Google: «Έσπασε» το φράγμα των 1.000 δολαρίων και συνεχίζει

Google: «Έσπασε» το φράγμα των 1.000 δολαρίων και συνεχίζει
Photo:

 

Η τιμή της μετοχής της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας του κόσμου ξεπέρασε τα 1.000 δολάρια.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα οι μετοχές της Alphabet διαπραγματεύονταν στην τιμή των 1.006 δολαρίων, αφότου κινήθηκαν λίγο κάτω από τα 1.000 δολάρια όλη την προηγούμενη εβδομάδα.

Πρόκειται για την τρίτη μετοχή της λίστας S&P 500 που σπάει το φράγμα των 1.000 δολαρίων, καθώς οι μετοχές της Amazon ξεπέρασαν το όριο αυτό την περασμένη εβδομάδα.

Η αύξηση της τιμής της μετοχής της Alphabet συνέπεσε χρονικά με την υποβάθμιση των μετοχών της Apple από έναν αναλυτή της Pacific Crest, ο οποίος συνέστησε στους επενδυτές να στραφούν προς τη μητρική της Google.

Η εξέλιξη αυτή συνέβαλλε στην αύξηση της χρηματιστηριακής αξίας της Alphabet στα 688 δισεκατομμύρια δολάρια. Και πάλι, όμως, το ποσό αυτό υπολείπεται κατά πολύ του αντίστοιχου της Apple, που αγγίζει τα 803 δισεκατομμύρια δολάρια παρόλο που τη Δευτέρα οι μετοχές της έπεσαν κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

Αν και οι τιμές των μετοχών από μόνες τους μπορεί να είναι ένας σχετικά αυθαίρετος δείκτης της αξίας (για παράδειγμα, η άλλη εταιρεία του δείκτη S&P 500 που ξεπέρασε τα 1.000 δολάρια ανά μετοχή ήταν η Priceline, με χρηματιστηριακή αξία 93 δισεκατομμυρίων δολαρίων), η αύξηση της τιμής της μετοχής της Alphabet είναι αξιοσημείωτη. Δείχνει, συγκεκριμένα, ότι υπάρχει ακόμα ζήτηση για τη μετοχή, παρόλο το ύψος της τιμής της. Θεωρητικά, οι υψηλότερες τιμές μιας μεμονωμένης μετοχής μπορούν να αποθαρρύνουν τους μικρότερους επενδυτές.

Όμως, ακόμα και με τιμή άνω των 1.000 δολαρίων, όλοι οι αναλυτές συγκλίνουν στο ότι η μετοχή της Alphabet θα αυξηθεί πάνω από 6% μέσα στους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με δεδομένα του Bloomberg. Μόνο πέρυσι, οι μετοχές της εταιρείας ανέβηκαν κατά 39%.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Google βλέπει τη μετοχή της να υπερβαίνει τα 1.000 δολάρια. Πριν τη διάσπαση των μετοχών το 2014, η τιμή των μετοχών του τεχνολογικού γίγαντα άγγιξε τα 1.200 δολάρια. Όμως, είναι η πρώτη φορά που αυτό συμβαίνει από την ίδρυση της Alphabet και μετά.