H ΑΤ&T θέλει να αγοράσει τον όμιλο της Vodafone

H ΑΤ&T θέλει να αγοράσει τον όμιλο της Vodafone

H μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών προετοιμάζει το έδαφος για να δημιουργήσει τον πιο ισχυρό πάροχο στον κόσμο. 

Την πραγματοποίηση της εξαγοράς της Vodafone το επόμενο έτος, φέρεται να εξετάζει η διοίκηση της μεγαλύτερης αμερικανικής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας AT&T, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος.

Αν και οι δύο εταιρείας δεν έχουν εμπλακεί σε επίσημες διαπραγματεύσεις, η AT&T εντείνει την έρευνά της σχετικά με το ποια στοιχεία του ενεργητικού της Vodafone θα αποκτούσε η ίδια μετά από μία συμφωνία και ποια στοιχεία θα μπορούσαν να αγορασθούν από άλλες εταιρείες. Ενδεχόμενη συγχώνευση της AT&T με τη Vodafone θα δημιουργούσε τον μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό πάροχο στον κόσμο και δεν θα ήταν η πρώτη προσπάθεια της AT&T να συνδέσει τις δύο εταιρείες.

Η AT&T – η οποία εξακολουθεί να έχει τη βρετανική εταιρεία ΕΕ ως εναλλακτικό στόχο – καταρτίζει επίσης στρατηγική για τις δραστηριότητες της Vodafone στην Ευρώπη, η οποία βρίσκεται πίσω από τις ΗΠΑ όσον αφορά την υιοθέτηση της ευρυζωνικότητας στην κινητή τηλεφωνία, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές. Πριν από την όποια συμφωνία, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η πώληση του μεριδίου μετοχών που κατέχει η Vodafone στην αμερικανική εταιρεία Verizon Wireless, κάτι που οι εταιρείες αναμένουν να γίνει στις αρχές του 2014. Η AT&T βολιδοσκόπησε φέτος την εταιρεία Verizon Communications για μία συμφωνία, με την οποία η ίδια θα αγόραζε τις ευρωπαϊκές δραστηριότητες της Vodafone, ενώ η Verizon θα αποκτούσε την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας που είχε από κοινού με τη Vodafone, ενώ η εταιρεία American Movil θα αποκτούσε μεγάλο μέρος του υπόλοιπου ενεργητικού της Vodafone.

Διαβάστε σχετικά: «Ντηλ» Vodafone-Verizon ύψους 130 δισ. δολαρίων

H Verizon απέρριψε αυτή την προσέγγιση ως ιδιαίτερα πολύπλοκη και επειδή πιθανόν θα καθυστερούσε το δικό της σχέδιο για την αγορά του μεριδίου 45% των μετοχών της Verizon Wireless που είναι στην κατοχή της Vodafone έναντι 130 δις. δολαρίων.

Από κοινού, η Vodafone και η AT&T θα αποτελούσαν έναν παγκόσμιο τηλεπικοινωνιακό παίκτη με μία χρηματιστηριακή αξία άνω των 250 δις. δολαρίων και μεγάλης κλίμακας δραστηριότητες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, με περισσότερους από 500 εκατομμύρια συνδρομητές σε όλο τον κόσμο.