«Greek Kaleidoscope»: Ένα οδοιπορικό στη σύγχρονη ελληνική τέχνη

«Greek Kaleidoscope»: Ένα οδοιπορικό στη σύγχρονη ελληνική τέχνη
Ο επιχειρηματίας και συγγραφέας Χρύσανθος Πανάς μας ανοίγει τις πόρτες της συλλογής του, παρουσιάζοντας έργα Ελλήνων καλλιτεχνών σε μια έκθεση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης που κανείς δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία να επισκεφθεί.

Από αγάπη ξεκίνησαν όλα, όπως συμβαίνει σε κάθε σχέση ζωής. Πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, άλλωστε, όταν γεννάται μία ανάγκη που εξελίσσεται σε μέθοδο επικοινωνίας με τις αόρατες προεκτάσεις του συνειδητού εαυτού;

Ο Χρύσανθος Πανάς είχε την ευλογία να μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον που ζούσε και ανέπνεε μέσα από την τέχνη. Τα έργα της γιαγιάς του, Μαριάνθης Πανά, μιας ταλαντούχας ζωγράφου που αφοσιώθηκε στην οικογένειά της και στην ευρύτερη παιδεία παιδιών και εγγονιών, βρίσκονταν παντού στο σπίτι του. Στους οικογενειακούς τους φίλους συγκαταλέγονταν εξέχοντες προσωπικότητες, από τον ζωγράφο και καθηγητή Γιάννη Καββαδία και τον ξάδελφό τους Αλέξανδρο Ίσαρη, μέχρι τον μοναδικό Βασίλη Φωτόπουλο.

Στα 19 του χρόνια, όταν αγόραζε ένα έργο του εικαστικού Χρήστου Θεοφίλη, ο Χρύσανθος Πανάς δεν μπορούσε να φανταστεί πως αυτή θα ήταν η αφετηρία μιας συλλογής που σήμερα αριθμεί περισσότερα από 220 έργα τέχνης. Αυτές οι πρώτες συναναστροφές αποδείχτηκαν ζωτικές στο να δημιουργηθεί μια συλλογή έργων μεγάλων δασκάλων, άξιων μαθητών τους και μεταγενέστερων δημιουργών που αυτές τις μέρες έχουμε την τύχη να μπορούμε να απολαύσουμε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2023). Το σύνολο της συλλογής των σύγχρονων έργων είναι διαθέσιμο online στο www.relatedart.com, όμως επιλεγμένοι πίνακες από το ελληνικό τμήμα της θα παρουσιαστούν στην έκθεση. Εκείνα τα έργα που αποτελούν την «καρδιά» της συλλογής, και έδωσαν το αρχικό έναυσμα για τη δημιουγία της.

Η έκθεση «Greek Kaleidoscope” είναι ουσιαστικά μια ερωτική εξομολόγηση στους σύγχρονους Έλληνες εικαστικούς: στον Βασίλη Φωτόπουλο, τον Αλέξη Ακριθάκη, τον Γιάννη Μόραλη, τον Αλέκο Φασιανό και σε άλλους.

Ένα από τα έργα που ξεχωρίζουν είναι αδιαμφισβήτητα το «The visitor» του πολυτάλαντου Αλέξανδρου Ίσαρη. Ο πίνακας είναι ένα αριστούργημα φιλοτεχνημένο με χρωμαστιστά μολύβια, όπου κυριαρχεί η αρμονία, τόσο στα χρώματα όσο και στις φόρμες. Πρόκειται για έναν πίνακα που αποτελεί ένα σουρεαλιστικό όνειρο με ρεαλιστικές λεπτομέρειες.

Αλέξανδρος Ίσαρης: The visitor
Αλέξανδρος Ίσαρης: The visitor

«Το πορτραίτο» του Γιάννη Αδαμάκη από την άλλη, είναι ένα έργο τέχνης που δεν γίνεται να μην μαγνητίσει τον επισκέπτη. Η φιγούρα που απεικονίζεται, σχεδόν σαν παλιά ξεθωριασμένη φωτογραφία, πλησιάζει ένα όριο ρεαλισμού που γεννά νοσταλγικά συναισθήματα. Το αντικείμενο της απεικόνισης έχει κάτι τόσο γνωρίσμο και τόσο άγνωστο παράλληλα, που θαρρείς ότι αντικρύζεις έναν παλιό γνωστό.

