Google, Amazon, Microsoft και Oracle κέρδισαν τη σύμβαση των 9 δισ. δολαρίων για το αμερικανικό Πεντάγωνο

Google, Amazon, Microsoft και Oracle κέρδισαν τη σύμβαση των 9 δισ. δολαρίων για το αμερικανικό Πεντάγωνο
(FILES) This file photo taken on December 26, 2011 shows the Pentagon building in Washington, DC. - The Pentagon said on July 6, 2021 it was scrapping a $10 billion cloud computing contract which sparked a heated dispute between Amazon and Microsoft. A Defense Department statement said the Joint Enterprise Defense Infrastructure (JEDI) contract would be canceled because it no longer meets current needs and that it would start a process for a "multi-cloud/multi-vendor" computing contract. (Photo by STAFF / AFP) Photo: AFP
Οι τεχνολογικοί κολοσσοί θα δημιουργήσουν στο cloud μια παγκόσμια "ομπρέλα" πληροφοριών για το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Η Google, η Oracle, η Microsoft και η Amazon θα μοιραστούν τη σύμβαση ύψους 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Πενταγώνου για την κατασκευή του δικτύου cloud computing, έναν χρόνο μετά τις κατηγορίες για πολιτικοποίηση της σύμβασης που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως και μια παρατεταμένη δικαστική διαμάχη που είχε ως αποτέλεσμα ο στρατός να ξεκινήσει από την αρχή τη διαδικασία ανάθεσης.

Το Joint Warfighter Cloud Capability καλείται να παράσχει πρόσβαση σε μη διαβαθμισμένα, απόρρητα και άκρως απόρρητα δεδομένα στο στρατιωτικό προσωπικό σε όλο τον κόσμο. Αναμένεται να χρησιμεύσει ως ραχοκοκαλιά για τις σύγχρονες πολεμικές επιχειρήσεις του Πενταγώνου, οι οποίες θα βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη και δορυφόρους διαστημικών επικοινωνιών, αλλά θα εξακολουθούν να χρειάζονται έναν τρόπο για να μεταφέρουν γρήγορα τις πληροφορίες από αυτές τις πλατφόρμες στα στρατεύματα στο έδαφος.

Η σύμβαση θα ανατεθεί τμηματικά, με συνολική εκτιμώμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης τον Ιούνιο του 2028, ανέφερε το Πεντάγωνο σε ανακοίνωσή του.

Ο ανταγωνισμός είναι έντονος για την απόσπαση μεγάλων εταιρικών και κυβερνητικών συμβολαίων cloud – αναθέσεις για τη δημιουργία παγκόσμιων δικτύων πληροφορικής όπου οι πληροφορίες αποθηκεύονται, μοιράζονται και διασφαλίζονται μέσω του διαδικτύου αντί σε τοπικά συστήματα υπολογιστών. Το συμβόλαιο του Πενταγώνου θεωρείται ως ένα από τα πιο πολυπόθητα, επειδή αποτελεί σφραγίδα έγκρισης σε μια αγορά όπου η διασφάλιση της ασφάλειας των δεδομένων ενός πελάτη είναι σημαντική.

«Είναι η πιο σημαντική συμφωνία για το cloud που προκύπτει από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση», δήλωσε ο αναλυτής Daniel Ives, ο οποίος παρακολουθεί τη βιομηχανία cloud για την Wedbush Securities. «Αφορά το Πεντάγωνο ως πελάτη αναφοράς. Αφορά το τι πιστεύουν για τον συγκεκριμένο προμηθευτή – είναι ο καλύτερος πελάτης αναφοράς που θα μπορούσες να έχεις σε ολόκληρο τον κόσμο».

Τον περασμένο Ιούλιο, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι θα ακύρωνε την προηγούμενη ανάθεση του cloud computing, που ονομαζόταν JEDI. Τότε, το Πεντάγωνο ανέφερε ότι λόγω των καθυστερήσεων στην προώθηση της σύμβασης, η τεχνολογία είχε αλλάξει σε βαθμό που η παλιά σύμβαση, η οποία είχε ανατεθεί στη Microsoft, δεν ανταποκρινόταν πλέον στις ανάγκες του Υπουργείου Άμυνας.

Δεν ανέφερε τις νομικές αμφισβητήσεις πίσω από αυτές τις καθυστερήσεις, οι οποίες είχαν προέλθει από την Amazon, τον ηττημένο πλειοδότη. Η Amazon είχε ισχυριστεί ότι η κυβέρνηση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είχε κατευθύνει τη σύμβαση προς τη Microsoft λόγω της εχθρικής σχέσης του Τραμπ με τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της Amazon, Τζεφ Μπέζος.

Τον Ιούλιο, όταν ανακοινώθηκε η ακύρωση της σύμβασης, ο επικεφαλής του Πενταγώνου σε θέματα πληροφορικής, John Sherman, δήλωσε ότι ήταν «πιθανό» τόσο η Amazon όσο και η Microsoft να έπαιρναν ένα κομμάτι του έργου σε μια νέα ανάθεση.

Μια έκθεση του γενικού επιθεωρητή του Πενταγώνου δεν βρήκε αποδείξεις για αθέμιτη επιρροή, αλλά δήλωσε ότι δεν μπορούσε να προσδιορίσει την έκταση των αλληλεπιδράσεων της διοίκησης με τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων του Πενταγώνου, επειδή ο Λευκός Οίκος δεν επέτρεπε την απρόσκοπτη πρόσβαση σε μάρτυρες.

Ο αναλυτής της Forrester, Devin Dickerson, δήλωσε ότι η ανάθεση της σύμβασης σε τέσσερις εταιρείες αντί για μία δείχνει μια «στρατηγική πολλαπλού cloud» που θα μπορούσε να βελτιώσει τη διαπραγματευτική θέση του Πενταγώνου με τους μεγαλύτερους παρόχους cloud και να διευκολύνει τα επιμέρους γραφεία του Υπουργείου Άμυνας να αποκτήσουν τεχνολογίες και υπηρεσίες cloud.

Πηγή: Fortune.com