GSEA: Ο μεγαλύτερος παγκόσμιος φοιτητικός διαγωνισμός επιχειρηματικότητας ζωντανεύει την ιδέα του επιχειρείν

GSEA: Ο μεγαλύτερος παγκόσμιος φοιτητικός διαγωνισμός επιχειρηματικότητας ζωντανεύει την ιδέα του επιχειρείν
Ο επιχειρηματίας Γιάννης Αντσακλής μίλησε στο Fortune Greece για τα Global Student Entrepreneur Awards του Entrepreneurs’ Organization, μοιράστηκε τις αξίες του ΕΟ και τα ρίσκα που πρέπει να παίρνει κανείς από νωρίς αν θέλει να πάει ένα βήμα παραπέρα στο επιχειρείν.

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιούνται στην Ελλάδα τα Global Student Entrepreneur Awards του Entrepreneurs’ Organization. Πρόκειται για έναν παγκόσμιο διαγωνισμό που δίνει την ευκαιρία στους φοιτητές-επιχειρηματίες να επικοινωνήσουν την εταιρεία τους, να έρθουν σε επαφή με άλλους φοιτητές, αλλά το πιο σημαντικό να αποκτήσουν ένα δυνατό networking γνωρίζοντας πολλούς CEOs και ιδρυτές άλλων εταιρειών.

Ο Entrepreneurs’ Organization είναι μία παγκόσμια κοινότητα αποκλειστικά για επιχειρηματίες με 14.000+ μέλη σε 60 χώρες, με 5 εκατ. δολάρια μέσο κύκλο εργασιών και 4.100.000 εργαζόμενους συνολικά. Ο ΕΟ ιδρύθηκε το 1987 και αποτελεί τον καταλύτη που επιτρέπει στους κορυφαίους επιχειρηματίες να μαθαίνουν και να μεγαλώνουν, με επίκεντρο τον ίδιο τον επιχειρηματία σαν άτομο, σαν μέλος της οικογένειας, σαν μέλος της κοινωνίας. Στην Ελλάδα, ο ΕΟ Greece ιδρύθηκε το 2014 και σήμερα αποτελείται από 57 μέλη επιχειρηματίες από διάφορους κλάδους.

Ο επιχειρηματίας Γιάννης Αντσακλής, Οικονομικός Διευθυντής και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΥΙΟΙ Π. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΕΒΕ, εταιρείας που δραστηριοποιείται στην εισαγωγή και διανομή ειδών επαγγελματικής και οικιακής χρήσης, μπήκε στον Οργανισμό πριν δέκα μήνες αναζητώντας ένα ενδιαφέρον μέσα από το οποίο θα μπορούσε να πάρει αξίες και εμπειρίες από επιχειρηματίες και συναδέλφους.

Ποιοι είναι οι στόχοι του EntrepreneursOrganization;

«Οι άνθρωποι που ξεκίνησαν αυτόν τον Οργανισμό ήθελαν μέσα από ένα οργανωμένο πλαίσιο επικοινωνίας να ανταλλάξουν εμπειρίες πάνω στο επιχειρείν. Ήθελαν να αλλάξουν πρακτικές, να εκφράσουν τις αγωνίες τους, τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν μέσα σε ένα περιβάλλον σαν του ΕΟ, ο οποίος διαφυλάσσει την εμπιστευτικότητα χωρίς να κρίνει και να υποδεικνύει. Ο ΕΟ σαν οργανισμός έχει πέντε αξίες. Πρώτον, το «Trust and Respect», καθώς ανάμεσα στα μέλη του ΕΟ επικρατεί πάντοτε εμπιστευτικότητα και σεβασμός. Δεύτερον, το «Boldly Go» έχει να κάνει με την αναβλητικότητα, η οποία σε αυτόν τον οργανισμό δεν έχει θέση. Τα πράγματα πρέπει να γίνονται τώρα, ακόμη και εάν κάνεις λάθος, κάτι που πιστεύω πως στην Ελλάδα είναι δύσκολο καθώς αναλύουμε πάρα πολύ το ενδεχόμενο μίας αποτυχίας. Τρίτον, το «Thirst for Learning» έχει να κάνει με το ότι ο ΕΟ παρέχει πρόσβαση σε πάρα πολλά events και διεθνή συνέδρια, καθώς και σε partnerships με μεγάλα πανεπιστήμια της Αμερικής και της Ευρώπης, στα οποία κάποιος μπορεί να μάθει πάρα πολλά πράγματα, το «Make a Mark» σχετίζεται με την κουλτούρα του ότι όταν είσαι επιχειρηματίας οφείλεις να ανταποδίδεις στην κοινωνία, στους υπαλλήλους σου, στην οικογένειά σου και στον κοινωνικό σου κύκλο. Πρέπει να βοηθάς με έναν τρόπο ο οποίος αφήνει ένα σημάδι. Και τέλος, το «Cool», έχει να κάνει με τα events στα οποία πάμε, όπου δεν υπάρχει κάποια επισημότητα και όλα είναι περισσότερο χαλαρά. Όταν υπάρχει εμπιστοσύνη το Cool έρχεται αυτόματα.»

Θα λέγατε ότι στην Ελλάδα υπήρξε κάποια ανάγκη την οποία ήρθαν να καλύψουν τα GSEA;

«Στην Ελλάδα η φοιτητική επιχειρηματικότητα δεν είναι τόσο συνηθισμένη όσο στο εξωτερικό και κυρίως στην Αμερική. Στους φοιτητές στη χώρα μας λείπουν στοιχειώδη πράγματα, όπως ένας καλός μέντορας και κάποια coaching και learning sessions τα οποία έχουν να κάνουν αποκλειστικά με την επιχειρηματικότητα και όχι με τα οικονομικά. Αυτός ο διαγωνισμός ξεκίνησε με σκοπό το mindset της επιχειρηματικότητας και όχι τόσο με τη φύση της εταιρείας. Για αυτό και ο σκοπός αυτού του διαγωνισμού είναι να κρίνουμε, όχι την επιτυχία της εταιρείας, αλλά τη σκέψη του φοιτητή πάνω στην επιχειρηματικότητα.»

Υπήρξε ανταπόκριση και ενδιαφέρον από την πλευρά των φοιτητών; Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν στον διαγωνισμό;

«Στην Ελλάδα το δείγμα φοιτητών που ασχολούνται με την επιχειρηματικότητα, ειδικά στο παρελθόν, ήταν ελάχιστο. Επομένως στόχος μας είναι να τον επικοινωνήσουμε όσο περισσότερο γίνεται, καθώς βλέπουμε πως υπάρχουν άνθρωποι μέσα στα πανεπιστήμια να έχουν επιχειρηματική κλίση. Έχουμε απευθυνθεί σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, είτε για προπτυχιακούς είτε για μεταπτυχιακούς φοιτητές και στο Alba. Έχουμε αποφασίσει να σηκώσουμε το προφίλ του διαγωνισμού ώστε να το κάνουμε πιο χρηστικό για τους φοιτητές. Οι προϋποθέσεις να συμμετάσχει κάποιος στον διαγωνισμό είναι να είναι κάτω των 30 ετών, να είναι φοιτητής και να έχει μία εταιρεία που κάνει τζίρο γύρω στα 500 ευρώ. Αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο δεν είναι αποκλειστικά το περιεχόμενο της εταιρείας, αλλά ο τρόπος σκέψης πίσω από αυτό.»

Πρέπει οι φοιτητέςεπιχειρηματίες να παίρνουν από νωρίς ρίσκο;

«Καλώς ή κακώς τα βήματα στο επιχειρείν είναι συγκεκριμένα και οφείλει κανείς να καταλάβει ότι πρέπει να τα περάσει όλα και όχι να προσπεράσει κάποιο, με όλα τα καλά και τα κακά που θα συναντήσει στην πορεία. Ο φοιτητής-επιχειρηματίας και γενικά κάθε νέος επιχειρηματίας πρέπει να βγαίνει από το comfort zone του και να μην φοβάται την αποτυχία. Εμείς ως επιχειρηματίες από την πλευρά μας, μπορούμε να βοηθήσουμε τον φοιτητή και να μοιραστούμε μαζί του τις εμπειρίες μας χωρίς να του υποδείξουμε τι θα κάνει. Ο φόβος της αποτυχίας δεν πρέπει να επισκιάζει τη θέληση για ρίσκο. Αν δεν αποτύχεις δεν πρόκειται να πας πολύ μακριά.»

«Πείτε μας για τον νικητή στην Ελλάδα και τον τελικό στο Cape Town τον»

Αυτοί που θα βρεθούν στις τρεις πρώτες θέσεις του GSEA στην Ελλάδα, εκτός από την εμπειρία, θα κερδίσουν, μεταξύ άλλων, κινητά τηλέφωνα Samsung τελευταίας τεχνολογίας, εξατομικευμένες επιχειρηματικές υπηρεσίες και πολύτιμες ώρες mentoring. O νικητής στην Ελλάδα θα ταξιδέψει με τα έξοδα πληρωμένα στο Cape Town, στη Νότιο Αφρική, όπου και θα πραγματοποιηθεί ο τελικός τον Απρίλιο του 2020. Το event θα διαρκέσει δύο με τρεις ημέρες. Κάθε φοιτητής θα παρουσιάσει την επιχείρησή του και ο τελικός νικητής θα κερδίσει 25.000 δολάρια, ο δεύτερος 10.000 δολάρια και ο τρίτος 5.000 δολάρια. Παράλληλα, ο πρώτος νικητής θα αποκτήσει ισχυρή επιχειρηματική δικτύωση, mentoring και συμβουλευτικές υπηρεσίες ανεκτίμητης αξίας.

Ο διαγωνισμός GSEA του ΕΟ θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020 στο χώρο του THE HUB EVENTS, στα Πετράλωνα στην οδό Αλκμήνης 5. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://gsea.org/ .