H Fed «ανεβάζει» τα επιτόκια 0,50% στις 4 Μαΐου, αλλά οι αγορές προεξοφλούν μεγαλύτερες αυξήσεις

H Fed «ανεβάζει» τα επιτόκια 0,50% στις 4 Μαΐου, αλλά οι αγορές προεξοφλούν μεγαλύτερες αυξήσεις
epa08267225 US Federal Reserve Chairman Jerome Powell holds a news conference on an emergency interest rate cut, in Washington, DC, USA, 03 March 2020. The US Federal Reserve made an emergency interest rate cut, lowering the benchmark US interest rate by half a percentage point, in response to economic concerns surrounding the coronavirus. The rate cut is the biggest since the financial crisis in 2008. EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Kατά μισή ποσοστιαία μονάδα αναμένεται να αυξήσει το βασικό επιτόκιο αναφοράς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών την Τετάρτη 4 Μαΐου, ωστόσο οι επενδυτές παραμένουν προσηλωμένοι στις δεσμεύσεις των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για πιο επιθετική τιθάσευση των πληθωριστικών πιέσεων και αναμένουν περαιτέρω σύσφιξη.

Επίσης, η Federal Reserves θα ανακοινώσει την έναρξη της ποσοτικής συρρίκνωσης, μειώνοντας τον ισολογισμό της, που ανέρχεται σε περίπου 9 τρισεκατομμύρια, κατά 95 δισεκατομμύρια τον μήνα, αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Ιούνιο. Εν προκειμένω πρέπει να σημειωθεί πως αν η Fed αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης αυτά θα διαμορφωθούν στο εύρος του 0,75% ώς 1% (μια μονάδα βάσης ισοδυναμεί με 0,01%).

Το επιτόκιο στόχος μετά την αύξηση αυτής της εβδομάδας θα είναι πάνω από το 0%, ωστόσο θεωρείται πέρα από τις προσδοκίες της αγοράς, η οποία αναμένει επιτόκιο πάνω από 2,8% ώς το τέλος του έτους. 

Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι ανακοινώσεις της κεντρικής τράπεζας θα πρέπει να λάβουν υπόψη και την επιβράδυνση που παρατηρείται στην αμερικανική οικονομία (-1,4%), καθώς επίσης και την υπερθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας, που έχουν ωθήσει τις πληθωριστικές πιέσεις σε υψηλό 40 ετών.

Η Morgan Stanley αναφέρει πως η Fed, για να σκοτώσει τον πληθωρισμό, θα αυξήσει τα ποσοστά κατά 50 μονάδες βάσης, ωστόσο «οι μισθοί είναι αρκετά υψηλοί και θα πρέπει να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη αυστηροποίηση».

Τι αναφέρει η Fed…

Η Fed αναμένει ότι ο πληθωρισμός των βασικών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης θα φτάσει το 2,3% έως το 2024 και θα επιστρέψει στον στόχο του 2% μακροπρόθεσμα. Αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας «βλέπουν» επίσης το επιτόκιο για τα Fed Funds στο 1,9% για φέτος και 2,8% για το 2023 και το 2024. Η κεντρική τάση για το επιτόκιο των αμοιβαίων κεφαλαίων για το 2023 ήταν μεταξύ 2,4% και 3,1%.

Η αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης προεξοφλεί το επιτόκιο των Fed Funds στο 2,82% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, κάτι το οποίο για να συμβεί προϋποθέτει επιτοκιακές αυξήσεις 2,5 ποσοστιαίων μονάδων το 2022. Οι traders στοιχηματίζουν σε αύξηση 50 μονάδων βάσης αυτή την εβδομάδα, καθώς και έως 50 ή περισσότερες για καθεμία από τις επόμενες τρεις συναντήσεις της FOMC τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο.

Ο ΔΤΚ εκτινάχθηκε κατά 8,5% τον Μάρτιο. Ενώ οι οικονομολόγοι λένε ότι ο πληθωρισμός μπορεί να κορυφώνεται, το πόσο γρήγορα θα πέσει θα είναι το κλειδί για την πορεία των επιτοκίων της Fed.   

Τα επόμενα βήματα της Fed γίνονται το επίκεντρο

Οι αναλυτές λένε ότι οι αγορές προετοιμάζονται για μια hawkish Fed. Ωστόσο, εάν η κεντρική τράπεζα πραγματοποιήσει ό,τι αναμένεται χωρίς να δώσει έμφαση στις αυξήσεις, θα δώσει αρνητικό σήμα στις αγορές. Αυτό σημαίνει ότι οι αποδόσεις των ομολόγων θα μπορούσαν να μειωθούν.

«Αυτό που πραγματικά θα ενδιαφέρει την αγορά είναι οι προοπτικές για αυξήσεις και ιδιαίτερα η πιθανότητα 75 μονάδων βάσης», δήλωσε ο Mark Cabana, επικεφαλής στρατηγικής βραχυπρόθεσμων επιτοκίων των ΗΠΑ στην Bank of America. Οι traders εικάζουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα μπορούσαν να πάρουν αυστηρότερες αποφάσεις.

Οι οικονομολόγοι της JPMorgan είπαν ότι υπάρχει 1 στις 5 πιθανότητες η Fed να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα, αν και η αγορά δεν προεξοφλεί αυτή τη δυνατότητα. «Δεν πρόκειται να υποστηρίξει ή να απορρίψει την ιδέα του 75 μ.β.», καταλήγει ο Cabana.