Η Google «βάζει νερό στο κρασί» της

Η Google «βάζει νερό στο κρασί» της

Ο αμερικανικός κολοσσός δίνει χώρο στους ανταγωνιστές του για να έρθει σε συμβιβασμό με την ΕΕ.

Η Google συμφώνησε να δώσει περισσότερο χώρο στους ανταγωνιστές στο ιστότοπό της, αυξάνοντας τις πιθανότητες μιας συμφωνίας με τις ευρωπαϊκές αρχές και απομακρύνοντας τον κίνδυνο ενός μεγάλου προστίμου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τρίτη ότι δέχεται τις αναθεωρημένες προτάσεις της Google για τον τρόπο εμφάνισης των αποτελεσμάτων αναζήτησης μετά από μια μακρά έρευνα, η οποία είχε αποκαλύψει ότι η εταιρεία λειτουργούσε σε παράβαση των ευρωπαϊκών νομοθεσιών για τον ανταγωνισμό. Η αρχική πρόταση της εταιρείας δέχθηκε τα βέλη των ανταγωνιστών και οι αρχές ζήτησαν από την Google να την τροποποιήσει.

Οι νέες παραχωρήσεις της Google μοιάζουν να οδηγούν σε ένα συμβιβασμό. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοακίν Αλμούνια είπε ότι οι νέες προτάσεις της Google ευθυγραμμίζονται με τις οδηγίες της Επιτροπής. «Η Google βελτίωσε τις δεσμεύσεις που προσφέρει. Νομίζω ότι ο συμβιβασμός παραμένει η καλύτερη επιλογή», είπε σε μια ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Διαβάστε το πρόγραμμα του Google Launchpad στην Αθήνα

Σύμφωνα με τη νέα πρόταση, τα αποτελέσματα αναζήτησης θα παραθέτουν δεσμούς σε ανταγωνιστικούς ιστότοπους, υπηρεσίες και μηχανές αναζήτησης με πολύ πιο εμφανή τρόπο. Οι ανταγωνιστές θα μπορούν να εμφανίζουν τα λογότυπά τους δίπλα στους δεσμούς και θα υπάρχει δυναμικό κείμενο που θα περιγράφει το περιεχόμενό τους. «Μεγαλύτερος χώρος στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google διατίθεται στους ανταγωνιστές», ανέφερε ο Αλμούνια, χαρακτηρίζοντας τις εξελίξεις ως ένα «κομβικό σημείο» στην τριετή πορεία της διαμάχης, που ξεκίνησε ύστερα από καταγγελίες ανταγωνιστών όπως η Microsoft και η Expedia.

Οι εταιρείες αυτές κατηγόρησαν την Google ότι τα αποτελέσματα αναζήτησης που παρουσίαζε ευνοούσαν τα δικά της προϊόντα και υπηρεσίες εις βάρος των άλλων. Οι ευρωπαϊκές αρχές θα συνεργαστούν με τη Google τις ερχόμενες εβδομάδες για να οριστικοποιήσουν τις δεσμεύσεις της εταιρείας.

«Παρότι ο διαδικτυακός ανταγωνισμός αναπτύσσεται γοργά, καταλήξαμε στη δύσκολη απόφαση να συμφωνήσουμε με τις απαιτήσεις [της Επιτροπής] για να έρθουμε σε ένα συμβιβασμό,» είπε ο νομικός σύμβουλος της Google, Κεντ Ουάλκερ.

Είναι η πρώτη φορά που οι ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού κάνουν έρευνα στο χώρο της διαδικτυακής αναζήτησης. Η αμερικανική κυβέρνηση ολοκλήρωσε μια παρόμοια έρευνα στις αρχές του έτους και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Google δεν παραβίασε την αμερικανική νομοθεσία για τον ανταγωνισμό.

Διαβάστε ακόμη: Ο πρόεδρος της Google στην Αθήνα

Το διακύβευμα για την Google είναι μεγάλο. Οι ευρωπαϊκές αρχές μπορούν να επιβάλλουν πρόστιμο μέχρι και 10% των παγκόσμιων πωλήσεων της Google αν δε συμμορφωθεί με τις υποδείξεις τους. Η Microsoft είχε δεχθεί πρόστιμο 561 εκ. ευρώ από την Επιτροπή στις αρχές του έτους για παραβίαση των δεσμεύσεών της προς την ΕΕ.