H Barlclays βλέπει «φως στο τούνελ» για την Ελλάδα

H Barlclays βλέπει «φως στο τούνελ» για την Ελλάδα

Αναβαθμίζει τις προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία η βρετανική τράπεζα.

Οι αναλυτές της βρετανικής τράπεζας Barclays σε πρόσφατη έκθεση τους αναβαθμίζουν τις προβλέψεις τους για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τόσο για το 2013 όσο και για το 2014. Για το 2013 προβλέπουν ότι ο ρυθμός ύφεσης θα διαμορφωθεί στο -3,7% (έναντι μέσης εκτίμησης για -4,5%), ενώ προβλέπουν επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ανάπτυξη από το επόμενο έτος, με ρυθμό 0,5% (έναντι μέσης εκτίμησης για ύφεση 1%).

Αναφερόμενοι στο πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013, οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν ότι θα διαμορφωθεί ελαφρά υψηλότερα των στόχων της ελληνικής κυβέρνησης, η εκτέλεση του προϋπολογισμού, γίνεται με σοβαρότητα , ενώ οι δαπάνες κινήθηκαν σταθερά πτωτικά και το 2012 και το 2013.

Στουρνάρας: «Δική μας δουλειά η ανάπτυξη της χώρας»

Σύμφωνα με την Barclays, τα έσοδα από τον τουρισμό συνέβαλαν στο να κλείσει το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ενώ το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για επενδύσεις στην Ελλάδα κερδίζει momentum.  Ως προς την εγχώρια καταναλωτική δαπάνη, εκτιμούν ότι η συρρίκνωση θα συνεχιστεί, αν και με βραδύτερους ρυθμούς, ενώ το 2014 αναμένεται να σταθεροποιηθεί.

Όσον αφορά την τρόικα και τους στόχους του προγράμματος, σύμφωνα με την τράπεζα, παρά τις βασικές εστίες έντασης όπως οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, η ελληνική κυβέρνηση σε γενικές γραμμές θα «πιάσει» τους στόχους που έχει θέσει η τρόικα.
Ωστόσο, όπως τονίζουν, εντός της τρόικας θα πρέπει να βρεθεί κοινό έδαφος σχετικά με την συνέχιση της χρηματοδότησης το επόμενο έτος και την διαμόρφωση ενός τρίτου οικονομικού προγράμματος για την Ελλάδα, για την περίοδο 2015-2016.