Google εναντίον Apple με φόντο τα λειτουργικά τους συστήματα

Google εναντίον Apple με φόντο τα λειτουργικά τους συστήματα

Ξεχωριστά ή ίδια λειτουργικά; Άλλο πιστεύει η μία εταιρεία, κι άλλο η άλλη.

του Ντον Ρέισινγκερ

Η Google και η Apple μπορεί να συμφωνούν σε μερικά πράγματα αλλά διαφέρουν ως προς την πιθανή συγχώνευση των λειτουργικών τους συστημάτων.

Μιλώντας στη συνάντηση TechCrunch Beijing, ο Έρικ Σμιντ, εκτελεστικός πρόεδρος της μητρικής της Google, Alphabet, είπε ότι βλέπει την τεχνολογία «να προχωρά με τέτοιο τρόπο που μπορεί να είναι πιθανή η ένωση του ενός λειτουργικού συστήματος με το άλλο». Ο Σμιντ απαντούσε σε ερωτήματα σε σχέση με το κατά πόσο η Google θα συνδυάσει τα δύο λειτουργικά της συστήματα, Android και Chrome OS, σε ένα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Wall Street Journal ανέφερε πηγές σύμφωνα με τις οποίες η Google εργάζεται εδώ και δύο χρόνια περίπου για να συνδυάσει χαρακτηριστικά ενσωματωμένα στο Chrome OS και το Android, έτσι ώστε να καταφέρει να προσφέρει μία μόνο πλατφόρμα που θα μπορούσε να δουλέψει σε διαφορετικές συσκευές. Σήμερα, το λειτουργικό σύστημα Android δουλεύει σε smartphone και ταμπλέτες, ενώ το Chrome OS διατίθεται σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και λάπτοπ. Και τα δύο όμως έχουν ενσωματωμένες τις εφαρμογές Google ενώ οι εφαρμογές Android μπορούν να τρέξουν σε συσκευές με Chrome OS.

Τα σχόλια του Σμιντ έχουν εντείνει τις φήμες ότι η Google σχεδιάζει να συνδυάσει τα λειτουργικά της συστήματα. Ο Τριπ Τσόντρι, γενικός διευθυντής της Global Equities Research, θεωρεί ότι αυτή είναι μια καλή ιδέα.

«Τα λειτουργικά συστήματα της Google μοιράζονται σχεδόν κατά 90% τον ίδιο κώδικα» λέει ο Τσόντρι. «Δεύτερον, το Chrome OS καλύπτει λιγότερο από το 10% της αγοράς desktop, άρα βγάζει νόημα να συνδυάσεις τα λειτουργικά συστήματα».

Αν η Google συνδυάσει τα λειτουργικά της συστήματα, θα ακολουθήσει τον δρόμο της Microsoft, η οποία έχει εργαστεί πάνω στη μεταφορά της εμπειρίας των Windows 10 από τους υπολογιστές στις ταμπλέτες και τα smartphone.

Η Apple όμως είναι μια διαφορετική ιστορία. Τον προηγούμενο μήνα, ο CEO της Apple Τιμ Κουκ είπε ότι δεν έχει σχέδια συνδυασμού του λειτουργικού συστήματος OS X για υπολογιστές με το λειτουργικό σύστημα για κινητά iOS. Αν και σύμφωνα με τις φήμες, η Apple επρόκειτο να προβεί σε μια τέτοια κίνηση, ο Κουκ είπε ότι ο συνδυασμός ενός λειτουργικού συστήματος σχεδιασμένου για κινητές συσκευές και ενός άλλου για ηλεκτρονικούς υπολογιστές είναι μια κακή ιδέα.

«Δεν πιστεύουμε στην ύπαρξη ενός λειτουργικού συστήματος για PC και κινητά» είπε ο Κουκ στο συνέδριο BoxWorks τον προηγούμενο μήνα. «Νομίζουμε ότι αφαιρεί κι απ’ τα δύο και δεν προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Είμαστε εστιασμένοι στην ύπαρξη και των δύο λειτουργικών συστημάτων».

Και πολλοί ειδικοί συμφωνούν με τα λόγια του Κουκ. Ο Τσόντρι, για παράδειγμα, είπε ότι ο συνδυασμός iOS και OS X «δεν βγάζει νόημα». Η Google όμως είναι διαφορετική υπόθεση. Το Android και το Chrome OS μοιάζουν πολύ μεταξύ τους και βασίζονται και τα δύο στη σύνδεση με το διαδίκτυο για να προσφέρουν τις εμπειρίες τους. Αντίθετα, τα λειτουργικά της Apple μπορεί να διαθέτουν κάποια όμοια χαρακτηριστικά αλλά είναι διαφορετικές πλατφόρμες που πρόθεσή τους είναι να προσφέρουν διαφορετικές εμπειρίες.

«Βγάζει νόημα για την Google αλλά όχι για την Apple», καταλήγει ο Τσόντρι.

Πηγή: fortune.com