GPO: Η οικονομική ένδεια πλήττει και την υγεία των Ελλήνων

GPO: Η οικονομική ένδεια πλήττει και την υγεία των Ελλήνων

Ένας στους δύο Έλληνες ζει με τον φόβο.

Αποκαλυπτικά και ιδιαιτέρως ανησυχητικά είναι τα ευρήματα έρευνας που διεξήγαγε η εταιρεία GPO για λογαριασμό της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας σχετικά με την υγεία και την περίθαλψη του ελληνικού πληθυσμού υπό συνθήκες οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, υπάρχει ευθεία συσχέτιση του αυτοαναφερόμενου επιπέδου υγείας με το εισόδημα, που κατά μέσον όρο βαθμολογείται 74% με το 100 να αντιστοιχεί σε άριστη υγεία, συσχέτιση των χρόνιων προβλημάτων υγείας με την ηλικία, την παχυσαρκία αλλά και το μορφωτικό επίπεδο.

Η κατάσταση της υγείας των Ελλήνων καταγράφει πτωτική τάση, ενώ το 25% των ερωτηθέντων αδυνατεί να ακολουθήσει θεραπεία ή να κάνει εξετάσεις λόγω οικονομικής αδυναμίας. Η μεγαλύτερη πτώση του επιπέδου υγείας παρατηρείται στις νεαρές ηλικίες, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά καλής υγείας, καταγράφονται στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη και τα χειρότερα στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως το 42% των ερωτηθέντων ζει με κάποιο χρόνιο νόσημα, δύο στους τρεις είναι υπέρβαροι και παχύσαρκοι, ενώ ένας στους πέντε ασθενείς με χρόνιο πρόβλημα παραμένει καπνιστής.

Την ίδια ώρα, ποσοστό ίσο με το 44% των ερωτηθέντων δηλώνει πως αισθάνεται ανασφάλεια, αγωνία, φόβο, θυμό, αγανάκτηση, απογοήτευση, πίκρα, θλίψη, άγχος, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Αύξηση καταγράφει και η καταθλιπτική διάθεση μεταξύ των ερωτηθέντων.