H δηλώση Τσαβούσογλου για Ερντογάν – Μητσοτάκη, η απάντηση Δένδια και το tweet Τσίπρα

H δηλώση Τσαβούσογλου για Ερντογάν – Μητσοτάκη, η απάντηση Δένδια και το tweet Τσίπρα
ΜΕΒΛΟΥΤ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ epa06879655 Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu attends the 'Nato Engage' forum on the sidelines of the NATO Summit in Brussels, Belgium, 11 July 2018. NATO member countries' heads of states and governments gather in Brussels on 11 and 12 July 2018 for a two days meeting. EPA/TATYANA ZENKOVICH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Μην κάνετε παιχνίδια πίσω από την πλάτη μας. Να είστε ειλικρινείς. Να μιλήσουμε. Να μάθετε να μοιράζεστε στην ανατολική Μεσόγειο. Όλοι έχουν δικαιώματα εδώ», το μήνυμα Ερντογάν σε Μητσοτάκη, σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ.

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε η Άγκυρα με τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου να δηλώνει πως η χώρα του είναι έτοιμη να συμφωνήσει με την Ελλάδα, με την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα μάθει να μοιράζεται στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο TRT Haber είπε ότι «εμείς λέμε στους Έλληνες προσωπικά, ο πρόεδρος Ερντογάν είπε στον Μητσοτάκη προσωπικά, “εμείς μπορούμε να κάνουμε παρόμοια συμφωνία με εσάς, αρκεί να είστε έτοιμοι να συμβιβαστείτε. Μην κάνετε παιχνίδια πίσω από την πλάτη μας. Να είστε ειλικρινείς. Να μιλήσουμε. Να μάθετε να μοιράζεστε στην ανατολική Μεσόγειο. Όλοι έχουν δικαιώματα εδώ”».

Για τις επαφές που είχε ο Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ανέφερε ακόμη ότι «ο πρόεδρός μας, Ερντογάν, συναντήθηκε με τον Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο. Είπαν να κάνουν μια προετοιμασία οι υπουργοί Εξωτερικών για τα θέματα της “τουρκικής μειονότητας” της Θράκης, του τζαμιού στην Αθήνα, της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη».

«Η Ελλάδα μαζί με την Ελληνοκυπριακή πλευρά προσπάθησε κάποιες φορές με την Αίγυπτο κάποιες φορές με το Ισραήλ να απομονώσει την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο με τη λογική “ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου”. Δεν άκουσαν τις προειδοποιήσεις μας. Δεν μιλάω μόνο για την περίοδο Μητσοτάκη, αλλά κυρίως την προηγούμενη περίοδο. Βέβαια η Ελλάδα ενοχλήθηκε όταν κάναμε κινήσεις που απαντήσαμε».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε ακόμη πως «έχουν γίνει βήματα για να μειώσουμε την ένταση με την Ελλάδα. Όπως όταν ήρθαμε στην κυβέρνηση συνεχίσαμε τον μηχανισμό που είχε ξεκινήσει με τον Ισμαήλ Τζέμ».

Σημειώνει δε πως μέχρι την κυβέρνηση του Τσίπρα τα πράγματα πήγαιναν καλά. «Στην Ελλάδα τα αριστερά κόμματα είναι υπερβολικά εθνικιστικά. Συμφωνήσαμε να ξεκινήσουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις με τον νέο πρωθυπουργό. Με τη νέα κυβέρνηση ξεκινήσαμε επαφές για να συνεχίσουμε τις συνομιλίες».

«Όχι σε έναν ανέντιμο συμβιβασμό» απαντά ο Δένδιας στον Τσαβούσογλου

«Μειοψηφία του ενός είναι η Τουρκία, όχι εμείς» σημείωσε ο Νίκος Δένδιας, σε ομιλία του σε ημερίδα του μορφωτικού ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε έναν ανέντιμο και καταχρηστικό συμβιβασμό», απαντώντας άμεσα στα σχόλια του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί συμβιβασμού της Ελλάδος στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Ελλάδα είναι διαχρονικά και πάντοτε έτοιμη για μια έντιμη συνεννόηση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, είναι όμως επίσης διαχρονικά και πάντοτε ανέτοιμη για ένα ανατολίτικο παζάρι και έναν ανέντιμο και καταχρηστικό συμβιβασμό», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας .

«Είμαστε ένα κράτος που έχει μια πολυμερή εξωτερική πολιτική, που πάντοτε όμως υπηρετεί το διεθνές δίκαιο, την ασφάλεια και τη σταθερότητα» υπογράμμισε, ο κ. Δένδιας ενώ διατύπωσε την ελπίδα «ότι όλοι οι ηγέτες της περιοχής θα δουν καθαρά πέρα από την ομίχλη των συγκρούσεων, πέρα από την ομίχλη των επεμβάσεων, των διακηρύξεων ισχύος και της πολιτικής των κανονιοφόρων ότι ο 21ος αιώνας είναι αιώνας που επιβάλλει την εξασφάλιση της ευημερίας των λαών μέσα από την υλοποίηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και της εγκάρδιας συνεννόησης μεταξύ των λαών».

Τσίπρας για δηλώσεις Τσαβούσογλου: «Ως τι να το εκλάβω; Προσβολή ή παράσημο;»

Μέσω ανάρτησης στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στα όσα ισχυρίστηκε, νωρίτερα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Τώρα, ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «όλα ήταν καλά και τα βρίσκαμε με τις ελληνικές κυβερνήσεις» στη μοιρασιά της Ανατολικής Μεσογείου, μέχρι που ήρθε ο Τσίπρας που «είναι υπερβολικά πατριώτης», πως να το εκλάβω; Ως προσβολή ή ως παράσημο; Ας απαντήσουν οι ψευδο-υπερπατριώτες, που έσκιζαν τα ρούχα τους για τον πατριωτισμό τους στη δήθεν «προδοτική» Συμφωνία των Πρεσπών και τώρα έχουν πάθει αφωνία για όλα…», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: ΣΚΑΪ