Grand Reopening: Μεγάλα «πακέτα»…μικρές προσδοκίες 

Grand Reopening: Μεγάλα «πακέτα»…μικρές προσδοκίες 
epa08372538 A book shop authorized to reopen to the public after the partial reduction of the emergency lockdown due to the Coronavirus Covid-19, in Rome, Italy, 20 April 2020. Italy has begun partially lifting the coronavirus lockdown in three macro areas. The measures will be evaluated after 15 days to see if containment measures are working. EPA/GIUSEPPE LAMI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κλιμακώνονται οι πολιτικές στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων στην τελική ευθεία για την άρση του lockdown - Τα «πακέτα» σε επιλεγμένες χώρες - Η θέση της Ελλάδας ενόψει της οριστικοποίησης του σχεδίου, μια μέρα πριν το διάγγελμα του πρωθυπουργού.

Ενόψει της σταδιακής άρσης του lockdown οι κυβερνήσεις σε όλες τις χώρες του κόσμου κλιμακώνουν τις πολιτικές στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων προσβλέποντας σε όσο το δυνατόν μικρότερες συνέπειες από μια συστημική κρίση που θα οδηγήσει σε βαθιά ύφεση το 2020, η οποία κυμαίνεται, με βάση τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, από 5,9% στις ΗΠΑ μέχρι 9,1% στην Ιταλία και 10% στην Ελλάδα.

Με τα πρώτα δείγματα καταναλωτικής συμπεριφοράς σε χώρες που άνοιξαν ήδη κάποια καταστήματα και υπηρεσίες να προμηνύουν χαμηλές εισπράξεις για εβδομάδες, αλλά και τις συνεχείς πιέσεις στις αγορές εμπορευμάτων να καταδεικνύουν ότι η ζήτηση δεν θα είναι σε θέση να καλύψει την προσφορά πιθανόν για μήνες, η αβεβαιότητα θα είναι η νέα κανονικότητα στο εγγύς μέλλον.

Στο πλαίσιο αυτό, τις τελευταίες εβδομάδες, από τα μέσα Απριλίου, ενισχύονται οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις και τα μέτρα παροχής ρευστότητας, με τις ΗΠΑ να προβαίνουν σε περαιτέρω οικονομική στήριξη 484 δισ. δολ. για δανεισμό μικρών επιχειρήσεων και στήριξη του τομέα Υγείας, το Ηνωμένο Βασίλειο να ετοιμάζεται για άντληση κεφαλαίων μέσω δανεισμού, ύψους 180 δισ. λιρών για το διάστημα Μάιος – Ιούλιος, ποσό 4 φορές μεγαλύτερο από το αρχικώς αναμενόμενο, τη Γερμανία να διευρύνει τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων μειώνοντας ταυτόχρονα τον ΦΠΑ στην εστίαση σε 7% από 19%, αλλά και την Ελλάδα να ετοιμάζεται να χορηγήσει δάνεια σε επιχειρήσεις έως το 25% του τζίρου τους με 80% εγγύηση του κράτους – ενώ ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει αύριο το σχέδιο άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Συνολικά, η αξία των δημοσιονομικών μέτρων ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι μεγαλύτερη στη Γερμανία και ακολουθούν άλλες ισχυρές οικονομίες όπως ΗΠΑ και Γαλλία. Παρακάτω παραθέτουμε επικαιροποιημένα στοιχεία για τα πακέτα στήριξης από ενδεικτικές χώρες σύμφωνα με ανάλυση του ευρωπαϊκού think tank Bruegel, που ειδικεύεται στα οικονομικά.

ΗΠΑ: Το πακέτο δημοσιονομικών μέτρων ξεπερνά τα 1,3 τρισ. δολ., με επιπλέον 1,2 τρισ. δολ. για δάνεια και εγγυήσεις, 561 δισ. δολ. από αναστολή είσπραξης φόρων, ενώ τα μέτρα στήριξης της αγοράς εργασίας ανέρχονται σε 250 δισ. δολ.. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις προβλέψεις του ΔΝΤ η οικονομία των ΗΠΑ μετά από επιβράδυνση 5,9% το 2020 αναμένεται να εμφανίσει ανάπτυξη 4,7% το 2021.

