H Apple σταματάει τις διαδικτυακές πωλήσεις στη Ρωσία

H Apple σταματάει τις διαδικτυακές πωλήσεις στη Ρωσία

Οι μεγάλες διακυμάνσεις στο ρούβλι δεν επιτρέπουν στην εταιρεία να προσαρμόσει τις τιμές της στη ρωσική αγορά.

Η Apple ανακοίνωσε σήμερα ότι σταματά τις διαδικτυακές της πωλήσεις στη Ρωσία καθώς οι συνεχείς διακυμάνσεις στην ισοτιμία του ρουβλιού με το δολάριο δεν της επιτρέπουν να προσαρμόσει τις τιμές των προϊόντων με ορθό τρόπο.

Η αμερικανική εταιρεία έπαψε να πουλάει iPhones και άλλα προϊόντα της μέσω διαδικτύου την ώρα που το ρούβλι υποχωρεί κατά περίπου 20% αυτή την εβδομάδα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Apple αύξησε τις τιμές πώλησης των προϊόντων της στη Ρωσία κατά 20%, καθώς η «κατρακύλα» στην ισοτιμία ρουβλιού – δολαρίου καθιστούσε την αγορά προϊόντων της στη Ρωσία σαφώς πιο συμφέρουσα από ότι σε οποιαδήποτε άλλο ευρωπαϊκή χώρα.

Η αναταραχή στις συναλλαγματικές αγορές προκάλεσε μαζικό κύμα πωλήσεων (κυρίως εισαγόμενων) ηλεκτρικών συσκευών και κινητών τηλεφώνων, που εξαφανίζονται από τα ράφια πολλών καταστημάτων, καθώς οι -συνηθισμένοι εν πολλοίς σε παρόμοια φαινόμενα- Ρώσοι πολίτες σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τις υπάρχουσες τιμές, πριν αυτές προσαρμοστούν στις νέες ισοτιμίες.

Ενόψει των εορτών το φαινόμενο γίνεται ακόμη μαζικότερο καθώς το ίδιο σπεύδουν να πράξουν και χιλιάδες πολίτες γειτονικών, πρώην σοβιετικών Δημοκρατιών και ιδιαιτέρως της Λευκορωσίας και του Καζακστάν, οι οποίες συνδέονται με τελωνειακή ένωση με τη Ρωσία και μπορούν εύκολα να μεταφέρουν τα ψώνια τους στην πατρίδα τους χωρίς άλλους ελέγχους. Σημαντική αύξηση στις πωλήσεις καταγράφηκε ήδη και σε αυτοκίνητα ή ακίνητα.

Από την πλευρά της, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, γνωστοποίησε σήμερα ότι έχει ξοδέψει περίπου 2 δισ. δολάρια σε μια προσπάθεια να παρέμβει (αγοράζοντας συνάλλαγμα) για να σταματήσει την «άτακτη υποχώρηση» του ρουβλιού.

Παρά την υποστήριξη όμως από την κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας, το ρούβλι παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις.

Εφέτος, το ρούβλι έχει χάσει το 60% της αξίας του σε σχέση με το δολάριο, φέρνοντας στο μυαλό μνήμες από το 1998 όταν το ρωσικό νόμισμα είχε κατρακυλήσει και πάλι σε ιστορικά χαμηλά.

«Η επίθεση στο ρούβλι είναι βίαιη. Η αγορά προεξοφλεί ότι την επόμενη χρόνια η ύφεση θα χτυπήσει τη ρωσική οικονομία» εξηγεί στο Ρόιτερς ο Αρνό Σκαρπάτσι, επενδυτικός αναλυτής στην Montaigne Capital.

«Πλήθος ευρωπαϊκών εταιριών που είναι εκτεθειμένες στη Ρωσία βρίσκονται υπό πίεση. Εκτιμώ ότι είναι προτιμότερο για τους επενδυτές να αποφύγουν εταιρίες όπως η Metro, η Nokia και η Societe Generale, τουλάχιστον έως ότου σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη Ρωσία» πρόσθεσε ο ίδιος.

Στο -11% σήμερα το ρούβλι
Άλλο ένα 11% της αξίας του χάνει το εθνικό νόμισμα της Ρωσίας έναντι του ευρώ και του δολαρίου σε σχέση με τις χθεσινές επίσημες ισοτιμίες και αυτές που ανακοίνωσε για αύριο η Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Οι νέες, αυριανές επίσημες ισοτιμίες διαμορφώνονται στα 84,5890 ρούβλια για ένα ευρώ (έναντι 76,1516 σήμερα) και τα 67,7851 ρούβλια για ένα δολάριο (έναντι 61,1512), ενώ παραμένει το αρνητικό κλίμα στα ανταλλακτήρια της χώρας και στις διαπραγματεύσεις αγοραπωλησίας συναλλάγματος, όπου προσφέρονται πολύ περισσότερα χρήματα από αυτά των επισήμων ισοτιμιών.

Με νέες «υποστηρικτικές» του δηλώσεις σήμερα ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβιέντεφ είπε ότι «το ρούβλι είναι υποτιμημένο και η συναλλαγματική ισοτιμία του δεν αντανακλά την πραγματική κατάσταση της οικονομίας της χώρας», υπογράμμισε πάντως την αναγκαιότητα το ταχύτερο δυνατό «να μπει μια τάξη στην αγορά συναλλάγματος».

«Το ρωσικό ρούβλι δεν μπορεί να μην επηρεαστεί από τις κυρώσεις, ωστόσο οι αριθμοί, που βλέπουμε στα ανταλλακτήρια τις τελευταίες αρκετές ημέρες δεν ανταποκρίνονται στην αντικειμενική εικόνα της χώρας και έχουν τεθεί αδικαιολόγητα εκτός των ορίων του άνετου για την οικονομία και τους πολίτες διαπασών», είπε ο Ρώσος πρωθυπουργός.