H γυναίκα που μεταμόρφωσε την κουλτούρα του κολοσσού μόδας Yves Saint Laurent

H γυναίκα που μεταμόρφωσε την κουλτούρα του κολοσσού μόδας Yves Saint Laurent
036rFortune Global ForumrNovember 19th, 2019 rParis, Francerr13:00rCONCURRENT LUNCH SESSIONSrREVOLUTIONIZING WORKPLACE CULTURErHosted by InsigniamrOnly one in four efforts to change an organization’s culture is successful. So how can business leaders ensure their employees are engaged and in a workplace that helps them meet their full potential? And how can global companies work together to address inequities in leadership, promote cultures of learning and innovation, and build talent pipelines that are sustainable and adept at meeting the demands of 21st-century technology?rWelcome Remarks: Nathan Rosenberg, Founding Partner, InsigniamrFrancesca Bellettini, President and CEO, Yves Saint LaurentrJean-Jacques Bienaimé, Chairman and CEO, BioMarinrJacques van den Broek, Chairman and CEO, RandstadrModerator: Clifton Leaf, FORTUNErrPhotograph by Stuart Isett for Fortune
Πώς η CEO της Yves Saint Laurent βελτίωσε την εταιρική κουλτούρα του γαλλικού κολοσσού μόδας.

του Adam Lashinsky

Φαίνεται προφανές ότι η ξεκάθαρη οργανωτική δομή και η υγιής εταιρική κουλτούρα αποτελούν κλειδιά για την επιτυχία των επιχειρήσεων. Η ιδέα αυτή, όμως, δεν είναι καθόλου εύκολη ως προς την εφαρμογή της.

Μάλιστα, η διευθύνουσα σύμβουλος του γαλλικού οίκου μόδας Yves Saint Laurent, Francesca Bellettini, συνειδητοποίησε σε κάποια φάση ότι η εταιρία είχε μία κουλτούρα για τις σχέσεις με τους πελάτες και μία άλλη, εντελώς διαφορετική κουλτούρα για τη σχέση της με τα μέλη του προσωπικού. Όταν ανέλαβε CEO το 2013, παρατήρησε ότι ενώ οι υπάλληλοι των καταστημάτων λιανικής χαιρετούσαν αμέσως τους πελάτες, οι εργαζόμενοι στην έδρα της εταιρείας στο Παρίσι, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού της, κοίταζαν τα τηλέφωνά τους και αγνοούσαν ο ένας τον άλλον.

Η ίδια λέει ότι έμαθε να μη βγάζει το τηλέφωνό της από την τσέπη της μέχρι να φτάνει στο γραφείο της.

Ήταν μια συμβολική κίνηση, αλλά τη διαδέχθηκε μια ουσιαστική πρωτοβουλία. Όταν πρόσφατα κλήθηκε να ορίσει έναν νέο επικεφαλής λειτουργιών, επέλεξε το στέλεχος που ήταν υπεύθυνο για τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού – μια οπωσδήποτε ασυνήθιστη κίνηση. «Έχουμε μάθει ότι πρέπει να μιλάμε τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τους πελάτες μας», είπε την Τρίτη κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης πάνελ για την κουλτούρα στον χώρο εργασίας που έλαβε χώρα στο Global Forum του Fortune στο Παρίσι.

Η Bellettini ασχολήθηκε με την οργανωτική δομή ήδη από την αρχή της θητείας της. «Αν θέλετε να ηγηθείτε της αλλαγής πρέπει να έχετε τη σωστή δομή», είπε. Για παράδειγμα, πριν αναλάβει τα καθήκοντά της, οι περιφερειακοί πρόεδροι δεν αναφέρονταν στον διευθύνοντα σύμβουλο, όντας στο οργανόγραμμα κάτω από τη διευθυντική ομάδα. Η ίδια τους εξίσωσε με τους λειτουργικούς ηγέτες στο Παρίσι. Επίσης, προέβη ταχύτατα σε αλλαγές στην εφοδιαστική αλυσίδα της εταιρείας. Οι οργανωτικές αλλαγές, είπε, «δεν είναι κουτιά που πρέπει να γεμίσεις. Πρέπει να σημαίνουν κάτι».

Η Bellettini εισήγαγε μια ακόμη σημαντική αλλαγή σε επίπεδο κουλτούρας στην Yves Saint Laurent. Σε εξαμηνιαίες συναντήσεις όλων των στελεχών, όπου οι διευθυντές καταστημάτων αλληλεπιδρούν με τα στελέχη, δεν γίνεται κανένας λόγος για τους βασικούς δείκτες απόδοσης ή τους στόχους πωλήσεων.

Αυτά, λέει η ίδια, είναι κομμάτια της καθημερινότητας των επιχειρήσεων. Αντ’ αυτού, οι συναντήσεις επικεντρώνονται στις αξίες και την αποστολή της εταιρείας.