H Fraport έρχεται Αθήνα και δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό brand name

H Fraport έρχεται Αθήνα και δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό brand name

«Προγραμματίζουμε επενδύσεις ύψους 330 εκατ. ευρώ τα πρώτα 4 χρόνια» αναφέρει ο CEO της Fraport Greece.

Συνέντευξη στην ελληνική εκπομπή της Deutsche Welle έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport Greece, Αλεξάντερ Τσίνελ, ο οποίος ετοιμάζεται να εγκατασταθεί στην Αθήνα για το μεγάλο project των 14 περιφερειακών αεροδρομίων και μάλιστα στην Ελλάδα, μια κορυφαία χώρα στον τομέα του τουρισμού.

Όπως αναφέρει στη DW, η Fraport προσπαθούσε από το 1990 να διεκδικήσει μερίδιο παρουσίας στην τουριστική αγορά της Ελλάδας, ενώ η πρώτη προσέγγιση για τα αεροδρόμια έγινε το 2006 όταν προχώρησε η κοινοπραξία με τον εταίρο της στην Ελλάδα την εταιρεία Κοπελούζος.

Στη διάρκεια αυτών των χρόνων υπήρξαν πολλές στιγμές που έδειχναν ότι το εγχείρημα ήταν έωλο. Η αντίστοιχη πορεία καθυστερήσεων και πισωγυρισμάτων του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» μέχρις ότου τελικά μπει σε λειτουργία, έδειξε τη μελλοντική πορεία και για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια. Με την επικύρωση στο Κοινοβούλιο του πολυνομοσχεδίου την περασμένη Κυριακή, και μάλιστα με τις ψήφους και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη παραχώρηση εκμετάλλευσης, κλείνει μια μεγάλη περίοδος αβεβαιότητας για τον γερμανικό ιδιωτικό κολοσσό.

Η κοινοπραξία Fraport – Κοπελούζος προγραμματίζει επενδύσεις ύψους 330 εκ. ευρώ για τα πρώτα 4 χρόνια. Για τα υπόλοιπα 36 χρόνια, θα συνεχίσει τις επενδύσεις σε υποδομές ανάπτυξης, συντηρήσεις και ανακαινίσεις με το συνολικό ποσό να ξεπερνά το 1 δις ευρώ. Τα 3 περιφερειακά αεροδρόμια στη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, το Άκτιο και τα άλλα 11 σε νησιά (Χανιά, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Ρόδο, Κω, Σάμο, Μυτιλήνη, Μύκονο, Σαντορίνη, Σκιάθο), θα αλλάξουν μορφή, θα γίνουν σύγχρονες πύλες εισόδου για πάνω από 24 εκατομμύρια επιβάτες σε μια χώρα που έχει αναγάγει τον τουρισμό σε βασικό πυλώνα ανάπτυξης. Πρόκειται αναμφίβολα για μιαν επένδυση μακράς πνοής που μπορεί να παρακινήσει κι άλλους ξένους επενδυτές να τολμήσουν ανάλογες προσπάθειες στην Ελλάδα.

«Εμπιστευόμαστε την Ελλάδα 100%, εμπιστευόμαστε το προϊόν Ελλάδα, τον τουριστικό προορισμό Ελλάδα. Σήμερα, μπορείτε να ταξιδέψετε σε όλο τον κόσμο, στην Ταϊλάνδη, στη Ν. Αμερική, να κάνετε διακοπές παντού. Αλλά νομίζω ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει κάτι ιδιαίτερο, ένα ιδιαίτερο συναίσθημα ζωής, που αλλάζει από νησί σε νησί, από περιοχή σε περιοχή. Η Ελλάδα είναι brand name, κι αυτό θέλουμε να ενισχύσουμε και να προωθήσουμε, μαζί με τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις, και μάλιστα μακροπρόθεσμα».

Ο Τσίνελ απαντάει για το θέμα του ΕΝΦΙΑ αλλά και των θέσεων εργασίας. Η Fraport δεν θα πληρώσει τον φόρο, αφού η κυριότητα των αεροδρομίων παραμένει στο ελληνικό δημόσιο. Ακόμα όπως διαβεβαιώνει ο Αλεξάντερ Τσινέλ η εταιρεία του δεν μπορεί να απολύσει κανέναν, γιατί οι περισσότεροι είναι υπάλληλοι δημοσίου.

«Όσοι θέλουν να συνεργαστούν με τη Fraport είναι καλοδεχούμενοι. Οι άλλοι θα τοποθετηθούν από το ελληνικό δημόσιο σε άλλες θέσεις. Μάλιστα τους έξι πρώτους μήνες θα δημιουργηθούν 500 θέσεις εργασίας» αναφέρει.