H επανεκκίνηση πέρα από τις φορολογικές ελαφρύνσεις
- 26/08/2025, 11:17
- SHARE

Το πακέτο της ΔΕΘ έχει ήδη ξεκινήσει να γράφεται και να σβήνεται μέχρι το μεθεπόμενο Σάββατο που ο Πρωθυπουργός θα το ανακοινώσει. Και η πολιτική πιάτσα – και η κοινωνία – έχει ήδη προεξφολήσει ένα μεγάλο πακέτο μείωσης φορολογίας που αναμένεται να ελαφρύνει το σύνολο των φορολογουμένων που καταβάλουν φόρο. Το ύψος των φοροελαφρύνσεων μπορεί να ξεπεράσει και τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ και οι πολίτες θα δουν άμεσα τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 2026, με την καταβολή της πρώτης σύνταξης ή του πρώτου μισθού. Τα μηνύματα όλα δείχνουν ελάφρυνση στα βάρη της μεσαίας τάξης που βάλλεται από την ακρίβεια και τον υψηλό πληθωρισμό.
Πέρα όμως από τα αμιγώς οικονομικά, η ΔΕΘ είναι και μια ευκαιρία συνολικής κυβερνητικής επανεκκίνησης, μπροστά σε ένα 18μηνο που θα οδηγήσει στις κάλπες, εφόσον τηρηθεί η Πρωθυπουργική δέσμευση για εκλογές την άνοιξη του 2027. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβαίνει για 7η φορά ως Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη και μετράει ήδη έξι γεμάτα χρόνια κυβερνητικής θητείας. Η ΝΔ διατηρεί την πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις και δεν απειλείται από κανέναν, ωστόσο δεν δείχνει να διεκδικεί ποσοστά αυτοδυναμίας. Και λειτουργεί μέσα σε ένα περιβάλλον μεγάλης οξύτητας και τοξικότητας που τροφοδοτείται όλη τη χρονιά από την υπόθεση των Τεμπών αλλά και πιο πρόσφατα, αυτή του ΟΠΕΚΕΠΕ. Και την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση αδυνατεί να αρθρώσει ένα εναλλακτικό πολιτικό αφήγημα: δεν υπάρχει στοιχειωδώς μια βάση συνεννόησης που να ιχνογραφεί έστω ένα υποτιθέμενο σχήμα κυβερνητικής συνεργασίας.
Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη το στοίχημα της φετινής ΔΕΘ υπερβαίνει το πακέτο των φοροαπαλλαγών. Θα πρέπει να περιγράψει το σύνολο των κυβερνητικών προτεραιοτήτων για το επόμενο 18μηνο και να εξηγήσει το γιατί θεωρεί πως πρέπει η ΝΔ να βρεθεί εκ νέου στο τιμόνι της χώρας μετά το 2027. Να πείσει επίσης πως υπάρχει σχέδιο μεταρρυθμίσεων και συνεχών αλλαγών που θα βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει μια σειρά τεράστιων εσωτερικών αλλά και γεωπολιτικών προκλήσεων που θα κληθεί να διαχειριστεί τις επόμενες δεκαετίες. Όλοι πλέον έχουν αντιληφθεί πως οι εποχές άλλαξαν, ότι οι διεθνείς σχέσεις διέπονται από το δίκαιο του ισχυρού. Ότι η γειτονιά μας έχει τεράστιες προκλήσεις και δυσκολίες και πως τα όσα ίσχυαν τις προηγούμενες δεκαετίες μάλλον δεν ισχύουν πια. Οι πολίτες μπορεί να μην παρακολουθούν την μικροπολιτική ή τη φαγωμάρα των κομματικών ανακοινώσεων. Ωστόσο διαθέτουν ένστικτο κι αντιλαμβάνονται πως η χώρα χρειάζεται στιβαρή ηγεσία ώστε να ανταπεξέλθει των προκλήσεων που έρχονται.