Google AI Mode: Το τέλος του «παραδοσιακού γκουγκλαρίσματος» και η αρχή των ψηφιακών πρακτόρων

Google AI Mode: Το τέλος του «παραδοσιακού γκουγκλαρίσματος» και η αρχή των ψηφιακών πρακτόρων
GOOGLE SEARCH Photo: Shutterstock
H Google αλλάζει ριζικά την εμπειρία αναζήτησης, παρουσιάζοντας μια νέα εποχή «ψηφιακών πρακτόρων» που απαντούν με βάση το περιβάλλον και τις ανάγκες του χρήστη.

Η εποχή που πληκτρολογούσαμε λέξεις-κλειδιά σε ένα λευκό κουτί αναζήτησης φαίνεται πως φτάνει στο τέλος της. Στη θέση της έρχεται μια πιο «έξυπνη», πιο προσωποποιημένη και περισσότερο αλληλεπιδραστική εμπειρία, όπως αποκάλυψε η Google στο ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών της.

Ο τεχνολογικός κολοσσός παρουσίασε ένα εκτενές σύνολο καινοτομιών που φιλοδοξούν να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την αναζήτηση. Στην καρδιά αυτής της αλλαγής βρίσκεται το AI Mode, μια λειτουργία που μεταμορφώνει τη μηχανή αναζήτησης σε «ψηφιακό πράκτορα», ικανό να αντλεί πληροφορίες από τον ιστό αλλά και από το πραγματικό περιβάλλον του χρήστη, για να παρέχει εξατομικευμένες και ακριβείς απαντήσεις.

Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Google και της Alphabet, Σουντάρ Πιτσάι, «εισερχόμαστε σε μια νέα φάση της πλατφόρμας τεχνητής νοημοσύνης», με δεκαετίες έρευνας να γίνονται πλέον καθημερινό εργαλείο για εκατομμύρια ανθρώπους και επιχειρήσεις παγκοσμίως.

Πέρα από τα keywords

Η λειτουργία AI Mode, η οποία ήταν μέχρι πρότινος διαθέσιμη μόνο στους χρήστες του Google Labs, ενεργοποιείται πλέον για όλους τους χρήστες των ΗΠΑ μέσω της εφαρμογής Google. Ουσιαστικά, αντικαθιστά την παραδοσιακή προσέγγιση της λέξης-κλειδιού με έναν πολυεπίπεδο τρόπο ανάλυσης των ερωτημάτων, δημιουργώντας αυτόματα υποερωτήσεις και αξιοποιώντας το ιστορικό αναζητήσεων για ακόμα μεγαλύτερη εξατομίκευση.

Επιπλέον, η Google επιτρέπει πλέον στους χρήστες να δείχνουν με την κάμερα του κινητού τους ό,τι χρειάζονται, ζητώντας πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο – ένα βήμα πέρα από την υπάρχουσα λειτουργία του Google Lens. Μια ερώτηση όπως «είναι αυτό το μπουλόνι σωστό για το ποδήλατό μου;» μπορεί να απαντηθεί απλά μέσω της κάμερας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την αναζήτηση στη δράση

Αλλά η πιο εντυπωσιακή υπόσχεση του AI Mode είναι ότι θα μπορεί να εκτελεί εργασίες για λογαριασμό του χρήστη. Η τεχνολογία Project Mariner που ενσωματώνεται σταδιακά, αναλαμβάνει σύνθετες ενέργειες – από την αναζήτηση και αξιολόγηση εισιτηρίων για έναν αγώνα, μέχρι τη συμπλήρωση φορμών και την ολοκλήρωση αγοράς, χωρίς ο χρήστης να χρειάζεται να κάνει σχεδόν τίποτα.

Ανταγωνισμός και προκλήσεις

Η αναβάθμιση της εμπειρίας αναζήτησης έρχεται σε μια εποχή που η Google δέχεται πιέσεις. Chatbots όπως το ChatGPT και νέες μηχανές όπως το Perplexity προτείνουν πιο άμεσες, φυσικές και αποτελεσματικές μορφές αναζήτησης, αναγκάζοντας τη Google να κινηθεί επιθετικά στον χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ωστόσο, η μετάβαση αυτή δεν είναι χωρίς ενστάσεις. Εκδότες και μέσα ενημέρωσης –ιδίως ανεξάρτητα– εκφράζουν ανησυχίες πως οι απαντήσεις που δημιουργούνται απευθείας από την AI μειώνουν την ορατότητα των πηγών και απειλούν τη βιωσιμότητα του ψηφιακού τύπου.

Το μέλλον της αναζήτησης

Η Google δηλώνει έτοιμη να μεταμορφώσει την εμπειρία της online αναζήτησης, καθιστώντας την πιο προσωπική, προληπτική και πρακτική. Το αν οι χρήστες είναι έτοιμοι να αποχωριστούν τον γνώριμο τρόπο «γκουγκλαρίσματος» και να εμπιστευτούν πλήρως τους «ψηφιακούς πράκτορες», είναι ένα στοίχημα που μένει να κερδηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: