H αυξανόμενη ποικιλομορφία στα νέα μέλη των ΔΣ δεν επαρκεί για να καλύψει τις δημογραφικές διαφορές

H αυξανόμενη ποικιλομορφία στα νέα μέλη των ΔΣ δεν επαρκεί για να καλύψει τις δημογραφικές διαφορές
pexels

του Aman Kidwai

Το 72% των νέων μελών των διοικητικών συμβουλίων των εταιρειών του S&P 500 προέρχονται από υποεκπροσωπούμενες ομάδες, σύμφωνα με ανάλυση της εταιρείας προσλήψεων στελεχών Spencer Stuart. Ωστόσο, η συνολική ποικιλομορφία των διοικητικών συμβουλίων δεν έχει αυξηθεί πολύ λόγω της χαμηλής εναλλαγής.

Όπως είναι αναμενόμενο, η δημογραφική ομάδα που έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο στα διοικητικά συμβούλια είναι οι γυναίκες, οι οποίες αποτελούν το 46% των νέων μελών του διοικητικού συμβουλίου, από 43% το 2021 και 26% το 2012. Σήμερα, το 32% του συνόλου των μελών ΔΣ του S&P 500 είναι γυναίκες, έναντι 30% πέρυσι και 22% το 2017, και το μέσο διοικητικό συμβούλιο έχει τρεις γυναίκες μέλη. Περίπου το 98% των διοικητικών συμβουλίων έχουν δύο ή περισσότερες γυναίκες μέλη ΔΣ, από 61% το 2012.

Το ποσοστό των νέων μελών ΔΣ που προέρχονται από υποεκπροσωπούμενες φυλετικές ή εθνοτικές ομάδες είναι 46%, μια μικρή πτώση από το 47% του 2021, αλλά μια σημαντική βελτίωση από το 12% το 2012. Από το 46%, το 26% είναι άνδρες και το 20% γυναίκες. Αν και σχεδόν όλα τα κέρδη μεταξύ των έγχρωμων ατόμων οφείλονται στην αύξηση των μαύρων μελών ΔΣ, η συνολική εκπροσώπηση των μαύρων μελών του διοικητικού συμβουλίου παρέμεινε στην πραγματικότητα η ίδια, στο 11%.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν μια συνεχή προσπάθεια από τα διοικητικά συμβούλια, αλλά με αργή πρόοδο, καθώς τα μέλη ΔΣ προσπαθούν όλο και περισσότερο να ταιριάζουν με τα δημογραφικά χαρακτηριστικά της πελατειακής τους βάσης. Η έκθεση σημειώνει μια απότομη αύξηση των εκθέσεων για την ποικιλομορφία από τις εταιρείες του S&P 500: Πάνω από το 90% γνωστοποιούν τη φυλετική και εθνοτική τους σύνθεση, από 60% πέρυσι. Και οι μισές από τις εταιρείες του S&P 500 αναφέρουν ότι απαιτούν πλέον μια ποικιλόμορφη λίστα υποψηφίων για όλους τους διορισμούς στο διοικητικό συμβούλιο, από 39% το 2021.

Παρόλο που η ποικιλόμορφη εκπροσώπηση μεταξύ των νέων μελών του διοικητικού συμβουλίου αυξάνεται, η Spencer Stuart επισημαίνει ότι «η επίμονη χαμηλή εναλλαγή στα διοικητικά συμβούλια» έχει καθυστερήσει την πρόοδο όσον αφορά τη συνολική εκπροσώπηση. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι άλλοι παράγοντες οδηγούν την ποικιλομορφία των διοικητικών συμβουλίων προς τα εμπρός, συμπεριλαμβανομένης της ώθησης για ευρύτερης κλίμακας εξειδικευμένη γνώση – όπως HR, ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, μάρκετινγκ και τεχνολογία – και του μεγαλύτερου ενδιαφέροντος για μέλη που δεν είναι ήδη σε άλλα διοικητικά συμβούλια.

Εμβαθύνοντας περισσότερο στα δεδομένα, ακόμη και οι εταιρείες που έχουν ένα πιο ποικιλόμορφο διοικητικό συμβούλιο από τις ομοειδείς τους μπορεί να θέλουν να εξετάσουν τους προέδρους ΔΣ και τους προέδρους των επιτροπών τους. Μόλις το 9% των ανεξάρτητων προέδρων διοικητικών συμβουλίων προέρχεται από υποεκπροσωπούμενες ομάδες και η εκπροσώπηση σε ηγετικούς ρόλους επιτροπών παραμένει χαμηλή.

Πηγή: Fortune.com