Γρίνια και έντονες διαμαρτυρίες για το χρυσό της Ρωσίδας στο Σότσι

Γρίνια και έντονες διαμαρτυρίες για το χρυσό της Ρωσίδας στο Σότσι

"Οσμή" σκανδάλου με τους Νοτιοκορεάτες να καταγγέλλουν άνωθεν παρεμβάσεις. 

Το πρώτο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο της χώρας της στο ατομικό γυναικών του καλλιτεχνικού πατινάζ στους κατέκτησε η Αντελίνα Σοτνίκοβα, στο Σότσιεν μέσω αντιδράσεων από τις υπόλοιπες φιναλίστ οι οποίες καταγγέλλουν ότι η κριτική επιτροπή επηρεάστηκε από το γεγονός ότι η 17χρονη Ρωσίδα έπαιζε στην «έδρα» της. Η 17χρονη Ρωσίδα ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου με συνολική συγκομιδή 224.59 βαθμούς, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τη «χρυσή» Ολυμπιονίκη του Βανκούβερ, Γιούνα Κιμ με 219.11 βαθμούς. Οι Νοτιοκορεάτες μάλιστα, που είδαν τη δική τους αθλήτρια-φαβορί να περιορίζεται στο ασημένιο μετάλλιο, μιλούν για τεράστιο σκάνδαλο, αφήνοντας σαφείς αιχμές για άνωθεν παρεμβάσεις ώστε να νικήσει η αθλήτρια της Ρωσίας.

Τα παράπονα άρχισαν αμέσως μετά την ανάδειξη της Σοτνίκοβα σε χρυσή Ολυμπιονίκη. Κάποιοι επισήμαναν το γεγονός ότι η 17χρονη αθλήτρια είχε μια αστοχία παραπατώντας σε μια προσγείωσή της, ενώ άλλοι αναρωτήθηκαν σχετικά με το σύστημα των ανώνυμων κριτών. Αντιθέτως η Νοτιοκορεάτισσα Κιμ Γιου Να, χρυσή ολυμπιονίκης στο Βανκούβερ το 2010, έκανε ένα εκπληκτικό πρόγραμμα στον τελικό και όλοι περίμεναν ότι θα πάρει με άνεση το χρυσό μετάλλιο, εκτός από… την ίδια, που έδειχνε απογοητευμένη πριν καν δει τη βαθμολογία της.

Ο Ντικ Μπάτον, δύο φορές χρυσός Ολυμπιονίκης στο πατινάζ των ανδρών σχολίασε στο Twitter ότι δεν θεωρεί πως η Σοτνίκοβα έχει τα απαιτούμενα προσόντα για να ανέβει στο πρώτο σκαλί του βάθρου, αφήνοντας μάλιστα και υπονοούμενα για την ελευθερία έκφρασης στην πατρίδα της. «Η Σοτνίκοβα ήταν ενεργητική, δυνατή, αξιέπαινη, αλλά όχι μια ολοκληρωμένη αθλήτρια του πατινάζ. Φοβάμαι πως δεν θα μου επιτραπεί ξανά η είσοδος στη Ρωσία», έγραψε ο Ολυμπιονίκης, ενώ ο Κερτ Μπρόουνινγκ, τέσσερις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, δήλωσε στους New York Times: «Σοκαρίστηκα. Τι, δηλαδή, μέσα σε μια νύχτα έγινε καλύτερη; Δεν καταλαβαίνω τι έγινε. Ακόμη προσπαθώ να το ερμηνεύσω».

Δείτε: Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες – 14η Ημέρα

Στις αντιδράσεις συνέβαλε το γεγονός ότι ένα από τα μέλη της κριτικής επιτροπής πριν από 16 χρόνια είχε αποβληθεί για ένα χρόνο με την κατηγορία ότι προσπάθησε να «στήσει» έναν αγώνα Χειμερινής Ολυμπιάδας ενώ ένα άλλο είναι παντρεμένο με τον επικεφαλής της Ρωσικής Ομοσπονδίας καλλιτεχνικού πατινάζ.

Την τριάδα του βάθρου συμπλήρωσε η Ιταλίδα Καρολίνα Κόστνερ (216.73), ενώ η 15χρονη Γιούλια Λιπνίτσκαγια, η οποία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με τη Ρωσία στο ομαδικό, κατέλαβε την πέμπτη θέση με 200.57.