H Airbnb επιστρέφει στη Δυτική Όχθη- Τι αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας

H Airbnb επιστρέφει στη Δυτική Όχθη- Τι αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας
Photo:
Η Airbnb θα προτείνει εκ νέου καταλύματα που βρίσκονται στους ισραηλινούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η Airbnb ανακοίνωσε ότι αναθεωρεί την απόφασή της να σταματήσει να προτείνει καταλύματα που βρίσκονται στους ισραηλινούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. «Κατανοούμε την πολυπλοκότητα του ζητήματος αυτού», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Airbnb, η οποία μετά την ανακοίνωση της απόφασής της πέρυσι αντιμετώπισε προσφυγές εναντίον της στη Δικαιοσύνη σε Ισραήλ και ΗΠΑ.

Η πλατφόρμα διευκρίνισε ωστόσο ότι αν και θα συνεχίσει ως εκ τούτου να αποδέχεται προσφορές για καταλύματα στη Δυτική Όχθη, η ίδια δεν θα αντλεί «κανένα έσοδο» από τη δραστηριότητα στο σύνολο της συγκεκριμένης περιοχής. Τα χρήματα θα καταβάλλονται σε μια μη κερδοσκοπική ανθρωπιστική οργάνωση που δραστηριοποιείται σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Η πλατφόρμα σημειώνει ότι πάντα ήταν αντίθετη με το κίνημα μποϊκοτάζ του Ισραήλ και συγκεκριμένα το κίνημα «Boycott, Divestment and Sanctions», το οποίο είναι πιο γνωστό στις ΗΠΑ με το ακρωνύμιό του BDS. «Η Airbnb δεν έκανε μποϊκοτάζ ποτέ στο Ισραήλ ή στις ισραηλινές επιχειρήσεις ή στους 20.000 Ισραηλινούς οικοδεσπότες που είναι ενεργοί στην πλατφόρμα», υπογραμμίζει.

Η Δυτική Όχθη έχει καταληφθεί από τον ισραηλινό στρατό εδώ και περισσότερο από 50 χρόνια. Οι οικισμοί που έχουν χτιστεί εκεί από το Ισραήλ θεωρούνται παράνομοι από τη διεθνή κοινότητα, η οποία τους βλέπει επίσης ως ένα από τα κύρια εμπόδια για την ειρήνευση. Η ισραηλινή κυβέρνηση αμφισβητεί την οπτική αυτή.

Η Airbnb θα εφαρμόσει την ίδια πολιτική στην Νότια Οσετία και την Αμπχαζία, «δύο άλλες αμφισβητούμενες περιοχές», όπως επισημαίνει η εταιρεία. Οι αυτονομιστικές περιοχές της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, όπου η Μόσχα έχει εγκαταστήσει μόνιμες στρατιωτικές βάσεις μετά τον πόλεμο με τη Γεωργία, αντιστοιχούν σε 20% του γεωργιανού εδάφους.

«Η απογοητευτική απόφαση της Airbnb μοιάζει να δείχνει μια στροφή 180 μοιρών από τη θέση τους για απόλυτο σεβασμό των δικαιωμάτων», κατήγγειλε ο Άρβιντ Γκανέσαν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW). «Το να κάνουν δωρεά τα χρήματα που θα αποκομίζουν από τους παράνομους οικισμούς, όπως δεσμεύτηκαν ότι θα κάνουν, δεν αλλάζει τίποτε όσον αφορά τον “ανθρώπινο πόνο” για τον οποίο, σύμφωνα με τη δική τους ομολογία ευθύνονται οι δραστηριότητές τους», πρόσθεσε ο υπεύθυνος της HRW κατηγορώντας την Airbnb ότι είναι «συνεργός στις καταχρήσεις για τις οποίες ευθύνονται οι οικισμοί».

Στον αντίποδα, ένας επικεφαλής της ομάδας που κινητοποιήθηκε κατά της αρχικής απόφασης της Airbnb, ο καθηγητής Γιουτζίν Κοντορόβιτς, διευθυντής διεθνούς δικαίου στο Kohelet Policy Forum της Ιερουσαλήμ, σημείωσε ότι η ανακοίνωση αυτή καταφέρει «ένα μεγάλο πλήγμα στις προσπάθειες να αφαιρεθεί η νομιμότητα της εβραϊκής παρουσίας στη Δυτική Όχθη». «Η Airbnb συνειδητοποίησε αυτό που επικαλούμασταν από την αρχή: το μποϊκοτάζ των Εβραίων, όπου κι αν γίνεται, ακόμη και στη Δυτική Όχθη, συνιστά διάκριση”, σημείωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στο ίδιο πνεύμα και ο Τζέραλντ Στάινμπεργκ, πρόεδρος της ΜΚΟ Monitor, βλέπει στην απόφαση αυτή της Airbnb «μια μεγάλη ήττα για αυτούς που ενθαρρύνουν το μποϊκοτάζ του Ισραήλ και ιδιαίτερα το Human Rights Watch».

Η πλατφόρμα είχε ανακοινώσει πέρυσι ότι σταματάει να προτείνει τα περίπου 200 καταλύματα που διέθετε στη Δυτική Όχθη έπειτα από μακρές διαβουλεύσεις που είχε με ειδικούς και σε συμφωνία με τα κριτήρια που τηρεί σε άλλα κατεχόμενα εδάφη σε όλον τον κόσμο. Μεταξύ αυτών των κριτηρίων βρισκόταν η ενδεχόμενη συμβολή των προτάσεών της αυτών «στον υφιστάμενο ανθρώπινο πόνο». Θέλοντας να «ενεργεί με υπεύθυνο τρόπο», η Airbnb υπογράμμιζε ότι οι ισραηλινοί οικισμοί στη Δυτική Όχθη βρίσκονται «στο επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων». Η απόφαση αυτή δεν αφορούσε τους οικοδεσπότες της Airbnb στο Ισραήλ.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε την αγανάκτηση της δεξιάς που βρισκόταν στην εξουσία στο Ισραήλ, ένα μεγάλο μέρος της οποίας θεωρεί ότι πρέπει να αναγνωριστεί ότι η Δυτική Όχθη αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του Ισραήλ.

Η κυβέρνηση επιδίδεται σε μια μάχη εδώ και χρόνια με οτιδήποτε δείχνει να αποτελεί μια επιχείρηση μποϊκοτάζ, την οποία καταδικάζει ως αμφισβήτηση της νομιμότητας του ισραηλινού κράτους. Περίπου 430.000 Ισραηλινοί έποικοι ζουν, συνυπάρχοντας συχνά σε μια συγκρουσιακή κατάσταση, με περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη, η οποία έχει καταληφθεί από το 1967 από το Ισραήλ.