H CEO της IBM αρνείται να πάρει το…παχυλό της μπόνους

H CEO της IBM αρνείται να πάρει το…παχυλό της μπόνους

Η Τζίνι Ρομέττι είναι διατεθειμένη να αναλάβει τις ευθύνες της για το μετασχηματισμό της IBM.

της Τζέσσι Χέμπελ

Η διευθύνουσα σύμβουλος της IBM, Βιρτζίνια «Τζίνι» Ρομέτι αρνήθηκε να λάβει το ετήσιο μπόνους της. Πρόκειται για μία σπάνια κίνηση από κάθε πλευρά, και δείχνει ότι η Ρομέτι γνωρίζει ότι έχει μεγάλους μπελάδες στα χέρια της. Η ανακοίνωσή της έγινε την περασμένη Τρίτη, την ημέρα που η εταιρεία ανακοίνωσε μείωση του ετήσιου τζίρου κατά 5% (99,8 δισεκατομμύρια δολάρια) για το 2013. Η είδηση διέψευσε για άλλη μια φορά τις προσδοκίες που η Wall Street έτρεφε ως προς τα αποτελέσματα τριμήνου της IBM. Το καθαρό εισόδημα της εταιρείας μειώθηκε κατά 1%, στα 16,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι το τρίτο κατά σειρά τρίμηνο κατά το οποίο η εταιρεία αφήνει απογοητευμένους τους αναλυτές.

Εν συντομία, μία εταιρεία τεχνολογίας που έχει οικοδομήσει τη φήμη της πάνω στην ικανότητά εξόδου από παλαιούς επιχειρηματικούς τομείς και εισόδου της σε νέους, φαίνεται ότι δεν κινείται αρκετά γρήγορα. Στα δύο χρόνια υπό τη διοίκηση της Ρομέτι, η εταιρεία μοιάζει να υπολείπεται ως προς την κατασκευή των εργαλείων του μέλλοντος – cloud, κινητικότητα, κοινωνική δικτύωση, και μεγάλα δεδομένα – ενώ εμπλέκεται ακόμα στην παραγωγή hardware που έπρεπε να έχει ήδη πουλήσει σε άλλους.

Δείτε ποιες είναι οι πιο ισχυρές γυναίκες στο παγκόσμιο επιχειρείν σύμφωνα με το Fortune

Αρνούμενη να λάβει το μπόνους της, η Ρομέτι μοιάζει να λέει ότι είναι διατεθειμένη να αναλάβει τις ευθύνες της για το μετασχηματισμό και την «εκ νέου ανακάλυψη» – όπως η ίδια συνηθίζει να λέει – της IBM.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η IBM έχει εντείνει τις προσπάθειές της για να διεισδύσει σε αγορές που της έχουν ξεφύγει ως τώρα. Στις 9 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε μία επένδυση ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε ένα νέο τμήμα του IBM Watson που θα απασχολήσει 2.000 άτομα. Στη συνέχεια, μετά από μία εβδομάδα η εταιρεία ανακοίνωσε επένδυση 1,2 δισεκατομμυρίου δολαρίων για την επέκταση της παγκόσμιας παρουσίας της στον τομέα του cloud, με σκοπό το διπλασιασμό της χωρητικότητας cloud της εταιρείας μέσω της κατασκευής 40 νέων κέντρων δεδομένων μέσα στο 2014.

Είναι γεγονός ότι η εμπλοκή της IBM στους παραδοσιακούς τομείς hardware, παρά την προσπάθεια της εταιρείας να τους ξεφορτωθεί, συνεχίζει να την επιβαρύνει.  Πάντως, κάποιες από τις επενδύσεις της IBM αρχίζουν να αποδίδουν. Στα 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια, ο κλάδος cloud της εταιρείας ανέβηκε κατά 70% το 2013. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εταιρείας, το 2015 το νούμερο θα πρέπει να αγγίζει τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε ακόμη: Επέκταση 2,3 δισ. δολαρίων της Lenovo στην IBM

Φαίνεται ότι η IBM ελπίζει να κατακτήσει μία από τις τρεις κορυφαίες θέσεις ανάμεσα στους επιχειρηματικούς παίκτες στον τομέα του cloud μέσα στην επόμενη πενταετία, μαζί ίσως με την Amazon και τη Microsoft. Θα τα καταφέρει; Θα εξαρτηθεί από μία λέξη: εφαρμογή.