα θα συνεχιστεί.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της αγοράς, η Goldman Sachs αναφέρει πως περιπλέκονται από τα συμπιεσμένα επασφάλιστρα κινδύνου. «Αναμένουμε ότι οι αποδόσεις σε επιτόκια, πιστώσεις, μετοχές και εμπορεύματα θα υπερβούν αυτές στα μετρητά το 2024. Καθένα προσφέρει προστασία έναντι διαφορετικού κινδύνου, επομένως ένα ισορροπημένο μείγμα περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει να αντικαταστήσει τα μετρητά».

Αν μη τι άλλο, όπως λέει η αμερικανική τράπεζα, η μετάβαση σε περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων ήταν ανώμαλη, αλλά οι επενδυτές αντιμετωπίζουν τώρα την προοπτική πολύ καλύτερων προθεσμιακών αποδόσεων στα περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος. Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν υπάρχει πιθανότητα επιστροφής στο προγενέστερο της Μεγάλης Χρηματοπιστωτικής Κρίσης φόντο. Η απάντηση είναι ναι για τις ΗΠΑ παρά αλλού – ειδικά στην Ευρώπη το άγχος των κρατών μπορεί να ξαναεμφανιστεί. Το δολάριο είναι πιθανό να παραμείνει ισχυρό, καταλήγει ο οίκος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: