H χώρα μπαίνει επίσημα σε προεκλογική τροχιά

H χώρα μπαίνει επίσημα σε προεκλογική τροχιά

Ξεκινά κύκλο τηλεφωνικών επαφών με τους αρχηγούς ο Παυλόπουλος - Νέα υπηρεσιακή πρωθυπουργός η Βασιλική Θάνου.

Στο δρόμο προς τις κάλπες οδηγείται η χώρα, καθώς λήγει σήμερα η διαδικασία των διερευνητικών εντολών προς τα κόμματα της βουλής για την πιθανότητά σχηματισμού κυβέρνησης. Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης παραδίδει εντός της ημέρας την εντολή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και έτσι ανοίγει ο δρόμος για τη διενέργεια των εθνικών εκλογών στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με πιθανότερη ημερομηνία της 20η Σεπτεμβρίου.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με την ολοκλήρωση της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών θα αποφασίσει πότε θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές. Άγνωστο πάντως παραμένει ακόμη αν ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος θα συγκαλέσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών πριν από την οριστική προσφυγή στις κάλπες, ενδεχόμενο που δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Και αυτό γιατί παρά τα σχετικά αιτήματα από τη ΝΔ, τη Λαϊκή Ενότητα, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμφανίζεται αποφασισμένος, μετά την επιστροφή της διερευνητικής εντολής από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, να προχωρήσει σε τηλεφωνικές διαβουλεύσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς αντί της σύγκλησης Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κάνει αυτά τα διερευνητικά τηλεφωνήματα για να διαπιστώσει κατά πόσο υπάρχει πιθανότητα ανάδειξης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή. Πρόκειται για μια τυπική διαδικασία, δεδομένου ότι ο Αλέξης Τσίπρας, οι ΑΝΕΛ και το ΚΚΕ έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συμβάλουν σε κάτι τέτοιο.

Ο κ. Παυλόπουλος έχει δεχθεί κριτική για τη διαδικασία που έχει επιλέξει, ωστόσο πηγές από την Προεδρία επισημαίνουν ότι το Σύνταγμα δεν ορίζει πώς θα πρέπει να γίνει η τελική διαβούλευση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, εάν θα πρέπει να γίνει δια ζώσης ή τηλεφωνικά.

Μετά τις επαφές το αργότερο έως την Παρασκευή το πρωί θα σχηματιστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση, με υπηρεσιακή πρωθυπουργό την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Β.Θάνου. Σε αυτό το πλαίσιο, αρχίζει πλέον και επισήμως η προεκλογική περιόδος, με τις κάλπες να στήνονται στις 20 Σεπτεμβρίου.

Θέμα Θάνου από τη ΝΔ

Το πρόσωπο της Προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου,η οποία φαίνεται ότι θα είναι η υπηρεσιακή πρωθυπουργός, έγινε αφορμή για πολιτική αντιπαράθεση.

Ο αρμόδιος τομεάρχης και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, θέτει θέμα μη επιλογής της κ.Θάνου στη θέση της υπηρεσιακής πρωθυπουργού, προτάσσοντας το επιχείρημα ότι ακόμα και η ανάδειξή της ως προέδρου του Αρείου Πάγου πάσχει, και μάλιστα ο βουλευτής Λέσβου προτάσσει το επιχείρημα ότι εκτός από το ηθικό μέρος για τη μεθόδευσή της επιλογής της, δεν τηρήθηκε και η διαδικασία που ο νόμος επιβάλλει.

Ο κ.Αθανασίου επέλεξε να εκδώσει μια ιδιαίτερα επιθετική ανακοίνωση, κατηγορώντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πως «στις 30 Ιουνίου που αποχώρησαν από την Υπηρεσία, λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας, οι Πρόεδροι του Συμβουλίου Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου καθώς και δώδεκα (12) Αντιπρόεδροι των ανωτάτων αυτών Δικαστηρίων, επέλεξαν (σσ στην κυβέρνηση) από το Υπουργικό Συμβούλιο μόνο του Προέδρου του Αρείου Πάγου, επιλέγοντας (περί ώρα 02:00 μεταμεσονυχτίως της 29/6/2015, ήτοι πριν τη λήξη της θητείας του Προέδρου), ως Πρόεδρο του Δικαστηρίου αυτού, την τέταρτη κατά σειρά αρχαιότητας Αντιπρόεδρο, κατά κατάφορη παραβίαση της επετηρίδας».

Αν και η ΝΔ κράτησε αποστάσεις από την σχετική δήλωση του πρώην υπουργού κ.Αθανασίου, το σίγουρο είναι ο κ.Μεϊμαράκης δεν αναμένεται να θέσει βέτο στον ορισμό της κας Θάνου ως υπηρεσιακής πρωθυπουργού.