Google και Apple λανσάρουν εργαλεία ανίχνευσης του Covid-19 – Πώς θα λειτουργεί

Google και Apple λανσάρουν εργαλεία ανίχνευσης του Covid-19 – Πώς θα λειτουργεί
Το σύστημα Exposure Notification βοηθά τις αρχές να αναπτύξουν εφαρμογές που ειδοποιούν τους χρήστες εάν έχουν έρθει σε επαφή με ένα άτομο που έχει βρεθεί θετικό στον νέο κορωνοϊό.

των Mark Gurman & Gerrit de Vynck, Bloomberg

Η Apple και η Google κυκλοφόρησαν τα εργαλεία γνωστοποίησης της έκθεσης στον Covid-19 την Τετάρτη, μαζί με αλλαγές που θα βοηθούν τις αρχές δημόσιας υγείας να συλλέγουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ποιος έχει τον ιό.

Το σύστημα – που ονομάζεται Exposure Notification (γνωστοποίησης έκθεσης) – βοηθά τις αρχές να αναπτύξουν εφαρμογές που ειδοποιούν τους χρήστες εάν έχουν έρθει σε επαφή με ένα άτομο που έχει βρεθεί θετικό στον νέο κορωνοϊό. Οι χρήστες που έχουν κατεβάσει την εφαρμογή για την περιοχή τους θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώσουν για την κατάστασή τους εάν έχουν βρεθεί θετικοί. Το σύστημα, σε iOS και Android, θα ειδοποιεί ανώνυμα άλλους χρήστες που έχουν έρθει σε επαφή με αυτό το άτομο.

Ορισμένες κυβερνήσεις έχουν επικρίνει το σύστημα επειδή δεν επιτρέπει στις αρχές να αποθηκεύουν δεδομένα σχετικά με το ποιος έχει τον ιό και να παρακολουθούν πού εξαπλώνεται. Αντίθετα, ειδοποιεί τα άτομα εάν έχουν εκτεθεί. Αυτό έχει επίσης αναδείξει τις αδυναμίες απορρήτου άλλων εφαρμογών που χρησιμοποιούν τα δεδομένα τοποθεσίας χρήστη και τα αποθηκεύουν σε κυβερνητικούς διακομιστές.

Ωστόσο, η Apple και η Google ανέφεραν την Τετάρτη ότι πραγματοποίησαν αρκετές αλλαγές στο σύστημα αφού έλαβαν ανατροφοδότηση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, τις τοπικές αρχές υγείας και δεκάδες άλλους ειδικούς.

Μία αλλαγή επιτρέπει στις αρχές δημόσιας υγείας να έρχονται σε επαφή με εκτεθειμένους χρήστες με βάση «έναν συνδυασμό λειτουργιών της εφαρμογής (API) και των δεδομένων που οι χρήστες επέλεξαν οικειοθελώς να εισάγουν στην εφαρμογή», ​​ανέφεραν οι εταιρείες. Το API είναι η διεπαφή προγραμματισμού εφαρμογών, το σύνολο εργαλείων λογισμικού που επιτρέπει σε αυτές τις νέες εφαρμογές ειδοποίησης έκθεσης να επικοινωνούν με τα λειτουργικά συστήματα της Apple και της Google.

Οι εφαρμογές δημόσιας υγείας θέλουν να λαμβάνουν πρόσθετες πληροφορίες από χρήστες που έχουν εκτεθεί και επικοινωνούν μαζί τους. Έτσι, η Apple και η Google επιτρέπουν την προαιρετική συλλογή πρόσθετων δεδομένων από αυτές τις εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων των ταχυδρομικών κωδικών και των αριθμών τηλεφώνου του χρήστη. Αυτά θα κοινοποιούνται μόνο εάν οι χρήστες δώσουν άδεια.

Κάθε αρχή δημόσιας υγείας θα είναι σε θέση να ορίσει παραμέτρους για αυτό που θεωρεί ως έκθεση, όπως πόσο καιρό πέρασε κάποιος κοντά σε άλλο χρήστη ή πόσο κοντά έφτασε. Το λογισμικό χρησιμοποιεί τεχνολογία Bluetooth για να επιτρέπει στα τηλέφωνα να εντοπίζουν το ένα το άλλο.

Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί με μία εφαρμογή ανά περιοχή, όπως χώρα ή πολιτεία, για την αποφυγή κατακερματισμού. Οι εταιρείες δήλωσαν ότι πολλές πολιτείες των ΗΠΑ και 22 χώρες έχουν ζητήσει και έχουν λάβει πρόσβαση στο σύστημα. Και η Αλαμπάμα και η Βόρεια Ντακότα δήλωσαν ότι θα το χρησιμοποιήσουν.

Τα εργαλεία λανσαρίστηκαν μέσω της ενημέρωσης iOS 13.5 για το iPhone που κυκλοφόρησε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ενώ οι χρήστες τηλεφώνων Android που χρησιμοποιούν λειτουργικό Android 6.0 ή μεταγενέστερο μπορούν να το εγκαταστήσουν μέσω λήψης από το Google Play.

Η ενημέρωση της Apple περιλαμβάνει επίσης άλλες λειτουργίες που έχουν σχεδιαστεί για την πανδημία, όπως ταχύτερο ξεκλείδωμα του Face ID για χρήστες που φορούν μάσκες και βελτιώσεις στις βιντεοκλήσεις FaceTime πολλαπλών ατόμων.