H Ιαπωνία πάει σε πρόωρες εκλογές

H Ιαπωνία πάει σε πρόωρες εκλογές
Photo: REUTERS

Ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε αποφάσισε να αναβάλει την αύξηση της φορολογίας στους καταναλωτές και να πάει σε κάλπες.

Την απόφαση του να διαλύσει την Κάτω Βουλή και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τις 21 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε σήμερα στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματός του, του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (PLD), ο συντηρητικός πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε.

Όπως μεταδίδουν τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, ο Άμπε ανέφερε ότι θα αναβάλει την αύξηση της φορολογίας στην κατανάλωση στο 10% μέχρι τον Απρίλιο του 2017, μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων που εμφανίζουν την οικονομία της χώρας σε ύφεση για το τρίτο τρίμηνο του 2014.

Ο δημόσιος τηλεοπτικός σταθμός NHK μετέδωσε ότι ο Άμπε ενημέρωσε την ηγεσία του κόμματός του σχετικά με την απόφασή του πριν από τη συνέντευξη Τύπου, η οποία όπως ανακοίνωσε το γραφείο του, είναι προγραμματισμένη για αύριο, 01.10 ώρα Ελλάδος.

Η οικονομική επιβράδυνση οφείλεται στις επιπτώσεις της αρχικής αύξησης του συντελεστή του φόρου κατανάλωσης από 5% στο 8% τον περασμένο Απρίλιο και ως εκ τούτου κρίνεται απαραίτητη η αναβολή της νέας αύξησης του φόρου από το 8% στο 10%.

Ο Άμπε, ο οποίος επέστρεψε στην εξουσία τον Δεκέμβριο του 2012 με τη δέσμευση να επανέλθει η χώρα στην ανάπτυξη μέσω της οικονομικής του πολιτικής (των “Abenomics”), επιδιώκει την επανεκλογή του την ώρα που πληθαίνουν οι αμφιβολίες σχετικά με την επιτυχία της.

Για την Κάτω Βουλή δεν απαιτείται νέα εκλογική διαδικασία μέχρι τα τέλη του 2016.