H Coinbase ετοιμάζεται για εισαγωγή στη Wall Street, σε μια κίνηση- ορόσημο για τον κλάδο των κρυπτονομισμάτων

H Coinbase ετοιμάζεται για εισαγωγή στη Wall Street, σε μια κίνηση- ορόσημο για τον κλάδο των κρυπτονομισμάτων
Δεν είναι καθόλου σαφές, ωστόσο, εάν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα αποδεχθεί μια τέτοια συμφωνία.

του Jeff John Roberts

Ο γίγαντας των κρυπτονομισμάτων Coinbase ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι έχει υποβάλει εμπιστευτικά αίτημα για αρχική δημόσια προσφορά, γεγονός που την καθιστά την τελευταία εταιρεία από ένα σύνολο νεοσύστατων επιχειρήσεων υψηλού προφίλ που προχωρούν σε αρχική δημόσια προσφορά το 2020.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2012 ως ένας απλός τρόπος για να μπορούν οι καταναλωτές να αγοράζουν Bitcoin, αλλά από τότε η Coinbase έχει γίνει όμιλος επιχειρήσεων που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα και είναι σημαιοφόρος μιας βιομηχανίας που εδώ και καιρό αντιμετωπίζεται με καχυποψία από τις ρυθμιστικές αρχές και το παραδοσιακό χρηματοοικονομικό κατεστημένο.

Η ανακοίνωση της Coinbase έρχεται σε μια στιγμή που τόσο η αγορά όσο και οι τιμές των κρυπτονομισμάτων είναι σε άνοδο. Η τιμή του Bitcoin είναι προς το παρόν κοντά στο των ρεκόρ των 23.500 δολαρίων και οι όγκοι συναλλαγών αυξάνονται – ένα όφελος για εταιρείες όπως η Coinbase, η οποία κερδίζει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της από προμήθειες συναλλαγών.

Στην ανακοίνωση της αρχικής δημόσιας προσφοράς, η οποία έγινε με μια ανάρτηση ιστολογίου της εταιρείας, η Coinbase δεν παρείχε λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα δομήσει την προσφορά της. Μια παραδοσιακή αρχική δημόσια προσφορά, όπου οι τράπεζες μεριμνούν ώστε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να έχουν τον πρώτο λόγο για αγορά μετοχών σε σταθερή τιμή, πιθανότατα θα αποτελούσε ανάθεμα για πολλούς λάτρεις των κρυπτονομισμάτων και υπαλλήλους της Coinbase.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του, ο συνιδρυτής της Coinbase, Fred Ehrsam, δήλωσε στο Fortune ότι η εταιρεία είναι «πνευματικά» χτισμένη για να εισαχθεί στο χρηματιστήριο μέσω μιας προσφοράς που περιλαμβάνει ψηφιακά κουπόνια σε ένα blockchain – την τεχνολογία που υποστηρίζει το Bitcoin και την οποία οι λάτρεις των κρυπτονομισμάτων βλέπουν ως το μέλλον της χρηματοοικονομικής υποδομής.

Δεν είναι καθόλου σαφές, ωστόσο, εάν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα αποδεχθεί μια τέτοια συμφωνία.

Εάν αρνηθεί να το πράξει, μια άλλη επιλογή θα ήταν η Coinbase να ακολουθήσει μια απευθείας είσοδο στο χρηματιστήριο με την οποία θα πουλήσει μετοχές απευθείας στο κοινό. Αυτό το μοντέλο χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα από την Spotify και τη Slack, και ο βετεράνος δημοσιογράφος Alex Wilhelm σημείωσε ότι η Coinbase αποτελεί ένα «αρχέτυπο» υποψηφίου για μια τέτοια κίνηση, εν μέρει λόγω του μεγάλου ισολογισμού της.

Η Coinbase δεν απάντησε σε ερωτήματα που εστάλησαν σε αυτήν σχετικά με τη φύση της δημόσιας προσφοράς που θα ακολουθήσει.

Πηγή: Fortune