H Barbie «πάει» στη Sillicon Valley

H Barbie «πάει» στη Sillicon Valley

Μπορεί η επιχειρηματίας Barbie να αλλάξει τις φιλοδοξίες των κοριτσιών για τη καριέρα τους;

Η Barbie απέχει πολύ από το «φεμινιστικό» πρότυπο γυναικών. Μια στρατιά θηλυκών «έπιναν» νερό στο όνομα της κούκλας, η οποία γέννησε μια ολόκληρη «στρατιά» γυναικών κατά τα συγκεκριμένα πρότυπα. Ψηλή, ξανθιά, πλούσια μαλλιά, βαμμένη στη τρίχα, και το απαραίτητο ροζ σύνολο.

Η εικόνα αυτή αρχίζει να αλλάζει. Η ναζιάρα Barbie, αφήνει τα τακούνια της και μπαίνει στο κόσμο των επιχειρήσεων. Μπορεί στο παρελθόν να έχει υπάρξει η εκδοχή της κούκλας – αστροναύτη ή αεροσυνοδού, αλλά αυτή τη φορά η Barbie πατάει το πόδι της στη Silicon Valley.

Έχοντας πάντα μαζί της το smartphone και το tablet της, δική της σελίδα στο LinkedIn για όποιον θέλει να μάθει για εκείνη, και έχοντας υιοθετήσει ένα σοφιστικέ στυλ, η κούκλα δε θυμίζει σε τίποτα τη παλιά Barbie.

Η εταιρεία Mattel παρουσίασε το νέο μοντέλο «2014 Career of the Year Doll» και η Barbie έχει μπει στο χορό του «νέο-επιχειρείν», αφού αυτό φαίνεται πως είναι το επάγγελμα του μέλλοντος.

Κάπως έτσι η Barbie αλλάζει και γίνεται μια γυναίκα σύγχρονη, δυναμική, που μπορεί να τα καταφέρει όλα. Αυτό είναι, άλλωστε, και το μότο του rebrand της εταιρείας: If you can dream it you can be it, δηλαδή αν το πιστέψεις μπορείς να το καταφέρεις. Ολόκληρη η καμπάνια έχει ένα στόχο, να αποστιγματιστεί η κούκλα από αυτό το πρότυπο της γυναίκας και να σταματήσει να απολογείται για την ομορφιά της.

Πως γεννήθηκε όμως η ιδέα αυτή; Πίσω από όλα κρύβονται οι Chief Inspirational Officers, γυναίκες που έχουν χαράξει τη δική τους πορεία στις επιχειρήσεις, όπως η Reshma Saujani, ιδρύτρια του Girls Who Code, η Susan Feldman και η Alison Pincus, ιδρύτριες του One Kings Lane και άλλες.

Μπορεί όμως η Barbie να εδραιωθεί σε έναν χώρο που είναι «ανδροκρατούμενος»; Την απάντηση δίνει η Reshma Saujani. «Δεν μπορείς να είσαι, ότι δεν βλέπεις. Δυστυχώς η κουλτούρα προωθεί ένα συγκεκριμένο πρότυπο εργαζομένων. Για παράδειγμα έχουμε μια συγκεκριμένη εικόνα για το πώς μοιάζει ένας μηχανικός. Όλα αυτά αποθαρρύνουν τις γυναίκες. Πρέπει να αλλάξουμε τη νοοτροπία αυτή.»

Το να φορέσει μια μηχανικός ένα ροζ κλασσικό φόρεμα, είναι το πρώτο βήμα.

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας του Oregon State University που έδειξαν πως τα κορίτσια μεταξύ 4 και 7 ετών που παίζουν με Barbie είναι πιθανότερο να πιστέψουν πως δεν έχουν προοπτικές καριέρας, μένει να δούμε αν θα αλλάξει η πεποίθηση για τις γυναίκες.

Διαβάστε ακόμα:

Η καλύτερη χώρα για τις γυναίκες επιχειρηματίες είναι….

Η νέα Barbie έχει αναλογίες κοινής θνητής γυναίκας (Βίντεο)

Πείτε αντίο στην Barbie όπως την ξέρατε