H Google στο στόχαστρο των Βρυξελλών

H Google στο στόχαστρο των Βρυξελλών

Οι πολέμιοι των μονοπωλιακών πρακτικών της Google βρήκαν έναν ανέλπιστο σύμμαχο.

Ύστερα από τέσσερα χρόνια όπου περίμενε τις Βρυξέλλες να εκδικάσουν την αντιμονοπωλιακή του καταγγελία εναντίον της Google Inc. και ενώ η κίνηση προς την ιστοσελίδα του μειώθηκε κατά 80%, ο Μάικλ Βέμπερ της γερμανικής διαδικτυακής υπηρεσίας χαρτογράφησης Hot-Map.com είχε χάσει κάθε ελπίδα επιτυχίας. Μέχρι τώρα.

Ο ίδιος λέει, πλέον, ότι μια συνάντηση που είχε με την νέα επικεφαλής ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον γέμισε ελπίδες ότι εν τέλει οι Βρυξέλλες θα αναλάβουν δράση για να συμμορφώσουν τον αμερικανικό διαδικτυακό γίγαντα, τον οποίο ο ίδιος κατηγορεί ότι έπληξε την επιχείρησή του.

Η δανέζα πολιτικός Μαργκρέτ Βεστάγκερ, η οποία ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του ανταγωνισμού στην Κομισιόν το Νοέμβριο, «κληρονόμησε» μια αντιμονοπωλιακή καταγγελία πάνω από δέκα εταιρειών εναντίον της Google, την οποία δεν είχε εκδικάσει ο ισπανός προκάτοχός της Χοακίν Αλμούνια.

Ο Αλμούνια ξεκίνησε μια έρευνα το 2010 και αρχικά συμπέρανε ότι η Google ίσως και να είχε πλήξει τους ανταγωνιστές της προωθώντας τα δικά της προϊόντα και υπηρεσίες σε αποτελέσματα αναζήτησης, και μπλοκάροντας τους διαφημιστές της από το να μεταφέρουν τις εκστρατείες τους σε ανταγωνιστικές πλατφόρμες.

Από τότε, η Google υπέβαλλε τρεις προτάσεις διευθέτησης για το κλείσιμο της υπόθεσης. Πριν από περίπου ένα χρόνο, προσφέρθηκε να παράσχει στα ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα στην ιστοσελίδα, να επιτρέψει στους παρόχους περιεχομένου να αποφασίζουν τι υλικό μπορεί να χρησιμοποιεί για τις δικές της υπηρεσίες, και να καταστήσει ευκολότερο για διαφημιστές να μεταφέρουν τις εκστρατείες τους σε ανταγωνιστές.

Ο Αλμούνια αρχικά δέχθηκε την πρόταση, αλλά έξι μήνες μετά απέσυρε την αρχική απόφασή του και απαίτησε περισσότερες παραχωρήσεις, αφήνοντας στη διάδοχό του την τελική απόφαση.

Μέχρι τώρα, η Βεστάγκερ δεν έχει πει τίποτα δημόσια που να μας δείχνει τι έχει στο μυαλό της. Κι ούτε φαίνεται ότι θα βιαστεί να λάβει μια απόφαση. Όπως είπε στο Reuters: «Δεν νομίζω ότι είναι προτεραιότητα η ταχύτητα. (…) Φυσικά είναι καλύτερο να είμαστε γρήγοροι και όχι αργοί, αλλά ακόμα καλύτερο είναι να είμαστε δίκαιοι».

Πάντως, οι διευθυντές κάποιων από τις εταιρείες που κατέθεσαν την καταγγελία εναντίον της Google λένε ότι είναι πιο αισιόδοξοι τώρα σε σχέση με μερικά χρόνια πριν, κι ότι πιστεύουν πως σύντομα θα αναληφθεί δράση.

«Με τον Αλμούνια δεν υπήρχε πραγματικός διάλογος. Με τη Βεστάγκερ είναι διαφορετικά. Οι ερωτήσεις που μας έθεσε δείχνουν ότι καταλαβαίνει τα προβλήματά μας» είπε ο Βέμπερ.

Ένα άλλο στέλεχος, που προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, μας είπε: «Το πρώτο πράγμα που μας είπε η Βεστάγκερ στη συνάντηση ήταν ότι καταλαβαίνει τη ζημία που έχουμε υποστεί».

Σε περίπτωση που βρεθεί ένοχη για μονοπωλιακές πρακτικές, η Google θα κληθεί όχι μόνο να πληρώσει πρόστιμο έως και 6,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά και να αλλάξει τις επιχειρηματικές πρακτικές της.

Προτού έρθει στις Βρυξέλλες, η 46χρονη Βεστάγκερ ήταν υπουργός Οικονομικών στη Δανία, όπου κέρδισε τη φήμη μιας σκληρής διαπραγματεύτριας.