H Google βοηθά στην καταπολέμηση του ιού Ζίκα

H Google βοηθά στην καταπολέμηση του ιού Ζίκα
RECIFE, BRAZIL - JANUARY 26: Grandmother Ivalda Caetano holds Ludmilla Hadassa Dias de Vasconcelos (2 months), who has microcephaly, at Oswald Cruz hospital on January 26, 2016 in Recife, Brazil. In the last four months, authorities have recorded close to 4,000 cases in Brazil in which the mosquito-borne Zika virus may have led to microcephaly in infants. The ailment results in an abnormally small head in newborns and is associated with various disorders including decreased brain development. According to the World Health Organization (WHO), the Zika virus outbreak is likely to spread throughout nearly all the Americas. At least twelve cases in the United States have now been confirmed by the CDC. The Brazilian government announced it will deploy more than 200,000 troops to combat the mosquitos which are spreading the Zika virus. (Photo by Mario Tama/Getty Images) Photo:

Σε συνεργασία με την UNICEF.

H Google έκανε δωρεά ενός εκατ. δολαρίων στο Παιδικό Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης (UNICEF) των Ηνωμένων Εθνών και ορισμένοι μηχανικοί της τεχνολογικής εταιρείας εργάζονται με τον Οργανισμό για να αντιμετωπίσουν τον ιό Ζίκα.

Ο ιός Ζίκα μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα ενός κουνουπιού και μέχρι στιγμής έχουν παρατηρηθεί σχεδόν 5.000 συμπτώματα μικροκεφαλίας στη Βραζιλία, αλλά και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Η μικροκεφαλία είναι μια διαταραχή που προκαλεί στα μωρά, τα οποία γεννιούνται με ασυνήθιστα μικρά κεφάλια, αναπτυξιακά προβλήματα και σωματικές αναπηρίες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε τον ιό ως μια επείγουσα ανάγκη παγκόσμιας εμβέλειας για τη δημόσια υγεία τον περασμένο μήνα.

Ωστόσο, όπως είπε η Google σε ένα blog post την Πέμπτη, είναι δύσκολο να εξακριβωθεί ο συνολικός αριθμός των ασθενών που πάσχουν από τον ιό, καθώς δεν υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα.

Ακόμη, η τεχνολογική εταιρεία κολοσσός ανακοίνωσε ότι ορισμένοι τεχνικοί έχουν προσφερθεί να συνεργαστούν εθελοντικά με την UNICEF στην ανάλυση δεδομένων προκειμένου να καταφέρουν να προβλέψουν το πού θα μπορούσε να εξαπλωθεί στη συνέχεια ο ιός.

Η Google δήλωσε αναλυτικά:

«Μια ομάδα εθελοντών που αποτελείται από μηχανικούς, σχεδιαστές και επιστήμονες δεδομένων της Google, βοηθά την UNICEF να δημιουργήσουν από κοινού μια πλατφόρμα για την επεξεργασία των δεδομένων από διαφορετικές πηγές (όπως ο καιρός και τα πρότυπα ταξίδια) ώστε να απεικονίσουν πιθανά κρούσματα. Στόχος της πλατφόρμας ανοικτού κώδικα είναι να προσδιορίσει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού Ζίκα σε διαφορετικές περιοχές και να βοηθήσει την UNICEF, την κυβέρνηση και τις ΜΚΟ να αποφασίσουν πώς και που θα εστιάσουν το χρόνο και τους πόρους τους».

Όσον αφορά τη δωρεά ύψους ενός εκατ. δολαρίων, η τεχνολογική εταιρεία σημείωσε ότι έχει στόχο να βοηθήσει την UNICEF στην ανάπτυξη των εμβολίων και τη μείωση της ύπαρξης των κουνουπιών. Ακόμη, η Google αναμένεται να καταθέσει στην UNICEF και τον Οργανισμό Pan American Health Organization μια επιπλέον δωρεά, περίπου 500.000 δολάρια, την οποία συγκέντρωσε από τους υπαλλήλους της.

Εδώ είναι ένας χάρτης που παρουσιάζει το αυξημένο ενδιαφέρον για την καταπολέμηση του ιού Ζίκα, μέσα από τα αιτήματα αναζήτησης της Google.