H EBRD επενδύει 30 εκατ. ευρώ στο ομόλογο της Εθνικής

H EBRD επενδύει 30 εκατ. ευρώ στο ομόλογο της Εθνικής

Το τριετές καλυμμένο ομόλογο της Εθνικής Τράπεζες είναι ύψους 750 εκατ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), συμμετείχε στην έκδοση του τριετούς καλυμμένου ομολόγου της Εθνικής Τράπεζας, ύψους 750 εκατ. ευρώ, επενδύοντας 30 εκατ. ευρώ.  Όπως αναφέρει η EBRD σε ανακοίνωσή της, «η έκδοση – ορόσημο θα στηρίξει τον στόχο της τράπεζας να αποκαταστήσει την παρουσία της στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου».

«Αυτό με τη σειρά του θα ωφελήσει την πραγματική οικονομία, καθώς η άντληση νέων κεφαλαίων θα επιτρέψει στην ΕΤΕ να χορηγήσει στεγαστικά δάνεια και να στηρίξει την αγορά ακινήτων, έναν θεμελιώδη πυλώνα για την ανάκαμψη της οικονομίας» προσθέτει.
Επίσης, όπως τονίζει η EBRD, η επιτυχής έκδοση ομολόγων θα επιταχύνει την αποδέσμευση της ΕΤΕ από τον τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας (ELA) της ΕΚΤ και θα εξομαλύνει το χρηματοδοτικό της προφίλ.

Πρόκειται για τη δεύτερη έκδοση καλυμμένου ομολόγου από την Εθνική Τράπεζα από το 2009 και τη πρώτη έξοδο ελληνικής τράπεζας στις αγορές από το 2014. «Το έντονο ενδιαφέρον που εκδήλωσαν διεθνείς επενδυτές για την έκδοση, σηματοδοτεί την αυξανόμενη εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα της χώρας και στην οικονομική ανάκαμψη», επισημαίνει η EBRD.

H Lucyna Stańczak-Wuczyńska, διευθύντρια της EBRD για τις ευρωπαϊκές τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, δήλωσε:
«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και την επιτυχία της έκδοσής της και είμαστε πολύ υπερήφανοι που η EBRD συμμετείχε σε αυτή. Αυτό στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στους ξένους και εγχώριους επενδυτές ότι μετά από πολλά δύσκολα χρόνια οι προοπτικές για την Ελλάδα έχουν αλλάξει αξιοσημείωτα προς το καλύτερο. Η μεγάλη ζήτηση δείχνει ότι η “όρεξη” έχει επιστρέψει και αυτό είναι καλό νέο για την Ελλάδα και αποτελεί ανταμοιβή για τις οδυνηρές προσαρμογές».

Από την πλευρά του ο Βασίλης Καβάλος της Εθνικής Τράπεζας δήλωσε:

«Η ΕΤΕ είχε ως στόχο να αποκαταστήσει την παρουσία της στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, να επεκτείνει την επενδυτική της βάση και να διαφοροποιήσει τις πηγές χρηματοδότησής της. Η υποστήριξη της EBRD ήταν κρίσιμη για εμάς και μας βοήθησε να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η τελική ζήτηση υπερέβη κατά πολύ τις προσδοκίες μας και μας εξέπληξε θετικά η διαφοροποιημένη “δεξαμενή” των επενδυτών, με το 85% της έκδοσης να απορροφάται από ξένους επενδυτές. Η επιτυχία της έκδοσης, έδειξε μία σημαντικού μεγέθους αναξιοποίητη ζήτηση για ελληνικά διασφαλισμένα περιουσιακά στοιχεία, η οποία ασφαλώς θα στηρίξει τις μελλοντικές προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών για περαιτέρω αύξηση της χρηματοδότησης από τις αγορές».