Γιάννης Αδαμάκης: Το πορτραίτο, 1996
Γιάννης Αδαμάκης: Το πορτραίτο, 1996

Ακόμα ένας πίνακας που κερδίζει τα βλέμματα είναι το έργο του διεθνούς, Απόστολου Γεωργίου, με τίτλο «Untitled». Η έλλειψη ονομασίας είναι άκρως ταιριαστή, καθώς αυτή η δημιουργία είναι ανθρωποκεντρική και αποτελεί μια ρεαλιστική απεικόνιση της καθημερινότητας των περισσότερων από εμάς: ένας άνθρωπος διαβάζει, έχοντας δίπλα τον καφέ του. Ο Απόστολος Γεωργίου έχει καταφέρει να “παγώσει” τον χρόνο σε μια από τις πιο γαλήνιες στιγμές μιας χαοτικής καθημερινότητας.

Απόστολος Γεωργίου: Untitled
Απόστολος Γεωργίου: Untitled

Προχωρώντας στην έκθεση, δεν γίνεται να μην σταθεί κανείς μπροστά στον «Public Enemy» του Ηλία Παπαηλιάκη. Ο καλλιτέχνης, εμβαθύνοντας στην ψυχή και τα τραύματα της, έχει δώσει πρόσωπο στους φόβους, τις ανησυχίες και τους εσωτερικούς δαίμονες που μας κυνηγούν. Με μια σκιώδης φιγούρα που είναι λες και βγήκε από εφιάλτη, ο Ηλίας Παπαηλιάκης καταφέρνει να εξωτερικεύσει όλο το σκοτάδι που κουβαλάμε μέσα μας και να του δώσει ανθρώπινη υπόσταση.

Ηλίας Παπαηλιάκης: Public Enemy, 2008
Ηλίας Παπαηλιάκης: Public Enemy, 2008

Υπάρχουν προφανώς πολλά ακόμη εκθέματα που μπορεί κανείς να θαυμάσει στην έκθεση «Greek Kaleidoscope» που αποτελεί, επιπλέον, μια ιδανική ευκαιρία για μια εκπαιδευτική περιπλάνηση στο χωροχρόνο των εικαστικών από τη δεκαετία του 1980 μέχρι σήμερα.

Όπως τόνισε ο κος Πανάς στα εγκαίνια της έκθεσης: «Η έκθεση αυτή είναι ένα οδοιπορικό, ένα ταξίδι στην ελληνική τέχνη κυρίως από την δεκαετία του 80 έως σήμερα μέσα από την δική μου ματιά. Έχει κατά την άποψη μου εκπαιδευτικό χαρακτήρα παρουσιάζοντας την εξέλιξη των εικαστικών στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Σε αυτό το εκπαιδευτικό πλαίσιο εντάσσεται και το σεμινάριο που θα γίνει στις  13 Ιανουαρίου του ‘23 για τους φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.»

Η έκθεση εγκαινιάστηκε από τον Υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια με την παρουσία πλήθους κόσμου από τον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών αλλά και των επιχειρήσεων. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς πραγματοποιήθηκε μια πρώτη ξενάγηση από τον ίδιο τον συλλέκτη ενώ ακολούθησαν το καλοσώρισμα της Προέδρου του Ιδρύματος Ξένιας Καλδάρα και του μέλος του Καλλιτεχνικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, Ντόρας Βυζοβίτου. Και οι δύο τόνισαν την αξία των εικαστικών τεχνών στην πολιτιστική κληρονομία της χώρας αλλά και την συμβολή του Χρύσανθου Πανά στην ενίσχυση των Ελλήνων καλλιτεχνών εδώ και δεκαετίες.

Χρύσανθος Πανάς, Μαρία Παναγίδου, Βασίλης Κικίλιας, Ντόρα Βυζοβίτου
Χρύσανθος Πανάς, Μαρία Παναγίδου, Βασίλης Κικίλιας, Ντόρα Βυζοβίτου

 Η έκθεση «Greek Kaleidoscope» θα είναι ανοιχτή για το κοινό από Δευτέρα έως Κυριακή από τις 18:00 έως τις 22:00 μέχρι τη Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Credits φωτογραφιών: Ευγενική Παραχώρηση Χρύσανθος Πανάς