H Gilead ανακοίνωσε «θετικά στοιχεία» μετά από την ολοκλήρωση δύο κλινικών δοκιμών χρήσης του remdesivir

H Gilead ανακοίνωσε «θετικά στοιχεία» μετά από την ολοκλήρωση δύο κλινικών δοκιμών χρήσης του remdesivir
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ράλι 9% πραγματοποιεί η μετοχή της φαρμακευτικής μετά την ανακοίνωση «θετικών στοιχείων» για φάρμακο κατά του κορωνοϊού.

Η Gilead Sciences ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι έχει λάβει γνώση για «θετικά στοιχεία» μελέτης που εξετάζει το αντιιικό φάρμακο remdesivir ως πιθανή θεραπεία κατά του κορωνοϊού.

Η μελέτη είναι «ενός σκέλους», το οποίο σημαίνει πως δεν αξιολογεί την απόδοση του φαρμάκου έναντι ομάδας ασθενών που δεν το έλαβαν. Σύμφωνα με την Gilead, η φάση 3 των τεστ της θεραπείας με remdesivir σε σοβαρά ασθενείς έδειξε πως αυτοί που έλαβαν 5ήμερη θεραπεία και αυτοί που έλαβαν 10ήμερη θεραπεία είχαν τα ίδια αποτελέσματα. Τουλάχιστον το 52% των ασθενών που έλαβαν τη θεραπεία πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά από 14 ημέρες θεραπείας και τουλάχιστον το 53% αυτών των ασθενών αναφέρθηκε ότι έφτασαν σε «κλινική ανάρρωση».

Η μελέτη είναι «ενός σκέλους», το οποίο σημαίνει πως δεν αξιολογεί την απόδοση του φαρμάκου έναντι ομάδας ασθενών που δεν το έλαβαν.

«Πολλές ταυτόχρονες μελέτες βοηθούν στην πληροφόρηση εάν το remdesivir είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία για το COVID-19», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Gilead, Merdad Parsey.

Η μελέτη διεξάγεται από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ. Η εταιρεία σημείωσε ακόμη πως αναμένονται αργότερα να ανακοινωθούν περαιτέρω πληροφορίες.

H μετοχή της φαρμακευτικής πραγματοποιεί ράλι 9%.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε κατά λάθος έγγραφα που έδειχναν ότι με βάση τα αποτελέσματα κινεζικής μελέτης το φάρμακο δεν βελτίωσε την κατάσταση των ασθενών ούτε μείωσε την παρουσία του παθογόνου στο αίμα.