H Bacardi, η Κούβα και τα ανθρώπινα δικαιώματα

H Bacardi, η Κούβα και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η γνωστή ποτοποιία κρατάει στάση αναμονής για την αποκατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ – Κούβας.

Η Bacardi, η ποτοποιία που ξεκίνησε τη λειτουργία της στην Κούβα και στη συνέχεια εγκατέλειψε τη χώρα το 1960, λέει ότι ελπίζει στη βελτίωση της ζωής των Κουβανών, μετά την απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα για εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων με το νησί της Καραϊβικής.

«Ελπίζουμε να επέλθουν πραγματικές βελτιώσεις στις ζωές των Κουβανών και θα παρακολουθήσουμε με ενδιαφέρον κάθε αλλαγή» δήλωσε η Bacardi σε ανακοίνωσή της που μοιράστηκε ηλεκτρονικά. «Εντωμεταξύ, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την αποκατάσταση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούβα».

Η Bacardi λέει ότι κρατάει στάση αναμονής αφότου η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε, την εβδομάδα που μας πέρασε, ότι θα ανοίξει πρεσβεία στο νησί, ύστερα κι απ’ την απελευθέρωση ενός υπεργολάβου της κυβέρνησης των ΗΠΑ από τις κουβανικές φυλακές. Οι εξελίξεις αυτές σηματοδοτούν τη σημαντικότερη μεταβολή στις κουβανο-αμερικανικές σχέσεις εδώ και δεκαετίες.

Η Bacardi, εταιρεία που κατασκευάζει το ομώνυμο ρούμι, το ουίσκι Dewar’s και τη βότκα Grey Goose, διατηρεί στενούς ιστορικούς δεσμούς με την Κούβα, παρόλο που απουσιάζει από το νησί για πάνω από πέντε δεκαετίες. Η εταιρεία ιδρύθηκε στο Σαντιάγκο ντε Κούβα το 1862 και το 1910 έγινε η πρώτη πολυεθνική της χώρας, όταν άνοιξε εγκαταστάσεις εμφιάλωσης στην Ισπανία.

Την εποχή της Ποτοαπαγόρευσης, το 1920, η Κούβα και η Bacardi ωφελήθηκαν από την αυξημένη έλευση Αμερικανών στο νησί για ένα …ποτάκι.

Όμως, οι σχέσεις μεταξύ της εταιρείας και του νησιού πήραν αρνητική τροπή το 1960, όταν όλες οι δραστηριότητες της Bacardi εθνικοποιήθηκαν από την κυβέρνηση που είχε προκύψει από την επανάσταση. Εκείνη την περίοδο, η Bacardi είχε εγκαταστάσεις σε άλλες πέντε χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Μεξικού, και έτσι συνέχισε τη λειτουργία της εκτός Κούβας. Σήμερα, έδρα της εταιρείας είναι οι Βερμούδες.

«Η Bacardi είναι περήφανη για τις κουβανικές ρίζες της» δήλωσε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας την περασμένη Τετάρτη. «Σεβόμαστε απόλυτα τον κουβανικό λαό, με τον οποίο μοιραζόμαστε μια κοινή κληρονομιά».