H επόμενη ημέρα των ξενοδοχείων είναι ήδη εδώ

H επόμενη ημέρα των ξενοδοχείων είναι ήδη εδώ
Στον κλάδο της φιλοξενίας, η συντριπτική πτώση της ζήτησης λειτούργησε καταλυτικά για τον χρόνο προσαρμογής των ξενοδοχείων, επιταχύνοντας ουσιαστικά τις εξελίξεις.

Από τον Κώστα Παναγάκη, Founder & CEO Travelworks Public Relations

Τρεις περίπου μήνες από την έναρξη της συλλογικής προσπάθειας εμβολιασμού στις περισσότερες γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη, γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι η μετάβαση στη νέα κανονικότητα θα πάρει αρκετά μεγαλύτερο διάστημα από αυτό που αρχικά ήταν στο μυαλό όλων. Είναι πλέον πρόδηλο ότι αυτή η μετάβαση είναι περισσότερο μια συνεχής διαδικασία προσαρμογής, παρά μια στιγμιαία μεταβολή από μια κατάσταση υψηλής υγειονομικής επαγρύπνησης σε μια πλήρη χαλάρωση των προφυλάξεων.

Σε ό,τι αφορά τον κλάδο της φιλοξενίας, η συντριπτική πτώση της ζήτησης λειτούργησε καταλυτικά για τον χρόνο προσαρμογής των ξενοδοχείων, επιταχύνοντας ουσιαστικά τις εξελίξεις. Για τους ξενοδόχους η επόμενη μέρα της πανδημίας βρίσκεται ήδη εδώ. Η προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα έχει ήδη ξεκινήσει και κυρίαρχο ρόλο σε αυτή έχει η τεχνολογία σε λειτουργικό επίπεδο και η άμεση  υιοθέτηση νέων πρακτικών σχετικά με την ασφάλεια και την υγιεινή. Παραδείγματα μπορεί να δει κανείς σε όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες ανά τον κόσμο, ωστόσο κάποιες από αυτές ξεχωρίζουν, τόσο στη βάση της επένδυσης που πραγματοποιούν όσο και στην αποφασιστικότητα που επιδεικνύουν κατά την εφαρμογή των νέων πρακτικών.

Το πρώτο digital hotel στη Βόρεια Ευρώπη

To ibis Styles London Gloucester Road είναι το πρώτο ξενοδοχείο στη Βόρεια Ευρώπη, το οποίο προσφέρει μια συνολικά ψηφιακή εμπειρία φιλοξενίας. Πιο συγκεκριμένα, από τη στιγμή που μπαίνει κάποιος στο ξενοδοχείο μέχρι και εκείνη που πληρώνει και αναχωρεί συμμετέχει σε μια καλά ενορχηστρωμένη ψηφιακή διαδικασία κατά την οποία εξειδικευμένα τεχνολογικά εργαλεία μεγιστοποιούν τη χρήση ανέπαφων interactions. Η αρχή γίνεται με το online / mobile check-in στο ξενοδοχείο και συνεχίζεται με τη χρήση digital keys για το ξεκλείδωμα του δωματίου μέσω του κινητού τηλεφώνου του επισκέπτη. Οι παραγγελίες room service δίνονται μέσα από συγκεκριμένες digital εφαρμογές, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια διαμονής οι επισκέπτες μπορούν να επικοινωνούν με το προσωπικό του ξενοδοχείου μέσω WhatsApp.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας του μοντέλου, το οποίο στόχο έχει να βοηθήσει το προσωπικό του ξενοδοχείου να κάνει πιο αποτελεσματικά τη δουλειά του και όχι να αντικαταστήσει την ανθρώπινη επαφή και επικοινωνία.

Όπως τονίζει και η Carla Milovanov, Αντιπρόεδρος Customer Technology Services “Δεν πρόκειται για μια αντικατάσταση από ρομπότ ή απρόσωπες τεχνολογίες. Πρόκειται για την έξυπνη ενσωμάτωση πραγματικά καινοτόμων, πελατοκεντρικών τεχνολογιών. Η τεχνολογία είναι πλέον αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας και τώρα γίνεται αναπόσπαστο μέρος και της εμπειρίας φιλοξενίας σε ένα ξενοδοχείο”

Φιλοδοξία του Ομίλου είναι το ibis Styles London Gloucester Road να αποτελέσει το πρώτο βήμα στη συνολική εφαρμογή του ανωτέρω μοντέλου στο 50% τουλάχιστον των ξενοδοχείων του στην Ευρώπη μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.

Ο virtual οικοδεσπότης στην άλλη όχθη του Ατλαντικού

Ο Όμιλος The Standard έχει θέσει στη διάθεση των επισκεπτών των ξενοδοχείων του στις ΗΠΑ τον ψηφιακό οικοδεσπότη “Stan”. Έναν virtual chat agent ο οποίος υποδέχεται άμεσα κάθε αίτημα- από μια παραγγελία room service μέχρι request για late check out. Το ενδιαφέρον στοιχείο στη συγκεκριμένη προσέγγιση είναι ότι όλη η τεχνική υλοποίηση δεν περνά μέσα από κάποια εφαρμογή αλλά πραγματοποιείται μέσω απλών μηνυμάτων. Ταυτόχρονα είναι αξιοσημείωτο ότι η ανάπτυξη του σχετικού λογισμικού έγινε με τη σύμπραξη της ίδιας της αλυσίδας ξενοδοχείων με τις τεχνικές ομάδες των εταιρειών One Night και SkillHire.

Το πρώτο maskfree ξενοδοχείο κατά τη διάρκεια της πανδημίας

CHAMBRE

Έχοντας εδώ και 25 χρόνια καταστήσει το όνομά της συνώνυμο της ευεξίας και της αειφορίας, η boutique αλυσίδα ξενοδοχείων Soneva υιοθέτησε ήδη από τα μέσα του 2020 μια αρκετά δυναμική προσέγγιση απέναντι στις προκλήσεις ασφάλειας που έχει θέσει η πανδημία. Με ιδιωτικά resorts στις Μαλδίβες και την Ταϊλάνδη, επένδυσε από την πρώτη στιγμή σε υψηλής τεχνολογίας ιατρικό εξοπλισμό, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει στους επισκέπτες της ασφαλείς διακοπές χωρίς μάσκες και χωρίς το άγχος της καραντίνας.

Πιο συγκεκριμένα, σε συνεργασία με την ελβετική εταιρεία Roche προμηθεύτηκε ιατρικό εξοπλισμό εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων, ο οποίος της έδωσε τη δυνατότητα να πραγματοποιεί tests μέσα στα ίδια τα resorts με αξιόπιστα και γρήγορα αποτελέσματα. Όλοι οι επισκέπτες ανεξάρτητα από τα tests που έκαναν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, κάνουν ένα ακόμη κατά την άφιξή τους στο ξενοδοχείο και περνούν το υπόλοιπο της ημέρα τους στο δωμάτιο μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος. Αν είναι αρνητικό, είναι ελεύθεροι να κυκλοφορούν χωρίς κάποιο μέτρο προστασίας μέσα σε ένα resort όπου όλοι είναι και αισθάνονται ασφαλείς. Σε περίπτωση που το test είναι θετικό, οι επισκέπτες περνούν 14 ημέρες καραντίνας στη βίλα τους με το κόστος να καλύπτεται από το ίδιο το ξενοδοχείο.