H Αττική επιχειρεί

H Αττική επιχειρεί

H Επιχειρηματικότητα στο επίκεντρο της ημερίδας της Περιφέρειας Αττικής στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.

«Να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες για την προώθηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την προώθηση της ανταγωνιστικότητας της εθνικής και της περιφερειακής οικονομίας». Αυτό τόνισε, σε δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρετσού, εν όψει της ημερίδας για την Επιχειρηματικότητα της Περιφέρειας Αττικής.

Όπως είπε στο εθνικό πρακτορείο η κα Κρετσού, «Μέσα από το Σχέδιο για την Απασχόληση και την Ανάπτυξη, μια πρωτοβουλία του Προέδρου Γιούνκερ για την ενίσχυση της χώρας ήδη από το 2015, έχουν εισρεύσει στην Ελλάδα 11 δις ευρώ. Στόχος τώρα είναι να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες για την προώθηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την προώθηση της ανταγωνιστικότητας της εθνικής και της περιφερειακής οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο η Περιφέρεια της Αττικής καλείται να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, προωθώντας τη σύνδεση της επιχειρηματικότητας με τον ακαδημαϊκό και ερευνητικό τομέα.

«Αναμένουμε σύντομα να δούμε τα πρώτα απτά αποτελέσματα στον τομέα της έξυπνης εξειδίκευσης», σημείωσε η Ρουμάνα επίτροπος.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την Ημερίδα «Η Αττική Επιχειρεί», η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου αναφέρθηκε στην προσπάθεια προώθησης ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης μέσα από πολύμορφες συνέργειες με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Ενός μοντέλου, που να παράγει αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, όπως επισήμανε η κα Δούρου. Κάλεσε μάλιστα τους εμπλεκόμενους φορείς να καταθέσουν προτάσεις για το πρόγραμμα της περιφέρειας «Επιχειρηματικότητα: Κοινωνία – Ανάπτυξη – Καινοτομία» στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Περιφέρειας, www.attica-forum.gr.

Ολόκληρη η δήλωση της κας Δούρου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

«Διοργανώνουμε την Ημερίδα «η Αττική Επιχειρεί» με στόχο να σηματοδοτήσουμε ένα νέο επιχειρείν. Ένα επιχειρείν μακριά από τις παθογένειες του παρελθόντος, σε ρήξη με εκείνες τις πολιτικές που οδήγησαν σε ένα στρεβλό, με πήλινα πόδια μοντέλο ανάπτυξης.

Πλέον κοινός μας στόχος είναι, μέσα από πολύμορφες συνέργειες με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, να αναπτύξουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, ένα μοντέλο που να παράγει αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας. Και στην προσπάθειά μας επιλέγουμε τη μέθοδο της δημόσιας διαβούλευσης για το πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα: Κοινωνία – Ανάπτυξη – Καινοτομία». Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τις επιχειρήσεις, τους πολίτες να καταθέσουν τη γνώμη τους, και το κυριότερο, τις προτάσεις τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Περιφέρειας, www.attica-forum.gr. Μαζί σχεδιάζουμε το νέο μοντέλο ανάπτυξης με κοινωνικό πρόσημο και με έμφαση στην εξωστρέφεια και την καινοτομία».

Οι άξονες του Συνεδρίου

Σε ένα πυκνό και ενδιαφέρον πρόγραμμα, το οποίο θα περιλαμβάνει πολυδιάστατη εκπροσώπηση του «επιχειρείν» σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, θα παραστούν και θα μιλήσουν η Περιφερειάρχης Αττικής, κα Ρένα Δούρου, η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, κα Corina Creţu και ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου. Οι εργασίες της Ημερίδας ολοκληρώνονται στις 18:00. Το καλωσόρισμα και τις εισαγωγικές ομιλίες θα ακολουθήσουν τρεις θεματικές ενότητες συζήτησης.

Δείτε live:

Σε τρεις Θεματικούς Άξονες οι εργασίες

Η πρώτη ενότητα αφορά στα θέματα «Εξωστρέφεια, Χρηματοδότηση, Καινοτομία» και έχει ως κεντρικό ομιλητή τον κ. Δημήτρη Δρόση – Προϊστάμενο Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Αττικής – ο οποίος θα μιλήσει για τη «Σύνδεση ΠΕΠ και Επιχειρηματικότητας». Το πάνελ θα πλαισιώσουν σημαντικοί εκπρόσωποι φορέων επιχειρηματικότητας, όπως ο ΣΕΒ, το ΕΒΕΑ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η ΕΣΕΕ, το Enterprise Greece καθώς και στελέχη της Περιφέρειας.

Η δεύτερη ενότητα έχει ως θέμα την «Έξυπνη Εξειδίκευση και Βιώσιμη Επιχειρηματικότητα». Το πάνελ των ομιλητών περιλαμβάνει εκπροσώπους θεσμών με κρίσιμη σημασία για την αναβάθμιση της Επιχειρηματικότητας στο πνεύμα της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης. Τέτοιοι θεσμοί είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινoτομίας, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ), ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης – Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών αλλά και οι θεσμοί της Γαλάζιας Οικονομίας.

Η τρίτη θεματική ενότητα έχει τίτλο «Στηρίζουμε τη Νεοφυή Επιχειρηματικότητα και τις Καλές Πρακτικές». Ένα ενδιαφέρον σύνολο ομιλητών και εκπροσώπων καλών πρακτικών θα συντονίσει η ίδια η Περιφερειάρχης, κα Ρένα Δούρου, κλείνοντας τις εργασίες της Ημερίδας με έμφαση στην αξία που έχουν οι επιτυχημένες νεοφυείς προσπάθειες για το μέλλον της επιχειρηματικότητας.