Γερμανία: Δημοσιονομικά μέτρα 126 δισ. ευρώ έχει λάβει η χώρα, που προσφέρει δάνεια και εγγυήσεις 600 δισ. ευρώ έχοντας αναβάλλει εισπράξεις φόρων ύψους 500 δισ. ευρώ, προβλέποντας επιπλέον κονδύλια για το υπάρχον σύστημα στήριξης εισοδήματος των ανέργων. Το ΔΝΤ έχει προβλέψει ανάπτυξη 7% το 2021 μετά από επιβράδυνση του ΑΕΠ 7% φέτος.

Γαλλία: Το ύψος των δημοσιονομικών μέτρων ανέρχεται σε 56,7 δισ. ευρώ, με επιπλέον 337,9 δισ. ευρώ δάνεια και εγγυήσεις, με πακέτο αναστολής και διαγραφής φορολογικών υποχρεώσεων συνολικού ύψους 32 δισ. ευρώ, καθώς και κάλυψη μισθών κατά 70% για άτομα σε καθεστώς μερικής απασχόλησης. Με βάση την πρόβλεψη του ΔΝΤ το γαλλικό ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί 7,2% φέτος και το 2021 θα σημειώσει αύξηση 3,5%.

Ιταλία: Στα 16 δισ. ευρώ ανέρχεται το πακέτο δημοσιονομικών μέτρων της Ιταλίας, που προσφέρει για δάνεια και εγγυήσεις 530 δισ. ευρώ, αναστέλλει την είσπραξη φόρων ύψους 10,7 δισ. ευρώ έχοντας παγώσει τις απολύσεις με ταυτόχρονη επέκταση της περιόδου χορήγησης επιδομάτων ανεργίας. Για το 2020 το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 9,1% και ανάκαμψη 4,8% το 2021.

Ισπανία: Στα 13,9 δισ. ευρώ ανέρχεται το ύψος των δημοσιονομικών μέτρων, με 112 δισ. ευρώ για δάνεια και εγγυήσεις δανείων και αναστολή φόρων τουλάχιστον 14 δισ. ευρώ ενώ η χώρα καλύπτει το 70% των μισθών εργαζόμενων των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή. Η πρόβλεψη του ΔΝΤ για την Ισπανία περιλαμβάνει ύφεση 8% φέτος και ανάπτυξη 4,3% το επόμενο έτος.

Πορτογαλία: 1 δισ. ευρώ είναι τα δημοσιονομικά μέτρα που αναμένεται να ενισχυθούν. Επιπλέον η κυβέρνηση έχει προβλέψει 3,96 δισ. ευρώ για δάνεια και εγγυήσεις, 6,2 δισ. ευρώ από αναστολή είσπραξης φόρων και στήριξη μισθολογικού κόστους έως 75% για επιχειρήσεις που εμφανίζουν τουλάχιστον 40% μείωση στα έσοδα τους. Το 2020 προβλέπεται ύφεση 8% και ανάκαμψη 5% το 2021, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Ελλάδα: Η χώρα μας, για την οποία το ΔΝΤ έχει προβλέψει ύφεση 10% φέτος με ανάκαμψη 5,1% το 2021, έχει λάβει δημοσιονομικά μέτρα το ύψος των οποίων αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ, ταυτόχρονα με 3 δισ. ευρώ για δάνεια και εγγυήσεις και 4,11 δισ. ευρώ από αναστολή είσπραξης φόρων ενώ επιπλέον προσφέρει βοήθημα 800 ευρώ σε εργαζόμενους υπό αναστολή σύμβασης εργασίας σε πληττόμενους κλάδους.

ΕΕ: Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης τα μέτρα νομισματικής πολιτικής ανέρχονται σε 1,9 τρισ. ευρώ ενώ τα δημοσιονομικού χαρακτήρα μέτρα ανέρχονται σε 65 δισ. ευρώ κι επιπλέον 305 δισ. ευρώ αφορούν δάνεια και εγγυήσεις. Επιπλέον μέσω του προγράμματις SURE προσφέρεται στήριξη στην αγορά εργασίας από το ταμείο παροχής δανείων στα κράτη μέλη, συνολικού ύψους 100 δισ. ευρώ. Ας σημειωθεί επίσης η περαιτέρω χαλάρωση από την ΕΚΤ των κανόνων αποδοχής τίτλων ως εγγυήσεις. Οι τίτλοι γίνονται αποδεκτοί ακόμη και στην περίπτωση υποβάθμισης της αξιολόγησής τους αρκεί αυτή να παραμένει πάνω από το επίπεδο BB.