H Γερμανία θα συνεισφέρει στο ΝΑΤΟ όσα και οι ΗΠΑ από το 2021

H Γερμανία θα συνεισφέρει στο ΝΑΤΟ όσα και οι ΗΠΑ από το 2021
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το τρέχον έτος, οι ΗΠΑ επρόκειτο να συνεισφέρουν σχεδόν 470 εκατομμύρια ευρώ ενώ η Γερμανία 313 εκατομμύρια ευρώ.

Η συνεισφορά της Γερμανίας στον ετήσιο προϋπολογισμό του NATO θα είναι ισοϋψής με αυτήν των ΗΠΑ από το 2021 και μετά, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές που επικαλέστηκε το Γερμανικό Πρακτορείο χθες Τετάρτη, ενόψει της συνόδου κορυφής του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού στο Λονδίνο την προσεχή εβδομάδα.

Η στρατιωτική συμμαχία 29 κρατών της Δύσης κατέληξαν σε συμφωνία για τον νέο προϋπολογισμό της: το ποσοστό της χρηματοδότησης που θα αναλογεί στην Ουάσινγκτον θα μειωθεί στο 16,35% (από 22,1% το τρέχον διάστημα), ενώ ταυτόχρονα αυτό που θα αναλογεί στο Βερολίνο θα αυξηθεί στο 16,35% (από 14,8% σήμερα).

Το τρέχον έτος, οι ΗΠΑ επρόκειτο να συνεισφέρουν σχεδόν 470 εκατομμύρια ευρώ (περίπου 516 εκατ. δολάρια) στον κοινό προϋπολογισμό της ατλαντικής συμμαχίας, που συνολικά ανέρχεται σε 2,12 δισεκατομμύρια ευρώ• η Γερμανία επρόκειτο να συνεισφέρει 313 εκατομμύρια ευρώ.

Για τη γερμανική κυβέρνηση, η αλλαγή αυτή της φόρμουλας κατανομής του βάρους ως προς το λειτουργικό κόστος του NATO θα σημάνει επιπλέον δαπάνη 33 και πλέον εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Οι ΗΠΑ, από την άλλη, οδεύουν να εξοικονομούν περί τα 120 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Ο προϋπολογισμός συμπεριλαμβάνει κονδύλια για τη χρηματοδότηση κοινών επιχειρήσεων της συμμαχίας, τα λειτουργικά κόστη των εγκαταστάσεων και των υποδομών που χρησιμοποιεί αλλά και του προσωπικού της.
Το NATO χρηματοδοτείται επίσης έμμεσα, από τους εθνικούς προϋπολογισμούς για την άμυνα. Τα 29 κράτη-μέλη του έχουν δεσμευθεί να δαπανούν 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνά τους• πρόκειται για στόχο που τα περισσότερα δεν καταφέρνουν να εκπληρώσουν.
Στο αρχηγείο της συμμαχίας, πηγές δήλωσαν χθες πως ελπίζουν ότι η συμφωνία για την ανακατανομή του βάρους ως προς το λειτουργικό κόστος του NATO θα συμβάλλει να αποκλιμακωθεί η ευρύτερη διένεξη μεταξύ των χωρών-μελών για το ζήτημα των δαπανών.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ- όπως και προκάτοχοί του- έχει επικρίνει επανειλημμένα τους συμμάχους των ΗΠΑ, ειδικά τη Γερμανία, διότι κατ’ αυτόν δεν συνεισφέρουν τα ποσά που τους αναλογούν.

Η Γερμανία οδεύει να δαπανήσει το 1,42% του ΑΕΠ της για την άμυνα το 2019. Το Βερολίνο διαβεβαιώνει ότι σκοπεύει να εκπληρώσει τον στόχο του NATO οι ομοσπονδιακές γερμανικές αμυντικές δαπάνες να ανέρχονται στο 2% του ΑΕΠ το 2021.