Grantham: Αυτή είναι η πιο επικίνδυνη συγκυρία στην παγκόσμια οικονομία

Grantham: Αυτή είναι η πιο επικίνδυνη συγκυρία στην παγκόσμια οικονομία
«Η επιδείνωση των θεμελιωδών μεγεθών σε παγκόσμια βάση είναι απολύτως σοκαριστική», είπε ο ιδρυτής της GMO 

«Αυτή είναι η πιο επικίνδυνη συγκυρία στην παγκόσμια οικονομία από την τρέλα της φούσκας των ακινήτων του 2007» δήλωσε τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου ο Jeremy Grantham στο Reuters Global Markets Forum.

Υπενθυμίζεται πως ο βετεράνος επενδυτής και συνιδρυτής της GMO είπε ότι ο δείκτης αναφοράς των μετοχών των ΗΠΑ S&P 500 μπορεί να πέσει από περίπου 4.000 μονάδες σε 3.000 μονάδες τους επόμενους 12 μήνες (πτώση 38% από τα υψηλά του Δεκεμβρίου). «Η επιδείνωση των θεμελιωδών μεγεθών σε παγκόσμια βάση είναι απολύτως σοκαριστική», προσέθεσε. 

Ο Grantham είχε σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου για «υπερφούσκα» στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων τον Ιανουάριο, δηλώνοντας τότε ότι «εισερχόμαστε στην καταστροφική τελική πράξη. 

Σε πρόσφατο ενημερωτικό του σημείωμα, υπογράμμισε τον επικίνδυνο συνδυασμό των εξαιρετικά υπερτιμημένων μετοχών, ομολόγων και κατοικιών, καθώς επίσης και του ισχυρού πληθωρισμού, των αυξήσεων στις τιμές των εμπορευμάτων και της ενέργειας, της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, των συνεχιζόμενων lockdown στην Κίνα, των ελλείψεων σε τρόφιμα και, γενικότερα, πρώτων υλών. 

Σε αυτό το πλαίσιο, η GMO, κατά δήλωση του ιδρυτή της, προετοιμάζεται για κατάρρευση στις μετοχές ανάπτυξης και χάος στις παγκόσμιες στεγαστικές αγορές, λόγω των αυξανόμενων επιτοκίων. Ο Grantham προέβλεψε επίσης επίμονο πληθωρισμό και συνεχή πίεση στις μετοχές.

Επεσήμανε δε ότι η κλιματική αλλαγή διαταράσσει τις οικονομίες και το εργατικό δυναμικό, ενώ συρρικνώνεται λόγω των χαμηλών ποσοστών γεννήσεων και η παγκόσμια προσφορά εμπορευμάτων εξαντλείται.

Επιπλέον, τόνισε ότι ο πληθωρισμός έχει διέβρωσε τις πραγματικές αποδόσεις των επενδυτών τον περασμένο χρόνο, καθιστώντας «μια οριακή bear market σε μια αρκετά σοβαρή bear market».

Ο Granthan επιδιώκει να επωφεληθεί από την τεράστια πτώση που περιμένει.

Μέσω του φιλανθρωπικού του ιδρύματος, έχει στοιχηματίσει έναντι του τεχνολογικού Nasdaq και των ομολόγων υψηλής απόδοσης, είπε στους Times σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

Yπενθυμίζεται πως ο Nasdaq έχει υποχωρήσει -25% από τα ιστορικά υψηλά του τον Νοέμβριο.

Ο δείκτης θεωρείται γενικά πιο ριψοκίνδυνος και πιο ασταθής από τον S&P 500, καθώς περιέχει μεγαλύτερο ποσοστό ταχέως αναπτυσσόμενων, επιθετικά αποτιμώμενων, μη κερδοφόρων εταιρειών.

Τα ομόλογα υψηλής απόδοσης ή Junk Bonds βαθμολογούνται χαμηλότερα από τα ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας από τα πιστωτικά γραφεία.

Προσφέρουν δε μεγαλύτερες αποδόσεις στους επενδυτές, αλλά τείνουν να είναι πιο ασταθή, καθώς ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αθέτησης.

Το στοίχημα του Grantham υποδηλώνει ότι αναμένει οι τεχνολογικές μετοχές να υποχωρήσουν και οι εταιρικές χρεοκοπίες να εκτιναχθούν στα ύψη όταν η υπερφούσκα σκάσει.