H κόρη του Μπόνο μεγάλωσε και ίδρυσε τη δική της εταιρεία

H κόρη του Μπόνο μεγάλωσε και ίδρυσε τη δική της εταιρεία

Δεν ζητάει πλέον από τον διάσημο μπαμπά της επιχειρηματικές συμβουλές.

της Πολίνα Μαρίνοβα

Όταν ο μπαμπάς σου είναι ένα διεθνές σύμβολο που έχει ιδρύσει δύο επιτυχημένους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, μάλλον θα έχει κάποιες αρκετά πολύτιμες συμβουλές για το πώς να προωθήσεις και να διευθύνεις μια επιχείρηση. Έτσι είναι περίεργο το γεγονός ότι η Τζόρνταν Χιούσον – η 27χρονη επιχειρηματίας από τη Νέα Υόρκη και κόρη του Μπόνο – για την ίδρυση της Speakable, μιας εταιρείας τεχνολογίας που προωθεί τον κοινωνικό ακτιβισμό, δεν στράφηκε στον πατέρα της για βοήθεια.

«Ο μπαμπάς μου είναι μια καλή πηγή, αλλά προσπαθώ να τον κρατάω μακριά από την εταιρεία όσο το δυνατόν περισσότερο», λέει.

Όσον αφορά την προβολή, η Χιούσον και ο μπαμπάς της είναι διαμετρικά αντίθετοι. Ο Μπόνο έχει γίνει το βασικό δημόσιο πρόσωπο του αγώνα κατά του AIDS.

Εντωμεταξύ, η κόρη του, η οποία αυτοχαρακτηρίζεται ως εσωστρεφής, έχει ιδρύσει μια εταιρεία και συγκέντρωσε 2 εκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξή της – όλα αυτά ενώ λειτουργεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Αυτό πρόκειται να αλλάξει. Η εταιρεία κάνει τα δημόσια αποκαλυπτήρια για το πρώτο προϊόν της: ένα διαδραστικό κουμπί «δράσης» που οι εκδότες ηλεκτρονικών μέσω μπορούν να ενσωματώσουν στο κάτω μέρος των άρθρων τους, το οποίο προτρέπει τους αναγνώστες να ενεργούν συμμετέχοντας σε κάποια δημοσκόπηση, υπογράφοντας ένα αίτημα, τουιτάροντας προς πολιτικούς αποδέκτες, ή κάνοντας δωρεά σε μια μη κερδοσκοπική οργάνωση. Η ιδέα είναι να γίνει ο κοινωνικός ακτιβισμός πιο ομαλός. Αν παρακινηθείς να αναλάβεις δράση μετά την ανάγνωση ενός άρθρου σχετικά με την κρίση των προσφύγων, για παράδειγμα, το κουμπί σού επιτρέπει να δωρίσεις χρήματα χωρίς να χρειάζεται να φύγεις από τη σελίδα. Η εταιρεία χρησιμοποιεί την εταιρεία πληρωμών Braintree, μια θυγατρική της PayPal, για να δεχτεί χρηματικές δωρεές.

Η Speakable έχει συνεργαστεί με 30 διαφορετικές φιλανθρωπικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας, της Planned Parenthood, και του μη κερδοσκοπικού οργανισμού ONE που ίδρυσε ο Bono και επικεντρώνεται στην καταπολέμηση της φτώχειας.

Είναι σαφές ότι η Χιούσον είναι παθιασμένη με την αποστολή της εταιρείας. Το λιγότερο βέβαιο είναι πως σχεδιάζει να βγάζει χρήματα. (Η Speakable δεν λαμβάνει έσοδα από δωρεές των αναγνωστών.) «Δεν είμαστε επικεντρωμένοι στην δημιουργία εσόδων αυτή τη στιγμή», λέει η Χιούσον, προσθέτοντας ότι η εταιρεία δεν θα δοκιμάσει πιθανά μοντέλα εσόδων έως το 2017. Ωστόσο, εάν αποκτήσει μεγάλη κλίμακα, η εταιρεία θα μπορούσε να συγκεντρώνει μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τις αναγνωστικές συνήθειες των ανθρώπων και το χρόνο που δαπανούν σε κάθε άρθρο χάρη στο κουμπί «δράσης». Αυτό το είδος δεδομένων θα μπορούσε να είναι πολύτιμο για τους εκδότες για διαφημίσεις.

Η εταιρεία αντιμετωπίζει διάφορα εμπόδια, κυρίως «ορατότητας». Αυτή τη στιγμή, το κουμπί «δράσης» βρίσκεται ακριβώς κάτω από κάθε άρθρο. Όσοι είναι εξοικειωμένοι με τον κόσμο των ηλεκτρονικών μέσων γνωρίζουν ότι οι αναγνώστες σπάνια φτάνουν μέχρι το τέλος μιας είδησης. Στην πραγματικότητα, ο μέσος αναγνώστης ξοδεύει λιγότερα από 15 δευτερόλεπτα σε μια σελίδα πριν πάει αλλού, που σημαίνει ότι οι περισσότεροι ποτέ δεν θα δουν το κουμπί, πόσο μάλλον να ασχοληθούν με αυτό. Η Χιούσον τονίζει ότι η εταιρεία είναι ένα έργο σε εξέλιξη. Σύντομα, ελπίζει, «θα είμαστε σε θέση να έχουμε τοποθέτηση πιο ψηλά σε κάθε σελίδα καθώς αναπτύσσουμε σχέσεις με τους εκδότες».

Θα ήταν εύκολο να απορρίψει κανείς τη Χιούσον, λέγοντας ότι είναι ακόμη μια επιχειρηματίας που χρησιμοποιεί τις διασυνδέσεις της οικογένειάς της για να στήσει μια επιχείρηση. Αλλά η Χιούσον γνωρίζει ότι έχει μόνο μια ευκαιρία – ανεξάρτητα από το ποιανού κόρη είναι.

«Προφανώς, εγώ μεγάλωσα με πολλές ευκαιρίες και διασυνδέσεις, αλλά τελικά η πρώτη επαφή με ένα νέο άτομο γίνεται μόνο μια φορά», λέει. «Αυτό ποτέ δεν πρόκειται να επηρεάσει το πόσο επιτυχές θα είναι το προϊόν μας και το αν οι άνθρωποι θα θελήσουν να το χρησιμοποιήσουν».